ES sieks, kad kaimynystėje statomose ar planuojamose statyti atominėse jėgainėse būtų laikomasi aukščiausių saugumo standartų
Energetika 23 03 2011 714 peržiūros

ES sieks, kad kaimynystėje statomose ar planuojamose statyti atominėse jėgainėse būtų laikomasi aukščiausių saugumo standartų

Lietuvos energetikos ministras Arvydas Sekmokas pareiškė, kad įvykiai Japonijos Fukušimos atominėje elektrinėje reikalauja branduolinį saugumą laikyti svarbiausiu prioritetu.:::Be to, ES turi imtis iniciatyvos, kad ES kaimynystėje statomose ar planuojamose statyti atominėse jėgainėse būtų laikomasi aukščiausių saugumo standartų. Tuo tarpu energetikos komisaras G. Oettingeris pabrėžė, kad atominė energija vaidina ir toliau vaidins svarbų vaidmenį Europos energetikos politikoje.
Tokios pozicijos buvo išsakytos Briuselyje vykstančioje neeilinėje ES Energetikos taryboje. A.Sekmokas akcentavo, kad vos už kelių dešimčių kilometrų nuo ES sienų Rusija ir Baltarusija vykdo politinius atominių elektrinių statybų projektus, jau dabar nesilaikant tarptautinių branduolinio saugumo reikalavimų. Energetikos tarybai buvo priminta, kad Lietuva siekia ne imituojamo, o realaus branduolinių jėgainių Rusijoje ir Baltarusijoje poveikio aplinkai vertinimo proceso, laikantis Branduolinės saugos konvencijos ir Espoo konvencijos. “Europos Sąjunga turi nedelsiant veikti solidariai, pareikalauti šių valstybių vykdyti visus tarptautinius branduolinio saugumo reikalavimus ir sustabdyti šių projektų įgyvendinimą, kol nebus įsitikinta jų saugumu“, - teigė A. Sekmokas.
Poreikį stiprinti branduolinio saugumo standartus ES kaimynystėje pabrėžė ir Ispanijos, Suomijos, Lenkijos, Airijos bei Prancūzijos ministrai. Ypatingas dėmesys Tarybos metu skirtas ir būtinybei kuo greičiau sukurti pilnai funkcionuojančią Europos energetikos rinką, sujungiant elektros ir dujų tinklus bei įgyvendinant Trečiąjį energetikos paketą.
enmin.lt

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта