Energetikos ekspertas: "Statyti AE Visagine nėra saugu"
Energetika 11 04 2014 608 peržiūros

Energetikos ekspertas: "Statyti AE Visagine nėra saugu"

Atsižvelgdama į paskutinius įvykius Ukrainoje, Lietuva turėtų permąstyti planuojamą Visagino atominės elektrinės (VAE) vietą, tvirtina Lietuvos mokslų akademijos Energetikos sekcijos ir Energetikos ekonomikos asociacijos pirmininkas Jurgis Vilemas.:::

„Atsižvelgiant į tai, kad pastaruoju metu vyksta Europoje ir Ukrainoje, man atrodo, reikėtų iš patikimumo ir saugumo srities įvertinti planuojamą atominės elektrinės vietą. Kol kas vienintelė fiksuota naujos atominės elektrinės vieta yra prie Drūkšių ežero, kurio trečdalis priklauso nedraugiškai valstybei (Baltarusijai – DELFI). Taigi fizinės saugos užtikrinimas yra labai problematiškas“, - moderuodamas konferenciją „Lietuvos energetika: ar subalansuosime ekonomiką, politiką ir aplinkosaugą?“ sakė jis.

Energetikos specialistas atkreipė dėmesį, kad Visagino regione 80 proc. gyventojų yra rusakalbiai. Be to, šalia yra Daugpilis, kuris vadinamas Latvijos Krymu.

„Jeigu priimtume ekstremalų scenarijų, kad tokia Rusijos politika nėra laikinas reikalas ir ji tokia bus toliau, o stabdančios pajėgos Europoje nėra tokios stiprios, tokioje politinėje aplinkose statyti atominę elektrinę toje vietoje, man atrodo, būtų žioplystė“, - vėliau DELFI savo nuomonę dėstė J. Vilemas.

Pagrindinis argumentas, anot jo, renkantis vietą atominei elektrinei buvo senosios Ignalinos atominės elektrinės infrastruktūra. Tačiau esą pradedant naujos jėgainės statybas niekas nenorės panaudoti šios infrastruktūros, nes jis bus labai pasenusi.

„Konflikto atveju atominė elektrinė tampa geru taikiniu, būtų didžiulis efektas vien tik laikinai sustabdžius jos veiklą“, - tvirtino mokslininkas.

Jis svarsto, kad naujoji atominė elektrinė galėtų būti vietoj Lietuvos elektrinės Elektrėnuose.

„Mano nuomone, su atomine reikėtų palaukti bent 10 metų. Hipotetiškai sakau, kad toks didelis energijos generatorius turėtų būti arčiau vartotojo. Be to, jeigu sakome, kad atominės elektrinės yra saugios, jų bijoti nereikia, kodėl tuomet reikėtų lįsti prie nedraugiškų kaimynų. Tuomet statykime pas save centre ir džiaukimės", - komentavo J. Vilemas.

Atominė elektrinė būtų nekonkurencinga

Toje pačioje konferencijoje pranešimą skaitęs „Lietuvos energijos" vadovas Dalius Misiūnas pripažino, kad dabartinėmis sąlygomis nauja atominė elektrinė nebūtų konkurencinga su savo gaminamos elektros kaina.

Перевозка + грузчики
Перевозка мебели, бытовой техники, стройматериалов, вещей и т.д.
Вывоз старой мебели, строительного мусора.
Вывоз мусора из квартир, дач, гаражей и подвалов.
Перевозка грузов длиной до 6 м, грузоподъемность до 2,5 т.
+370-622-31044.

Подробнее

„Ekonominis projekto gyvybingumas šiandien negali būti įrodytas, tai yra tiesa, kurią atvirai sakau. Šiandien mes negalime skaičiais įvardyti, kad prie dabartinių žinių apie rinką atominė elektrinė ekonomiškai bus konkurencinga. Ji galėtų būti konkurencinga tokiu atveju, pavyzdžiui, kaip Suomijos, kai žmonės susimeta pinigus ir nereikalauja grąžos“, - kalbėjo jis.

O norint, kad projektas būtų sėkmingas reikia paramos ir garantijų.

„Kalbant apie tai, kas dabar vyksta su branduoliniu projektu, tai dabar mes deramės su regioniniais partneriais. Bendravimas sunkus, bet niekas nesakė, kad bus lengva“, - pripažino D. Misiūnas.

Jo nuomone, projekto ekonominį gyvybingumą nulemtų išoriniai faktoriai.

„Tai galėtų būti ir CO2 kaina. Mūsų artimiausi kaimynai (estai ir lenkai) dabar gyvena iš mažų CO2 kainų. Antrasis išorinis faktas yra skandinavų sprendimai dėl atsinaujinančių energijos išteklių ir branduolinės energetikos. Tačiau daug klausimų atsakys laikas“, - kalbėjo „Lietuvos energijos“ vadovas.

DELFI primena, kad Lietuva kartu su Estija ir Latvija planavo statyti naują atominę elektrinę Visagine. Tačiau pasikeistus vyriausybei šis klausimas atgulė į stalčių. Kol kas realių veiksmų šio projekto įgyvendinime nesiimama.

Antrasis Ignalinos atominės elektrinės blokas uždarytas 2009 m. pabaigoje. Toks susitarimas buvo pasiektas Lietuvai stojant į Europos Sąjungą.

delfi.lt

Maisto/virtuvės atliekų surinkimo paslaugos teikimas
Maisto/virtuvės atliekų surinkimo paslaugos teikimas

Visagino mieste gyventojams pradedama teikti maisto/virtuvės atliekų surinkimo paslauga

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта