G. Landsbergis: pasirinkimas labai paprastas – visuotinė amnestija ar perkrovimas pasitikint rinkėjais
Lietuva ir Baltijos šalys 06 06 2023 224 peržiūros

G. Landsbergis: pasirinkimas labai paprastas – visuotinė amnestija ar perkrovimas pasitikint rinkėjais

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis, ragindamas palaikyti pirmalaikių Seimo rinkimų iniciatyvą, tikina, kad parlamentarai turi rasti bendrą vardiklį ir priimti esminį sprendimą – perkrauti visas valdžios šakas, pasitikint rinkėjais, arba suteikti amnestiją į vadinamąjį „čekiukų“ skandalą įsivėlusiems politikams.

Konservatorių lyderio teigimu, politinės valios trūkumas šaukti naujus rinkimus reikštų, kad įstatymų leidėjai sutaria dėl žemesnio skaidrumo standarto, kuris, pasak jo, „nebūtinai yra moraliai teisingas“.

„Mūsų siūlymas ieškant bendro vardiklio – perkraukime sistemą, siekiant, kad politikus įvertintų geriausias demokratinis arbitras – Lietuvos piliečiai. Kitoks apsisprendimas, turite tai aiškiai suprasti prieš spaudžiant mygtukus, reikš Seimo suteikiamą visuotinę amnestiją. Tai taip pat sutarimas dėl bendro vardiklio. Nebūtinai moraliai jis teisingas, bet tada beliktų konstatuoti, kad vienintelis standartas, įveikiamas visoms politinėms bendruomenėms – lieka teisės standartas“, – antradienį iš plenarinių posėdžių salės tribūnos kalbėjo G. Landsbergis.

„Tad Jūsų pasirinkimas labai paprastas: visuotinė amnestija ar perkrovimas pasitikint rinkėjais“, – į kolegas Seime kreipėsi ministras.

Negailėjo kritikos opozicijos laikysenai

Pristatydamas nutarimo dėl pirmalaikių rinkimų projektą, G. Landsbergis adresavo ir opozicijos raginimus į skandalą įsivėlusiems ministrams atsistatydinti. Pasak konservatoriaus, taip norėta rasti lengviausius atsakymus krizei spręsti.

„Ritualinis avinėlių paaukojimas – nesigilinant nei į detales, nei galiojusius reglamentus, nei į kitas aplinkybes atgaline data – trys galvos vyriausybėje ir viskas gerai, vsio zakonno, dirbam toliau“,

Jis pakartojo, kad tokie pat klausimai dėl išlaidų skaidrumo turi būti keliami ir Seimo nariams, todėl sakyti, kad parlamentas yra „nė prie ko“, yra neteisinga.

„Seimas nė prie ko, nors pirko iš Tarybos narių veiklos išlaidų „Porsche“ padangas ar iš parlamentinių lėšų gėles po 400 eurų iš savo sesers“, – ironizavo Seimo narys.

Stebėjosi, kad į skandalą įsivėlęs M. Sinkevičius toliau vadovauja savivaldybių asociacijai

G. Landsbergis bedė pirštu ir į Lietuvos savivaldybių asociaciją (LSA) bei organizacijos prezidentą, socialdemokratą Mindaugą Sinkevičių. Ministras stebėjosi, kad šalies merai nesutarė dėl viešo atsiprašymo dėl savivaldos politikų piktnaudžiavimo, o M. Sinkevičius ir toliau tęsia vadovavimą LSA.

„Savivaldybės, su baudžiamųjų bylų kaltinamaisiais priešaky, jau ką tik savo asociacijoje pasakė, kad viskas jiems gerai. Nereikia nei atsiprašymo, nei pakeisti „dviejų televizorių iš Tarybos lešų“ pirmininko“, – kalbėjo G. Landsbergis.

„Tačiau visiems tinka trijų ministrų Golgota už visų čekiukų nuodėmes ar naujai merų pasitikėjimą gavusį dviejų televizorių herojų Mindaugą Sinkevičių“, – nuostabos neslėpė konservatorių pirmininkas.

Politikas pabrėžė, kad jam toks skaidrumo standartas nėra priimtinas.

Перевозка + грузчики
Перевозка мебели, бытовой техники, стройматериалов, вещей и т.д.
Вывоз старой мебели, строительного мусора.
Вывоз мусора из квартир, дач, гаражей и подвалов.
Перевозка грузов длиной до 6 м, грузоподъемность до 2,5 т.
+370-622-31044.

Подробнее

Abejojo Prezidentūros sprendimų nuoširdumu: P. Mačiulio pasitraukimą pavadino „iliuzionistiniu triuku“

Kalbėdamas apie politikams taikomus skaidrumo standartus, G. Landsbergis priminė ir anksčiau konservatorių keltą klausimą dėl Gitano Nausėdos 2019 m. prezidentinės kampanijos išlaidų. Politikas pažymėjo, kad nei Seimas, nei visuomenė nesulaukė jokio paaiškinimo iš Daukanto aikštės.

„Iki šiol nesulaukėm ir Prezidento deklaracijų, kaip jis padengė rinkimų skolas, nes suprask, to daryti teisiškai neprivaloma“, – aiškino TS-LKD pirmininkas.

Keldamas klausimus, ar visos valdžios grandys tikrai siekia aukščiausių skaidrumo standartų, politikas leido suprasti, kad abejoja ir buvusio prezidento patarėjo Povilo Mačiulio, anksčiau dirbusio Kauno miesto savivaldybėje, pasitraukimu iš šalies vadovo komandos. G. Landsbergis svarstė, ar toks Prezidentūros sprendimas nebuvo „iliuzionistinis triukas“, siekiant nugesinti skandalą.

„Ar tokiais standartais turime pretenzijų į aukštesnį pasitikėjimą? O gal nuoširdžiai to standarto nelabai ir būdavo siekiama. Ai kažkaip nugesinti, kažką paaukoti, kažkokį iliuzionistinį triuką panaudoti – pavyzdžiui, neva paaukoti patarėją, kuris nors de jure dar tarsi formaliai patarinėjo, bet de facto labiau rūpinosi privataus savo verslo reikalais“, – referuodamas į P. Mačiulį samprotavo G. Landsbergis.

ELTA primena, kad apie visos politinės sistemos pertvarką konservatorių pirmininkas G. Landsbergis prakalbo kilus skandalui dėl galimo savivaldos politikų piktnaudžiavimo kanceliarinėmis lėšomis. TS-LKD pasiūlė rugsėjo 10 d. Seimui surengti naujus rinkimus.

Premjerė Ingrida Šimonytė ne kartą patikino, kad, parlamente pritrūkus politinės valios ir nesušaukus naujų rinkimų, ji pasitrauks iš pareigų. Tai reiškia, kad atsistatydintų ir visas Ministrų kabinetas.

Vieningos nuomonės dėl siūlymo konservatorių gretose nėra. Keletas parlamentarų patikino nepalaikysią G. Landsbergio siūlymo paleisti Seimą ir rengti naujus rinkimus, o konservatorių Naujamiesčio skyrius reikalauja šaukti partijos tarybos posėdį ir, pasak jų, visai valstybei svarbius klausimus spręsti įsiklausius į visos politinės bendruomenės pozicijas.

Kritikos pirmalaikių rinkimų iniciatyvai negaili ir TS-LKD garbės pirmininkas Vytautas Landsbergis. Pasak jo, rinkėjų mandatą gavusi valdančioji dauguma privalo tęsti darbą, o „partijos ritualinis susideginimas“ tik pablogins padėtį.

Dėl konservatorių lyderio iniciatyvos nesutaria ir Seimo frakcijos. Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) praėjusią savaitę įpareigojo parlamento „valstiečius“ palaikyti pirmalaikius Seimo rinkimus. Apie paramą nutarimui yra užsiminę ir socialdemokratai. Tačiau mažieji valdančiosios daugumos partneriai – Laisvės partija ir Liberalų sąjūdis – išlieka skeptiški ir tikina, kad balsuos prieš.

ELTA

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта