G. Landsbergis: diskusijos dėl Ukrainos rėmimo ginklais NATO formate nebus
Lietuva ir Baltijos šalys 22 06 2023 343 peržiūros

G. Landsbergis: diskusijos dėl Ukrainos rėmimo ginklais NATO formate nebus

Vokietijos kancleriui Olafui Scholzui pareiškus, kad Vilniaus NATO viršūnių susitikimo metu sąjungininkų dėmesys turi būti sutelktas į Ukrainos karinių pajėgumų didinimą, užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis abejoja, ar Aljansas gali pasiekti sutarimą dėl bendros NATO karinės paramos Kyjivui.

„Per daugiau nei metus trunkantį karą, NATO kol kas nerado bendro susitarimo, kaip aprūpinti Ukrainą ginklais. Rado (sutarimą – ELTA) arba Europos Sąjunga per Europos taikos programą, arba valstybės, remiančios dvišaliu būdu. Taip kad diskusijos dėl Ukrainos rėmimo ginklais NATO formate nebus. Galbūt galimi kiti įsipareigojimai, bet aš kol kas tokių nematau“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė Lietuvos diplomatijos vadovas.

Todėl, pasak jo, diskusijos turėtų koncentruotis į politinius NATO įsipareigojimus Ukrainai – aiškų politinį takelį narystės Aljanse link.

„Viena pagrindinių diskusijų yra politinis takelis. Kitaip tariant, ką politiškai NATO gali įsipareigoti Ukrainai. Kol kas yra daug kalbų apie vienybę, bet akivaizdu, kad nuomonės išsiskiria“, – apgailestavo jis.

„Lietuva ir nemažas būrys kitų rytų flango valstybių mano, kad, norint užtikrinti ilgalaikę taiką Ukrainoje, jai reikalinga NATO narystė, kuri, taip įsivaizduojant, nebus pasiūlyta Vilniuje. Bet apie tai turime kalbėti ir numatyti takelį į priekį“, – pabrėžė G. Landsbergis.

Kaip skelbta anksčiau, ketvirtadienį Vokietijos kancleris kreipėsi į parlamentą ir paragino liepos mėnesį Vilniuje susitiksiančius NATO lyderius sutelkti dėmesį į Ukrainos kovinių pajėgumų didinimą.

Krovinių pervežimas Visagine ir visoje Lietuvoje.
Užnešame ir išnešame daiktus, baldus, išvežame statybines ir kitas šiukšles ir t.t.
Tel.+370-628-14441, +370-625-45777
Грузовые перевозки по Висагинасу и всей Литве.
Заносим и выносим крупногабаритные вещи, вывозим строительный мусор и т.д. Тел. +370-628-14441, +370-625-45777

Подробнее

„Ukrainos vyriausybė pati pasakė, kad jos narystė NATO negalima, kol Rusija tęsia karą prieš Ukrainą“, – įstatymų leidėjams sakė O. Scholzas.

„Todėl siūlau, kad Vilniuje sutelktume dėmesį į tai, kas dabar yra absoliutus prioritetas – stiprinti Ukrainos kovinę galią“, – sakė kancleris.

Apie tai, kad Ukraina veikiausiai nebus pakviesta tapti oficialia Aljanso nare yra užsiminęs ir NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas. Jo teigimu, Ukraina taps Aljanso nare, bet per Vilniaus viršūnių susitikimą oficialaus jos pakvietimo prisijungti prie NATO klausimas nebus svarstomas.

Pirmą kartą Lietuvoje rengiamas NATO viršūnių susitikimas vyks liepos 11-12 dienomis Vilniuje. Tai bus didžiausias renginys Lietuvos istorijoje, kuriame tikimasi 40-50 užsienio valstybių delegacijų bei maždaug 2000 nevyriausybinių organizacijų ir tarptautinės žiniasklaidos atstovų.


ELTA

Sudaryta nauja VĮ IAE valdyba
Sudaryta nauja VĮ IAE valdyba

Valdybos narių kadencijos laikotarpis - 4 metai

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта