Lenkija ir Baltijos šalys laiku pateiks bendrą paraišką sinchronizacijos projekte
Energetika 21 09 2018 1040 peržiūros

Lenkija ir Baltijos šalys laiku pateiks bendrą paraišką sinchronizacijos projekte

Baltijos šalių įsijungimo į europinį elektros tinklą ir atsijungimo nuo rusiškojo projektas toliau vyksta sklandžiai: Lenkijos operatorės PSE atstovė Beata Jarosz Eltai patvirtino, kad bendra paraiška Europos elektros perdavimo sistemos operatorių asociacijai (ENTSO-E) dėl žemyninės Europos elektros sistemos sinchroninės zonos išplėtimo bus pateikta laiku - penktadienį.

Lietuvos, Latvijos ir Estijos perdavimo sistemų operatoriai į Lenkijos PSE kreipėsi ir visą reikiamą informaciją perdavė trečiadienį.

ENTSO-E procedūra yra laikoma formaliu sinchronizacijos proceso startu. Terminas šiai paraiškai pateikti buvo numatytas rugsėjo 21 dieną - per savaitę po to, kai Baltijos energijos rinkos jungčių plano (BEMIP) aukšto lygio grupės susitikime buvo pritarta techniniam Baltijos šalių sinchronizacijos scenarijui.

Kaip Eltai prieš savaitę sakė energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas, BEMIP sprendimas reiškė, kad nuo politinio etapo sinchronizacijos projekte yra pereinama į techninį lygmenį.

„Svarbu, kad turime labai aiškias tolesnių veiksmų gaires, ką turime daryti toliau. Buvo pritarta ne tik techniniam scenarijui, bet pritarta ir tam, kad mes jau artimiausiu metu, kitų metų pavasarį, turėtume konkrečias technines sąlygas iš ENTSO-E prisijungimui, tai yra maždaug per pusę metų bus pateiktos svarbiausios techninės sąlygos, kurioms esant mes galėtume prisijungti prie šios Sąjungos“, - aiškino ministras.

Pasak Ž. Vaičiūno, sklandus bendras darbas šiame projekte yra praktinė regioninio solidarumo išraiška. 

„Baltijos šalių ir Lenkijos bendradarbiavimas yra viena iš sėkmės istorijų, kuri leidžia tikėtis, kad šis projektas bus įgyvendintas laiku, kaip ir buvo numatyta, iki 2025 metų“, - Eltai sakė Ž. Vaičiūnas.

ELTA primena, kad BEMIP aukšto lygio grupės atstovai rugsėjo 14 d. pritarė, kad Baltijos šalių elektros energetikos sistema su Europos žemyniniais tinklais bus sinchronizuota per jau veikiančią „LitPol Link“ jungtį ir naują jūrinį kabelį tarp Lietuvos ir Lenkijos, įrengiant papildomus sinchroninius kompensatorius. Tai reiškia, kad galutinai apsispręsta dėl sinchronizacijos scenarijaus ir baigtos kelerius metus trukusios diskusijos.

Lenkijos energetikos instituto Gdansko tyrimo grupės mokslininkai, atlikę būtinas studijas, nustatė, kad toks sinchronizacijos scenarijus yra technologiškai patikimas ir ekonomiškai naudingiausias. Jis užtikrins stabilų ir patikimą elektros sistemų darbą bei nenutrūkstamą elektros energijos tiekimą Baltijos šalių vartotojams.

Siekiant užsitikrinti finansavimą sinchronizacijai būtinų projektų įgyvendinimui, spalio 11 d. Baltijos šalys turi pateikti bendrą paraišką Europos infrastruktūros tinklų priemonei. Tikimasi, kad Europos Sąjunga skirs ne mažiau nei tris ketvirtadalius sinchronizacijai reikalingų lėšų. 

Pirmajame etape bendras šalių lėšų poreikis su Latvija ir Estija bus 432,55 mln. eurų, Lietuvos dalis - 167 mln. 45 tūkst. eurų.

Baltijos šalių elektros sistema iki šiol veikia sinchroniniu režimu sovietiniame BRELL žiede ir yra valdoma iš Maskvos.

ELTA

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта