D. Grybauskaitė dalyvavo JT renginyje „Moterys - valdžioje“: dar viena galimybė Lietuvai būti matomai
Lietuva ir Baltijos šalys 13 03 2019 705 peržiūros

D. Grybauskaitė dalyvavo JT renginyje „Moterys - valdžioje“: dar viena galimybė Lietuvai būti matomai

Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos pirmininkės kvietimu prezidentė Dalia Grybauskaitė dalyvavo aukšto lygio renginyje „Moterys - valdžioje“. Jo tikslas - atkreipti dėmesį į pagrindines kliūtis visaverčiam moterų dalyvavimui politikoje ir versle, skatinti moterų lyderystę ir pasidalinti moterų įgalinimo patirtimi.

Renginyje, kurį organizuoja Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos pirmininkė Maria Fernanda Espinosa Garces, dalyvavo Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas, Kroatijos prezidentė Kolinda Grabar-Kitarovič, Estijos vadovė Kersti Kaljulaid, Nepalo bei Trinidado ir Tobago prezidentės, Islandijos premjerė, Kolumbijos ir Panamos viceprezidentės, ES vyriausioji atstovė užsienio politikai Federica Mogherini, ministrės ir kitos aukštos pareigūnės.

,,Šiandien esu Niujorke, čia prasideda pasaulinis renginys Jungtinėse Tautose, kurį organizuoja JT Asamblėjos pirmininkė, skirtas moterų įgalinimui, moterų vietai ekonomikoje, politikoje ir visuomenėje. Čia dalyvauja labai daug šalių ir labai daug vadovių. Turime tik 10 prezidenčių pasaulyje, bet turime daug premjerių ir čia galėsime susitikti su jomis visomis. Taigi kalbame apie tai, kokią įtaką gali daryti moterys, kokią įtaką turėtų daryti moteris. Kaip galėtume padėti mūsų visuomenei, viso pasaulio visuomenėms, ne tik išsivysčiusių šalių, bet ir visų šalių moterims, būti aktyvesniems ir duoti didesnę naudą savo žmonėms“, - teigė D. Grybauskaitė.

Lyčių lygybės ir moterų įgalinimo bei įtraukimo į sprendimų priėmimą politikoje, ekonomikoje ir visuomeniniame gyvenime klausimai išlieka globalūs - pažanga, pasiekta per pastarąjį dešimtmetį, stoja. Esant dabartinei situacijai, užsibrėžti tvaraus vystymosi darbotvarkės 2030 m. tikslai užtikrinti lygias galimybes lyderystei ir moterų dalyvavimui sprendimų priėmime nebus įgyvendinti.

Šiuo metu pasaulyje yra vos 10 prezidenčių, 24 proc. parlamentarių. Pasauliniu mastu moterys už tą patį darbą gauna 37 proc. mažesnį atlygį. Pasak specialistų, šiam skirtumui panaikinti reikėtų 202 metų.

Prezidentės teigimu, tai ne tik pažeidžia moterų teises ir laisves, bet ir sukelia globalių padarinių viso pasaulio ekonomikai. Įvairiais skaičiavimais, panaikinus diskriminaciją dėl lyties, pasaulio ekonomika artimiausiu metu galėtų išaugti beveik 30 trilijonų dolerių. Todėl, pasak šalies vadovės, būtina kurti aplinką, kurioje lygių galimybių neribotų sisteminės kliūtys ir nepagrįsti stereotipai.

,,Taigi susitikimas įdomus, svarbus ir yra galimybė susitikti su JT generaliniu sekretoriumi, kuris taip pat dalyvaus šiame renginyje, kaip ir kitos prezidentės ir premjerės. Yra dar viena galimybė Lietuvai dar kartą būti matomai, dar kartą išsakyti savo nuomonę ir atstovauti Lietuvai“, - teigia prezidentė. 

Taip pat vyko Pasaulio moterų lyderių tarybos susitikimas, kurio metu pirmininkavimą šiai organizacijai perėmė Kroatijos prezidentė K. Grabar-Kitarovič. Siekiant užtikrinti sklandžią organizacijos veiklą, pirmininkių pasikeitimas numatytas iki pasibaigiant D. Grybauskaitės prezidentės kadencijai.

Pasaulio moterų lyderių taryba yra unikalus esamas bei buvusias valstybių prezidentes ir premjeres jungiantis tinklas. Tarybos tikslas - skatinti lyčių lygybę, moterų lyderystę ir dalyvavimą visuomeniniame gyvenime. Lietuvos prezidentė šiai organizacijai pirmininkavo nuo 2014 metų. D. Grybauskaitės pirmininkavimo metu prie organizacijos prisijungė 10 prezidenčių ir 12 premjerių. Šiuo metu organizacijoje yra 74 moterys lyderės.

Nuo 2014 m. prezidentė inicijavo ne vieną tarptautinę aukšto lygio diskusiją moterų politinio bei ekonominio įgalinimo bei kovos su smurtu temomis. Pernai Lietuvos vadovės iniciatyva Vilniuje vyko moterų politikos lyderių globalus forumas, į kurį atvyko 400 dalyvių. Juo pažymėtas ir Lietuvos moterų balsavimo teisės šimtmetis.

ELTA

Maisto/virtuvės atliekų surinkimo paslaugos teikimas
Maisto/virtuvės atliekų surinkimo paslaugos teikimas

Visagino mieste gyventojams pradedama teikti maisto/virtuvės atliekų surinkimo paslauga

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта