Maitinimas Visagino vaikų darželiuose (Antra dalis)
Be cenzūros 25 08 2024 486 peržiūros

Maitinimas Visagino vaikų darželiuose (Antra dalis)

Maitinimas Visagino vaikų darželiuose (Antra dalis)

Nepaprasto dosnumo atrakcija.

Rugpjūčio 29 d. Tarybos posėdyje galbūt bus išspręsta daugelį metų trunkanti problema, susijusi su mūsų vaikų maitinimu miesto darželiuose. Kaip jau minėjau pirmoje dalyje, ši problema susideda iš dviejų dalių.

Pirma, nėra pilnavertės mitybos, kurios itin reikia augančiam organizmui. Daugelį metų vaikai vietoj vakarienės (pagal Sveikatos apsaugos ministro įsakymą „vakarienė“ yra viena iš pagrindinių mitybos rūšių kartu su pusryčiais ir pietumis) gaudavo pavakarius (pagal Sveikatos apsaugos ministro įsakymą, tai yra papildomas maitinimas), o tai reiškia, kad vaikai gauna 10-15 proc. mažiau kalorijų.

Antra, maitinimo kainos vaikų darželiuose Visagine šiuo metu yra vienos iš brangiausių, jei ne pačios brangiausios, visoje Lietuvoje (atsižvelgiant į minėtą „deficitą“ 10-15 proc.).

Administracijos siūloma kaina be abejonės yra mažesnė nei dabartinė.

Galiojanti

Siūloma

Vaikai nuo 1 iki 3 metų

3,58 eur/diena

2,86 eur/diena

Vaikai nuo 3 iki 6 metų

4,40 eur/diena

3,69 eur/diena

Tačiau siūloma kaina yra 15-30 proc. didesnė nei, pavyzdžiui, Vilniaus rajone, kur sprendimas dėl naujų kainų buvo priimtas vos prieš porą savaičių.

Siūloma Visagine

Galiojanti Vilniaus raj. nuo 09.01

Vaikai nuo 1 iki 3 metų

2,86 eur/diena

2,5 eur/diena

Vaikai nuo 3 iki 6 metų

3,69 eur/diena

2,8 eur/diena

Ir tai nepaisant to, kad Vilniaus rajone vaikai gauna pilnavertį maitinimą, būtent su vakarienėmis. Tai reiškia, kad ten maisto yra daugiau, o kainos ženkliai mažesnės.

Kai tik susipažinau su administracijos pateiktu sprendimu, nedelsdamas kreipiausi į kolegas taryboje siūlydamas grąžinti vaikams vakarienes, paliekant administracijos siūlomą maitinimo kainą nepakitusią. Maža to, kad klausimas dėl pilnaverčio vaikų maitinimo grąžinimo buvo svarstytas ir iš esmės suderintas dar balandį. Tuomet Švietimo ir savivaldos komiteto posėdyje dalyvavo ir administracijos atstovai, ir vaikų darželių vadovai.

Mano siūlymą svarstė ir palaikė trys komitetai: Švietimo ir savivaldos, Ekonomikos ir verslo, Kultūros ir sporto. Deja, dėl techninių problemų negalėjau išsamiai pristatyti savo argumentų Biudžeto komiteto kolegoms, tačiau jie nepalaikė administracijos siūlomo varianto be vakarienių, už ką jiems atskira padėka.

Šiame kontekste, su riebiu minusu, išsiskyrė Socialinių reikalų ir sveikatos apsaugos komitetas. Nei naujai paskirtas komiteto pirmininkas Andrej Akopov (gaunantis 20 proc. priedą prie atlyginimo), nei jo pavaduotoja Dalia Štraupaitė (gaunanti 10 proc. priedą prie atlyginimo) nesureagavo nei į mano kreipimąsi, nei į diskusijas, vykusias kituose komitetuose, ir nepasiūlė komitetui apsvarstyti šio, daugiau nei 700 vaikams, labai svarbaus klausimo.

Taigi, kas toliau?

Administracija turi dvi pagrindines išeitis:

  1. Priimti akivaizdžią daugumos tarybos narių poziciją, paremtą daugybės tėvų nuomone, taip pat sveiku protu, Sveikatos apsaugos ministro įsakymu ir mitybos ekspertų nuomone. Pataisyti tarybos sprendimo tekstą ir gauti pritarymą posėdžio metu.


  2. Nieko nekeisti. Palikti vaikus be pilnaverčio maitinimo ir bandyti manipuliuoti, kad atrodo, kad jie yra dosnūs, nes mažina kainas, o tarybos nariai yra kvailiai, nes nebalsuoja. Tai klasikinis biurokratinės manipuliacijos būdas, pasitikint tuo, kad miesto gyventojai „kvaileliai“ ir nežino, jog šis sumažinimas toli gražu neatitinka faktinių maitinimo išlaidų, ir kad nuo 2025 m. sausio 1 d. maitinimo kaina automatiškai padidės (planuojama padidinti BSI).

Šiek tiek skaičių:

Maitinimo kainos Visagino vaikų darželiuose yra susietos su Bazinės socialinės išmokos (BSI) dydžiu, kuris kasmet keičiasi. Per 6 metus vaikų maitinimas pabrango 45 proc. !!!

Siūlau Jūsų dėmesiui lentelę su duomenimis, kaip nuo 2018 metų keitėsi maitinimo kainos.

2018

2019

2020

2021

2022*

2022*

2023

2024

BSI

38 eur

38 eur

39 eur

40 eur

42 eur

46 eur

49 eur

55 eur

Vaikai nuo 1 iki 3 metų

2,47

2,47

2,54

2,60

2,73

2,99

3,19

3,58

Vaikai nuo 3 iki 6 metų

3,04

3,04

3,12

3,20

3,36

3,68

3,92

4,40

*2022 metais BSI buvo padidintas du kartus per metus.

Kadangi šiandien lyginame Visagino sav. ir Vilniaus rajono maitinimo kainas vaikų darželiuose, tai visus šiuos metus (2018-2024) jos ten nesikeitė ir sudarė atitinkamai:

vaikams nuo 1 iki 3 metų (su vakarienėmis) – 1,81 Eur/diena.

vaikams nuo 3 iki 6 metų (su vakarienėmis) – 2,07 Eur/diena.

Kaip sakoma, „pajuskite skirtumą“ ir rūpinimosi vaikais lygį.

Paslaugų kainos susiejime su tam tikrais baziniais rodikliais nematau nieko blogo - čia yra logikos. Tačiau konkrečiu pavyzdžiu galime suprasti, kaip svarbu tarybos nariams nuolat kontroliuoti šias kainas. Vykdomoji valdžia yra kaip „išdidus ežys“, kuris neskris, kol nebus spiriamas. Devynaukščių namų gyventojai, toliau permokantys už šiukšlių išvežimą, puikiai supranta, apie ką aš kalbu.

Kviečiu visus tėvus, kurių vaikai lanko mūsų miesto vaikų darželius, stebėti šio klausimo svarstymą ir balsavimą tarybos posėdyje.

P.S.

Kitoje, trečioje šios istorijos dalyje kalbėsime apie balsavimo rezultatus, mokėjimo už vaikų darželį atitikimą ir paslaugų kokybę, įskaitant problemas, susijusias su etatais. Taip pat aptarsime mano tolimesnius veiksmus, siekiant tvarkyti mūsų darželių sistemą, ir kontrolę produktams bei lėšoms, surenkamoms iš tėvų už maitinimą, kurios lieka nepanaudotos.

Dmitrij Ikonikov

Švietimo ir savivaldos komiteto pirminiko pavadotuojas

Visagino sav. tarybos LLRA-KŠS frakcijos pirminikas

Vaizdas paveiksle sukurta AI.

Užsakymas Nr 2024081

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта