G. Kazlauskas: Lietuva nepritaria baltarusių AE
Energetika 22 03 2011 824 peržiūros

G. Kazlauskas: Lietuva nepritaria baltarusių AE

Baltarusijos parengta poveikio aplinkai vertinimo (PAV) ataskaita dėl planuojamos AE yra netinkama, skelbiama Aplinkos ministerijos pranešime.:::Tai akcentuojama kaimyninei šaliai išsiųstame Aplinkos ministerijos rašte, kuriame pateikiama oficiali Lietuvos pozicija. „Paprastai tariant, dar kartą siunčiame aiškų ir nedviprasmišką signalą, kad PAV ataskaitai – o kartu ir planuojama i atominės elektrinės statybai vos už 50 kilometrų nuo Vilniaus - nepritariame“, - teigia aplinkos ministras Gediminas Kazlauskas.
Ministro žodžiais, Baltarusijai siunčiama ir žinia, kad tokią savo poziciją Lietuva aktyviai gins tarptautiniu mastu – kas ir buvo daroma iki šiol. „Jau ne kartą ėmėmės ir artimiausioje ateityje imsimės visų įmanomų priemonių siekdami, kad mūsų pozicija būtų išgirsta, o į mūsų priekaištus bei pastabas būtų atsižvelgta“, - sako ministras G. Kazlauskas. Baltarusijai išsiųstame rašte remiamasi kompetentingų Lietuvos institucijų pastabomis.
Pagrindinis dėmesys skiriamas keliems esminiams momentams. Pirma, Baltarusijos parengtoje PAV ataskaitoje nėra nagrinėjami atominės elektrinės aikštelės pasirinkimo kriterijai ir alternatyvos. Antra, ataskaita nevertina ir neanalizuoja suminės radiacijos žalos masto galimų incidentų atveju. Trečia, PAV ataskaitoje nėra pateikta pakankamai duomenų apie geologines, seismologines ir seismo-tektonines pasirinktos aikštelės charakteristikas. Ketvirta, nėra išnagrinėtas panaudoto kuro perdirbimo ir saugojimo klausimas. Penkta, Astravo aikštelėje neįvertinta potenciali sunkiasvorio lėktuvo teroristinės avarijos galimybė. Šešta, nepakankamai išnagrinėtas galimai Astravo aikštelėje veikiančios atominės elektrinės poveikis Neries upės ekosistemai ir hidrologiniam režimui dėl terminės taršos.
Aplinkos ministerija primena, jog pernai gegužę Lietuvos institucijos jau buvo pateikusios pastabas dėl nekokybiškos PAV ataskaitos, todėl pagal Jungtinių Tautų Espoo konvencijos nuostatas Baltarusija privalo surengti viešus svarstymus Lietuvoje ir dvišales konsultacijas. Iki šios dienos Baltarusija ignoravo mūsų raginimus surengti papildomus viešus svarstymus Lietuvoje nors tai yra įsakmus Espoo konvencijos reikalavimas.
 
Lrt.lt

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта