I. Šimonytė mano, kad Anykščiuose ir Visagine būtų galima pakartoti merų rinkimus
Lietuva ir Baltijos šalys 16 03 2023 664 peržiūros

I. Šimonytė mano, kad Anykščiuose ir Visagine būtų galima pakartoti merų rinkimus

Kilus teisiniam chaosui renkant merus Anykščiuose ir Visagine, premjerė Ingrida Šimonytė mano, kad šiose savivaldybėse reiktų pakartoti rinkimus ir taip paprasčiausiai išspręsti susiklosčiusią situaciją. Ji tvirtina, kad kilęs sąmyšis kelia apmaudą, tačiau kaltinti tik rinkimų organizatoriaus – Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) – politikė nėra linkusi. Pasak jos, klausimų kelia ir teismų, sprendusių kandidatų į merus Dalios Štraupaitės bei Kęstučio Tubio klausimus, darbas.

„Kaip Seimo politikė galiu pasakyti, kad susiklosčiusi situacija yra daugiau negu apmaudi. Negalima kaltinti vien Vyriausiąją rinkimų komisiją, kadangi nedrįsčiau teigti, kad teismų sprendimai, kurie buvo gauti, yra tiek aiškūs ir tiek laiku gauti, kad čia buvo galima kažkaip idealiai tokioje situacijoje sprendimus sudėlioti“, – ketvirtadienį Seime vykusios Vyriausybės valandos metu teigė premjerė.

„Dabar jau koks sprendimas bebūtų priimtas, jie visi neatrodys tinkami arba vienaip ar kitaip kels kažkokį nepasitikėjimą. Žinau, kad yra pateikti skundai teismams. Galbūt paprasčiausias dalykas būtų tiesiog organizuoti merų rinkimus iš naujo ir taip išspręsti klausimą. Čia mano asmeninė nuomonė (...)“, – svarstė ji.

ELTA primena, kad Panevėžio apygardos teismui patikslinus savo sprendimą buvusios Visagino merės D. Štraupaitės byloje dėl piktnaudžiavimo tarnyba ir nurodžius, kad politikei uždrausta būti renkamai mere, kovo 9 d. VRK pašalino partijos „Laisvė ir teisingumas“ atstovę D. Štraupaitę iš Visagino mero rinkimų, kuriuose ji tuomet jau buvo patekusi į antrą turą. Tiesa, situacija pasikeitė jau kovo 13 d., kai Apeliacinis teismas panaikino Panevėžio apygardos teismo sprendimo dalį dėl draudimo D. Štraupaitei būti renkamai į merus. Tą pačią dieną VRK, remdamasi minėtu teismo sprendimu, sugrąžino D. Štraupaitę į rinkimus.

Аренда автомобилей от 1 суток. Честный прокат авто.
Автомат/Механика.
Аренда авто без залога, лимита и ограничений.
Простое и быстрое оформление.
Tel.+370-633-88700, autovsgnuoma@gmail.com

Подробнее

Į panašią situaciją buvo patekęs Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatas į Anykščių rajono merus K. Tubis. Panevėžio apygardos teismui vasario d. nusprendus, kad politikas yra kaltas dėl prekybos poveikiu ir jam uždrausta ketverius metus dirbti valstybės tarnyboje, kovo 7 d. VRK, remdamasi minėtu teismo sprendimu, pašalino K. Tubį iš Anykščių rajono mero rinkimų, kuriuose jis jau buvo patekęs į antrą turą. Šis sprendimas buvo apskųstas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui. Teismas panaikino VRK sprendimą šalinti K. Tubį iš rinkimų, komisija politiką sugrąžino į kovą dėl Anykščių rajono mero pozicijos.

Po šių istorijų Seimo nariai – tiek opozicijos, tiek ir valdančiųjų atstovai – ėmė piktintis VRK veikla. Vieni pradėjo kalbėti apie būtinybę rengti naujus merų rinkimų Anykščiuose ir Visagine, kiti ėmė kelti abejones dėl dabartinės VRK pirmininkės Jolantos Petkevičienės galimybių toliau eiti pareigas.


ELTA

Sudaryta nauja VĮ IAE valdyba
Sudaryta nauja VĮ IAE valdyba

Valdybos narių kadencijos laikotarpis - 4 metai

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта