J. Šiugždinienė: leidėjai peržiūrės visų vadovėlių turinį, ministerija vertins kalbų mokyklose mokymą
Lietuva ir Baltijos šalys 15 09 2022 683 peržiūros

J. Šiugždinienė: leidėjai peržiūrės visų vadovėlių turinį, ministerija vertins kalbų mokyklose mokymą

Kilus skandalui dėl vieno iš rusų kalbos vadovėlio, kuriame karą Ukrainoje pradėjusi Rusija pateikiama kaip didinga šalis, švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė teigia, kad vadovėlius leidžiančios leidyklos per dvi savaites turės peržiūrėti visų savo leidžiamų vadovėlių turinį.

„Su edukacinių leidyklų leidėjais aptarėme situaciją, sutarėme labai konkrečiai, kad leidėjai per dvi savaites peržiūrės visus savo leidžiamus vadovėlius, peržiūrės, kad nebūtų tokių situacijų, kokią mes turime su rusų kalbos vadovėliu. Rusų kalbos vadovėlis yra išimtas iš apyvartos, jis išimtas ir iš visų sistemų. Taip pat išsiųstas raštas mokykloms, jog šiuo vadovėliu naudotis toliau negalima, jis taip pat bus išimtas iš archyvų ir leidėjai persižiūrės savo vadovėlius“, – žurnalistams ketvirtadienį teigė J. Šiugždinienė.

Ministrė informuoja, kad Švietimo ministerija savo ruožtu atliks visų rusų kalbos vadovėlių vertinimą,

„Taip pat atliksime kalbų ugdymo teminę peržiūrą mokyklose, kaip tai vyksta, kad matytume visą paveikslą. Ir tikiu, kad ta situacija, kokią mes turėjome šiomis dienomis, niekada nepasikartos“, – sakė ji.

Ministrės teigimu, skandalas kilo dėl vadovėlio „V dobryi put“ („Gero kelio“ – ELTA) turinio.

„Vadovėlyje yra vietos, kurios šlovina Rusiją, kurios šiame brutalaus karo kontekste yra tikrai nepriimtinos. Tų vietų yra nemažai, taigi vadovėlis yra išimtas iš apyvartos“, – atkreipė dėmesį ministrė.

„Jie tai patvirtino – už šiais metais įsigytus vadovėlius „Šviesos leidykla“ grąžins pinigus“, – patikino ji.

Iš ugdymo proceso pašalintus vadovėlius mokyklos turės pakeisti kitais, galiojančiais vadovėliais.

„Neramu, kad kai kurios mokyklos taip ilgai mokėsi iš šių vadovėlių ir mes nesulaukėme signalų. Tai yra labai rimtas signalas mums visiems ir tikrai pokalbis su leidėjais buvo labai rimtas“, – pripažino ministrė.

Leidyklos „Šviesa“ vadovė: savo iniciatyva peržiūrėjome ir revizavome visus vadovėlius

Savo ruožtu leidyklos „Šviesa“ vadovė Milda Juonė teigia, kad leidykla savo iniciatyva jau yra peržiūrėjusi ir revizavusi visus vadovėlius.

Аренда автомобилей от 1 суток. Честный прокат авто.
Автомат/Механика.
Аренда авто без залога, лимита и ограничений.
Простое и быстрое оформление.
Tel.+370-633-88700, autovsgnuoma@gmail.com

Подробнее

„Taip pat patikrinsime ir likusius leidinius per dvi savaites, dėl kurių visi leidėjai sutarėme su Švietimo, mokslo ir sporto ministerija. Papildomai leidyklos viduje jau pradėjome savarankiškai taikyti griežtą turinio galiojimo kontrolę. Dar didesnį dėmesį skiriame tiek esamam, tiek būsimam turiniui patikrinti šiandieninių realiųjų akimis“, – išplatintame pranešime spaudai teigia M. Juonė.

Pasak leidyklos „Šviesa“ vadovės, esama situacija indikuoja, koks jautrus klausimas yra mokomasis turinys, nes pasaulis keičiasi tikrai greičiau nei bendrojo ugdymo programos.

„Ir dar kartą atkreipiame dėmesį – mokyklose yra nemažai seno turinio. Nors oficialiai tai buvo galiojantis ir programas atitinkantis vadovėlis, dėl kurio iš mokyklų nesulaukta jokių pastebėjimų, proaktyviai patys prašėme išimti jį iš galiojančių vadovėlių duomenų bazės. Mes pasirengę aktyviai bendradarbiauti tiek su Švietimo, mokslo ir sporto ministerija, tiek ir su Nacionaline švietimo agentūra. Situaciją turime spręsti sistemiškai – esame tikri, kad ji atneš visiems teisingų pamokų“, – sakė ji.

M. Juonė taip pat akcentuoja, kad šią savaitę leidykla papildomai kreipėsi ir į knygynus, prašydama jų operatyviai pašalinti iš savo prekybos rusų kalbos leidinius ir kviesdama juos grąžinti, taip atgaunant sumokėtus pinigus.

„Mums tai beprecedentis atvejis, tad dėkojame jau leidinius išėmusiems knygynams ir tikimės operatyvaus bendradarbiavimo iš likusių. Rusų kalbos mokymui jokių priemonių nekuriame ir nekursime. Fokusą telkiame į lietuviškus leidinius. Daug dėmesio skiriame, kad pasikeitusi geopolitinė situacija būtų labai objektyviai integruota į naujos kartos vadovėlius“, – akcentavo leidyklos „Šviesa“ vadovė.

Tuo tarpu ŠMSM teigimia, bus ne tik peržiūrimi jau išleisti vadovėliai. Ministerija pati inicijuos tautinių mažumų gimtųjų kalbų vadovėlių parengimą, leidybą ir mokyklų aprūpinimą. Prioritetas teks pradiniam ugdymui. Taip pat bus parengtos skaitmeninės ugdymo priemonės vyresnių klasių mokiniams.

Šių metų gegužę, po dvejus metus trukusių diskusijų su leidėjais, buvo patvirtinta ir įsigaliojo nauja vadovėlių ir mokymo priemonių vertinimo tvarka. Pagal ją, remiantis pasauline praktika, stiprinama kokybės priežiūra. Naujoje tvarkoje nustatyta, kad vadovėlį vertina ne mažiau kaip trys recenzentai, kurie yra dalyko specialistai arba mokytojai praktikai.

Labai svarbi ir NŠA atsakomybė. Pasirinktų vadovėlių vertinimą ji turės atlikti kasmet. Agentūrai nustačius, kad vadovėlis ar skaitmeninė mokymo priemonė neatitinka reikalavimų, vadovėlio rengėjai informuojami raštu, nustatomas terminas, per kokį laiką trūkumai turi būti pašalinti. Vertinimo ataskaita taip pat skelbiama viešai agentūros tinklalapyje. Jei trūkumai per nustatytą laiką nepašalinami, vadovėlis išbraukiamas iš vadovėlių duomenų bazės ir tokiu būdu pripažįstamas nebetinkamu naudoti ugdymo procese.

NŠA rinks duomenis apie mokyklų įsigytus vadovėlius ir teiks informaciją Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai apie tai, kokių vadovėlių mokykloms stinga. Trūkstant konkretaus dalyko vadovėlių ministerija inicijuotų jų rengimą, leidybą bei mokyklų aprūpinimą jais.


ELTA

Maisto/virtuvės atliekų surinkimo paslaugos teikimas
Maisto/virtuvės atliekų surinkimo paslaugos teikimas

Visagino mieste gyventojams pradedama teikti maisto/virtuvės atliekų surinkimo paslauga

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта