Energetikos ministerija didina biokuro rinkos efektyvumą
Energetika 13 06 2013 742 peržiūros

Energetikos ministerija didina biokuro rinkos efektyvumą

Energetikos ministerija parengė nutarimo pataisas ir priėmė biokuro prekybos biržoje taisykles, kurios padės didinti konkurenciją ir mažinti kainų netolygumus biokuro rinkoje.:::Tai pagrindinės rinkos problemos, kurios atsispindi ir vakar paskelbtoje Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos biokuro rinkos stebėsenos ataskaitoje.

„VKEKK ataskaita rodo, jog stambiausias tiekėjas užima bene pusę rinkos, o biokuro įsigijimo šilumos gamybos įmonėse kainos net ir atmetus ekstremumus skiriasi iki 70 proc. Tokiems pirkimo kainų skirtumams objektyvių priežasčių nėra, o kaštus turi padengti centralizuotos šilumos tiekimo įmonių klientai. Tai akivaizdžiai demonstruoja išlikusį rinkos neefektyvumą. Todėl pagrindinis tikslas artimiausiu laikotarpiu – paskatinti šilumos gamybos įmones biokurą įsigyti biokuro biržoje ir didinti konkurenciją tarp biržoje dalyvaujančių tiekėjų,“ – teigia biokuro plėtrą kuruojanti energetikos viceministrė Renata Cytacka.

Energetikos ministerijos pasirinkta biokuro rinkos skaidrumo ir efektyvumo didinimo kryptis atitinka realijas ir yra tiksliai orientuota į problemas, kurias identifikuoja rinkos reguliatorius. Siekdama užsibrėžtų tikslų Energetikos ministerija priėmė biokuro prekybos taisykles, kuriomis biržos operatorius BALTPOOL įpareigotas paruošti prekybos modelį ir sistemas bei užtikrinti prekybos biokuru skaidrumą.

Taip pat praeitą savaitę Vyriausybė priėmė nutarimo pataisas, kurios įpareigoja šilumos gamybos įmones įsigyjant biokurą prioritetą teikti biokuro biržai. Tai padės sumažinti rinkos koncentraciją didžiųjų tiekėjų rankose ir sumažins riziką, kad dėl statomų naujų katilinių didėjant biokuro paklausai kainos išaugs.

Аренда автомобилей от 1 суток. Честный прокат авто.
Автомат/Механика.
Аренда авто без залога, лимита и ограничений.
Простое и быстрое оформление.
Tel.+370-633-88700, autovsgnuoma@gmail.com

Подробнее

Pažymėtina, kad vidutinė svertinė praėjusio šildymo sezono kaina siekė 685 Lt/tne, o tai 17 proc. daugiau nei vidutinė biokuro biržos kaina tuo pačiu laikotarpiu.

enmin.lt

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта