I. Šimonytė kritiškai vertina opozicijos priekaištus A. Bilotaitei: selektyvi politikų atmintis yra puiki savybė
Lietuva ir Baltijos šalys 15 06 2023 329 peržiūros

I. Šimonytė kritiškai vertina opozicijos priekaištus A. Bilotaitei: selektyvi politikų atmintis yra puiki savybė

Premjerė Ingrida Šimonytė kritiškai vertina opozicijos priekaištus vidaus reikalų ministrei Agnei Bilotaitei, kurios iniciatyva atsiradęs įstatymas dėl migrantų politikos pripažintas antikonstituciniu.

„Tuo metu (priimant įstatymą – ELTA) kai kurie opozicijos kolegos siūlė dar griežtesnius reikalavimus, dar ilgesnį apribojimų laikotarpį, dar ilgiau neišleisti, nesuteikti žmonėms laisvo judėjimo teisių. Tai dabar, matyt, selektyvi politikų atmintis yra puiki savybė“,– žurnalistams sakė I. Šimonytė, vidaus reikalų ministrei ruošiantis ateiti į Seimo tribūną ir atsakyti į opozicijos klausimus.

„Aš manau, kad ministrė atsakys į klausimus ir tiesiog padarys tai, kas pagal statutą priklauso“, – pridūrė premjerė.

Pasak jos, tai, kad minėtas įstatymas pripažintas antikonstituciniu, negali būti suvestas į personalinę atsakomybę.

„Sprendimų dėl vieno ar kito įstatymo atitikimo Konstitucijai pasitaiko, arba neatitikimo Konstitucijai pasitaiko nuolat, ir tie įstatymai būna priimti skirtingais laikotarpiais, skirtingu būdu atkeliauja į Konstitucinį Teismą. Šitas atkeliavo per individualų skundą“, – teigė premjerė.

„Tikrai manau, kad čia bandymas sufokusuoti atsakomybę į vieną konkretų politiką, ko neturėtų būti“, – pridūrė ji.

Visgi A. Bilotaitei atėjus į tribūną atsakyti į opozicijos klausimus, sumaišties neišvengta. Ministrei pateikiant paaiškinimus dėl priimtų sprendimų neteisėtų migrantų krizės metu – didžioji dalis opozicijos paliko plenarinių posėdžių salę.

Kaip teigia partijos „Vardan Lietuvos“ lyderis Saulius Skvernelis, toks sprendimas priimtas, nes vidaus reikalų ministrė plačiai kalbėdama apie migracijos politiką sąmoningai vilkino laiką, kad nereikėtų atsakyti į kai kuriuos opozicijos klausimus.

„Kadangi ministrė turi paruoštuką ir negali daugiau nieko pasakyti, tai ji dabar tempia gumą ir laiką, kad nebūtų galimybės užduoti klausimų. Ministrei buvo suformuluotas vienas klausimas, taip paliekant laiko atsakyti į Seimo narių klausimus“, – sakė opozicijai priklausantis parlamentaras.

Krovinių pervežimas Visagine ir visoje Lietuvoje.
Užnešame ir išnešame daiktus, baldus, išvežame statybines ir kitas šiukšles ir t.t.
Tel.+370-628-14441, +370-625-45777
Грузовые перевозки по Висагинасу и всей Литве.
Заносим и выносим крупногабаритные вещи, вывозим строительный мусор и т.д. Тел. +370-628-14441, +370-625-45777

Подробнее

Nors iš pradžių parlamentarus domino migracijos politikos ypatumai, raštu ministrei opozicijos buvo užduotas tik vienas klausimas – kodėl ji nesutinka pateikti atsakymus opozicijai.

Opozicijos atstovai ministrę atsakyti į klausimus kvietė ir antradienį vykusios Vyriausybės valandos metu, tačiau tuomet A. Bilotaitė pateikti atsakymus opozicijai atsisakė.

Todėl trečiadienį Seimo opozicinių frakcijų seniūnai kreipėsi į ministrę ir parlamento vadovybę, prašydami sudaryti galimybes ketvirtadienio rytinio posėdžio metu A. Bilotaitei užduoti rūpimus klausimus.

Kaip ELTA pranešė anksčiau, KT nustatė, jog neteisėtai šalies sieną kirtusių migrantų sulaikymas ir priverstinis apgyvendinimas užsieniečių registravimo centruose prieštarauja Konstitucijai. Tokį sprendimą teismas priėmė išnagrinėjusi migranto, atvykusio į Lietuvą iš Irako, skundą.

Po KT išaiškinimo, Seimo opozicinės frakcijos pakvietė A. Bilotaitę į bendrą posėdį, tačiau ministrė atsisakė jame dalyvauti. Tokį sprendimą politikė grindė itin dideliu užimtumu.

Visgi, mažumos politikus ši A. Bilotaitės pozicija papiktino. Antradienį parlamentarai siekė iškviesti A. Bilotaitę atsakyti į klausimus iš plenarinių posėdžių salės tribūnos, tačiau iniciatyva žlugo. Netrukus po to keletas įstatymo projektų nebuvo priimti, nes parlamento opozicija blokavo balsavimą taip išreikšdama savo nepasitenkinimą.

ELTA

Mėnesio pasiūlymai parduotuvėje BOHEMIA
Mėnesio pasiūlymai parduotuvėje BOHEMIA

Naujovės parduotuvėje BOHEMIA

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта