„Lietuvos energija“: atpigusios SGD neleidžia kilti dujų kainoms Europoje
Energetika 08 02 2019 1322 peržiūros

„Lietuvos energija“: atpigusios SGD neleidžia kilti dujų kainoms Europoje

Sausį gamtinių dujų kainos tendencingai krito, nepaisant kelių šaltesnių dienų sausio viduryje, kuomet trumpalaikis kainų paūgėjimas Europos dujų biržose sudarė klaidingą įspūdį dėl „tikrų žiemos kainų atėjimo“, rodo „Lietuvos energijos tiekimo“ surinkti duomenys. 

„Sveikai atrodantys pagrindiniai dujų kainas veikiantys rodikliai, kaip požeminių dujų saugyklų užpildymas, dujų srautų importas iš Norvegijos, Rusijos bei SGD terminalų, šiltesni nei įprastai sezoniniai orai bei neaukštos alternatyvių energetinių išteklių kainos, sudarė palankias sąlygas tolimesniam kainų kritimui“, - sako „Lietuvos energijos tiekimo“ didmeninės SGD prekybos vadovė Viktorija Ditmonaitė. 

Kaip skelbia „Lietuvos energija“, vasarį ateities dujų sandoriams indeksai Europos dujų biržose vidutiniškai siekė apie 21,8 euro už megavatvalandę (euro/MWh), arba 2,2 euro/MWh mažiau nei sausio mėnesio kontraktų kaina (24,0 euro/MWh). Dujų kainų skirtumas, palyginti su praėjusių metų atitinkamu laikotarpiu, susitraukė iki 16 proc. (pernai vasarį dujos kainavo vidutiniškai 18,7 euro/MWh), kuomet dar prieš kelis mėnesius metinis kainų atotrūkis siekė apie 47-50 proc. 

Sausį SGD išdujinimo srautai iš Europos terminalų, kaip ir planuota, buvo palaikomi rekordiškai aukšto lygio. Vidutiniškai iš Didžiosios Britanijos ir Nyderlandų SGD terminalų išdujinimo rodikliai siekė apie 450 GWh ir 235 GWh per dieną, palyginti su pernai sausį atitinkamai 83 GWh ir 5 GWh siekusiu išdujinimu per dieną. Kaip praneša „ICIS Energy“ agentūra, iš viso 16 SGD dujovežių švartavosi prie Didžiosios Britanijos krantų šių metų sausį, palyginti tik vos su keliais laivais pernai tuo pačiu metu. 

JAV, Rusija ir Kataras yra pagrindiniai SGD eksportuotojai Europoje šią žiemą, kurie dėl itin mažo kainų skirtumo tarp Azijos ir Europos (mažiau nei 1 euro/MWh) renkasi senojo žemyno SGD terminalus, taip nuo 2018 metų spalio mėnesio didindami pasiūlą Europos dujų rinkoje. 

Azijos trumpalaikių SGD sandorių rinkos kainų kritimas nuo 24,9 euro/MWh sausio 10 d. iki 20,8 euro/MWh mėnesio pabaigoje signalizavo optimistines rinkos nuotaikas. Daugiausiai dėl žymiai didėjančios SGD gavybos Ramiojo ir Atlanto vandenyno baseinuose. Pernai paskutinį metų ketvirtį veiklą pradėjo Australijos 8,9 mln. tonų „Ichthys“ terminalas, Rusijos „Yamal“ trečioji linija (5,5 mln. tonų SGD) bei JAV „Sabine Pass“ penktoji linija (4,5 mln. tonų SGD) ir „Corpus Christi“ pirmoji linija (4,5 mln. tonų SGD). Artimiausiu metu skystinimą turėtų pradėti Australijos vandenyse plūduriuojantis „Prelude“ SGD terminalas (3,6 mln. tonų SGD). 

Tuo metu vertindami SGD paklausą rinkos analitikai šiais metais tikisi apie 15-20 proc. lėtesnio Kinijos SGD apetito augimo nei 2018 metais, kai SGD buvo suvartota 42 proc. daugiau nei 2017 metais.

Pasak „Lietuvos energijos“, kitas reikšmingas faktorius, mažinantis dujų kainas Europoje, yra rekordiškai aukštas saugomas dujų likutis požeminėse Šiaurės vakarų Europos dujų saugyklose. Sausio 26 d. Nyderlandų dujų atsargos sudarė 8,8 mlrd. kub. m. Tai yra aukščiausias rodiklis nuo 2010 m., arba 2,7 mlrd. kub. m daugiau nei tuo pačiu laikotarpiu pernai. Tuo metu Didžiosios Britanijos saugyklos užpildytos 82 proc., Belgijos, Prancūzijos ir Vokietijos - apie 50 proc. 

Mažesnį dujų atsargų išėmimą lemia ne tik gausi SGD pasiūla, bet ir rekordiškai aukštas Norvegijos bei Rusijos vamzdinių dujų tiekimas Europoje sausį. Norvegijos dujų eksportas į Didžiąją Britaniją ir žemyninę Europą pasiekė 366 mln. kub. m per dieną ribą sausio pabaigoje - tai aukščiausias lygis nuo 2012 metų vasario. Tuo metu Rusijos „Gazprom“ dujų eksportas į Europą ir Turkiją, išskyrus Baltijos šalis, per sausį padidėjo 0,3 mlrd. kub. m, iki 17,6 mlrd. kub. m, palyginti su 2018 metų sausio mėnesio tiekimo rezultatais. Vamzdinių dujų tiekėjai didina apimtis ne tik dėl padidėjusios dujų paklausos Europos elektros gamybos sektoriuje, bet ir dėl aukštesnių dabartinių kainų rinkoje, skatinančių maksimizuoti pardavimus. 

Kaip skelbia „Lietuvos energija“, šiltesnių orų perspektyva vasarį bei tikėtini lėtesni dujų išėmimai iš saugyklų formuoja mažesnių kainų perspektyvą, kuri šiuo metu atsispindi Europos dujų biržose. Kovo mėnesio TTF dujų kontrakto kaina smuko žemiau 19 eurų/MWh. Rinkos tikisi ne tik kur kas didesnių dujų likučių saugyklose nei pernai pasibaigus žiemos sezonui, bet ir intensyvaus SGD importo pavasario metu, kuomet Azijoje trumpalaikių SGD sandorių poreikis mažėja.

ELTA

Vairuotojų dėmesiui! Eismo ribojimai ralio metu
Vairuotojų dėmesiui! Eismo ribojimai ralio metu

Gegužės 4 dieną Visagine bei apylinkėse vyks ralis

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта