Liberalizacijos rezultatas: nepriklausomų elektros tiekėjų kainos nukrito žemiau visuomeninio tiekimo lygio
Energetika 19 01 2023 444 peržiūros

Liberalizacijos rezultatas: nepriklausomų elektros tiekėjų kainos nukrito žemiau visuomeninio tiekimo lygio

Didelių elektros kainų išvarginti vartotojai bent kurį laiką galės atsikvėpti – nepriklausomo tiekimo kaina gyventojams nukrito žemiau valstybės kompensuojamos 28 ct/kWh ribos. Pasak „Elektrum Lietuva“ ekspertų, kainų posūkį šia linkme labiausiai lėmė brangimo tendencijos nerodantys ateities sandoriai, kurie turi didelės reikšmės elektros tarifų nustatymui. 

„Elektros kainos didmeninėje rinkoje palaipsniui mažėjo kelias savaites, veikiamos skirtingų faktorių: dujų ir rusiškos naftos kainų lubų, teigiamo elektros gamybos ir vartojimo balanso, rekordiškai šiltos su daug kritulių žiemos Europoje. Elektros kainų ateities sandoriai biržoje, kuriais remiamės nustatydami savo elektros kainų tarifus, taip pat brangimo nerodo. Be to, pagreitį įgauna ir mūsų vystomi nuosavi elektros gamybos projektai. Todėl stebėdami rinką bei planuodami savo gamybos pajėgumus ir siūlome vartotojams mažesnes, realią situaciją atitinkančias kainas. Tai yra akivaizdžiai matomas liberalizacijos privalumas, nes būtent liberalizacija ir prisideda prie kainų „karpymo“, – komentuoja energetikos sprendimų bendrovės „Elektrum Lietuva“ vadovas Martynas Giga.

Pasak jo, toks kainų pokytis turėtų išjudinti rinką ir paskatinti vartotojus, net ir jau pasirinkusius tiekėjus, migruoti paskui geriausius pasiūlymus, o nepriklausomo tiekėjo dar nepasirinkusius gyventojus tai padaryti kaip tik dabar.

„Sakyčiau, dabar yra tas laikas, kai gyventojai iš naujo turėtų įvertinti, ar nepermoka už elektrą, ar gauna lanksčias sąlygas, ar yra patenkinti suteikiamomis paslaugomis. Šiandien situacija yra iš esmės pasikeitusi, tad tuo reikėtų naudotis. Ir nevertėtų apsisprendžiant remtis valstybės kompensacijomis – jos kol kas garantuojamos pusei metų, kas bus po to, sprendimo nėra“, – teigia M. Giga.

Šiuo metu bendrovės siūloma kaina vartotojams tesiekia 27,845 ct/kWh, o tai reiškia, kad pasirinkę tokį variantą, kuris nebesiekia 28 ct/kWh, vartotojai ne tik laimi patys, bet ir nuima dalį finansinės naštos nuo valstybės pečių, kadangi tokiu atveju valstybei nebereikės mokėti kompensacijų už didesnę nei 28 ct riba kainą. 

Ypač atidūs turėtų būti tie nepriklausomų tiekėjų vartotojai, kurie sudarė sutartis pernai vasarą ir rudenį, kai elektros kainos buvo itin sukilusios ir siekė 40-50 ct/kWh. Jei pasitikrinus galiojančias sąlygas ir kainas atrodo, kad permokama, reikia išnaudoti dabartinę palankią situaciją, klausti tiekėjo, ką jis gali pasiūlyti, arba keisti tiekėją.

„Vartotojas turi teisę nutraukti brangias sutartis, apie tai sutartyje nustatytais terminais informavęs tiekėją, ir pasinaudoti kito tiekėjo siūloma mažesne fiksuota kaina. Planų pasirinkimas šiuo metu tikrai nemažas, tiek norintiems „prisirišti“ kainas ilgesniam, tiek trumpesniam laikui. Pavyzdžiui, mes siūlome planą, kurio išskirtinumas yra kas pusmetį peržiūrimos kainos, o vartotojas nėra saistomas jokiais įsipareigojimais, gali bet kada nutraukti sutartį ir išeiti, jei ras geresnį pasiūlymą“, – aiškina vadovas.

Krovinių pervežimas Visagine ir visoje Lietuvoje.
Užnešame ir išnešame daiktus, baldus, išvežame statybines ir kitas šiukšles ir t.t.
Tel.+370-628-14441, +370-625-45777
Грузовые перевозки по Висагинасу и всей Литве.
Заносим и выносим крупногабаритные вещи, вывозим строительный мусор и т.д. Тел. +370-628-14441, +370-625-45777

Подробнее

Jo teigimu „Elektrum Lietuva“ taip pat peržiūri sutarčių su esamais klientais sąlygas ir jau pateikė jiems pasiūlymus perfiksuoti naujas, žemesnes kainas elektros tiekimui nuo vasario 1 d. Dabartinis bendrovės kainos pasiūlymas galioja iki sausio 30 dienos (imtinai).

Bendrovės vadovas įsitikinęs, kad tiekėjo dar nepasirinkusiems vartotojams taip pat dabar verta išeiti iš visuomeninio tiekimo ir fiksuoti palankiai žemą kainą, sudarant sutartį su nepriklausomu tiekėju. Prarasti jie nieko nepraranda, o laimėti gali jau dabar ir ateityje, jei visuomeninio tiekimo kaina pakils ar nebeliks valstybės kompensacijų.

Esantiems visuomeniniame tiekime reikia atkreipti dėmesį į tai, kad visuomeninio tiekimo kaina yra nustatyta artimiausiam pusmečiui, per kurį ji kisti negali, tačiau po liepos 1 d. bus nustatoma nauja. Kokia ji bus – prognozuoti sunku, tačiau neatmetama, kad kaina gali augti.

Nuo 2023 m. sausio 1 d. Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) patvirtinta visuomeninio tiekimo kaina, aktuali nepriklausomų tiekėjų vis dar nepasirinkusiems vartotojams, siekia 56,5 ct/kWh, pritaikius valstybės skiriamą kompensaciją – 28 ct/kWh. Šiuo metu visuomeniniame tiekime vis dar yra apie 521 tūkst. vartotojų, iš jų apie 46 tūkst. priskirti antrajam elektros rinkos liberalizavimo etapui, kuris jau pasibaigęs.


ELTA

Kviečiame dalyvauti klientų apklausoje
Kviečiame dalyvauti klientų apklausoje

UAB „Visagino energija“ atlieka gyventojų apklausą

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта