Lietuvos ir Latvijos vadovai teigia, kad yra valios užbaigti sienos ratifikavimo klausimą
Lietuva ir Baltijos šalys 03 10 2019 593 peržiūros

Lietuvos ir Latvijos vadovai teigia, kad yra valios užbaigti sienos ratifikavimo klausimą

Lietuvos ir Latvijos prezidentai teigia radę nusiteikimą ratifikuoti susitarimą dėl valstybių jūros sienos. Po susitikimo su Latvijos prezidentu Egilu Levitu Lietuvos vadovas teigė, kad ilgai neišspręstą klausimą galbūt pavyks išspręsti dar abiejų vadovų kadencijos metu. Lietuvos vadovas sako, kad susitariant dėl jūrų sienos turi būti pasiektas susitarimas ir dėl jūros gelmių išteklių.

„Norėčiau pasidžiaugti, kad ilgai nespręstas klausimas dėl jūros sienos ratifikavimo vis dėlto juda iš vietos. Šiandien aš tikrai nenorėčiau teigti, kad mes jau pasiekėme visus susitarimus, tačiau principiniai sprendimai dėl to, kaip turėtų būti judama toliau, yra pasiekti. Vienas iš sutarimų yra tai, kad tuo pat metu mes turėtume pasiekti susitarimą dėl jūros gelmių išteklių naudojimo prie mūsų valstybių sienos. Ir tuo pat metu Latvijos parlamentas svarstytų sienos ratifikavimo klausimą. Klausimą, kuris buvo nespręstas nei daug, nei mažai – 20 metų“, – spaudos konferencijoje sakė G. Nausėda.

„Mes su prezidentu turime ambicingą tikslą – pasiekti, kad dar mūsų kadencijos metu šis klausimas būtų išspręstas“, – kalbėjo jis.

Savo ruožtu Latvijos prezidentas pabrėžė, kad politinė valia ratifikuoti sieną yra ne tik Lietuvoje, bet ir Latvijoje.

„20 metų įstrigęs jūros sienos klausimas, mes priėjome bendros išvados, kad tai reikia spręsti, turime bendrą politinę valią tai pasiekti mūsų kadencijos metu“, – sakė E. Levitas.

Prezidentas G. Nausėda pabrėžė, kad abu susitarimai – dėl sienos ir dėl jūros gelmių išteklių – turi būti priimti vienu metu.

„Šie du svarbūs įstatymai, šiuo atveju sutartys, turi būti patvirtinti vienu metu ir, kas be ko, mums reikia dar pasiruošti Lietuvoje, jeigu šie įstatymai arba susitariamai bus patvirtinti. Todėl mes turime turėti žemės gelmių įstatymą (...) mums reikia priimti tam tikrus sprendimus, kurie šiuo metu Lietuvoje dar nėra priimti“, -  sakė G. Nausėda.

Ketvirtadienį vykusiame vadovų susitikime aptarti gynybos, energetikos, ekonominių, santykių su Rusija bei nesaugia laikomos Astravo atominės elektrinės, statomos Lietuvos pasienyje, klausimai.

Dvišalę sutartį dėl sienos nustatymo 1999-aisiais ratifikavo tik Lietuva.



ELTA

Maisto/virtuvės atliekų surinkimo paslaugos teikimas
Maisto/virtuvės atliekų surinkimo paslaugos teikimas

Visagino mieste gyventojams pradedama teikti maisto/virtuvės atliekų surinkimo paslauga

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта