Naujoji Visagino AE elektrą pradės gaminti 2020-aisiais
Energetika 07 05 2011 817 peržiūros

Naujoji Visagino AE elektrą pradės gaminti 2020-aisiais

Naujoji Visagino AE bus pradėta statyti 2014-aisiais, o elektrą pradės gaminti 2020-aisiais, sakė premjeras Andrius Kubilius, penktadienį lankydamasis būsimosios AE statybų aikštelėje.:::Premjeras teigė, kad vyksta derybos su potencialiais investuotojais, tačiau jų paskelbimą laiko konfidencialia informacija ir žadėjo, kad strateginis investuotojas turėtų paaiškėti šios vasaros viduryje. „Matau visas galimybes sėkmingai vystyti mūsų projektą, kuris savo pasirengimu yra ryškiai išsiskiriantis ne tik iš kaimyninių šalių pasirengimo, bet ir Europos lygiu. Atrodo, kad tikrai lankysimės čia dažniau. Tokio svarbaus strateginio projekto realizavimas reikalaus iš mūsų vieningų ir gerai koordinuotų pastangų“, – sakė A. Kubilius. Pasak Premjero, įstatyminės bazės sutvarkymas ir branduolinės kultūros bei visos infrastruktūros, kuri reikalinga tokiai atominei elektrinei, turėjimas yra didelis pranašumas, todėl jis sako tikįs tokio projekto sėkme.  
„2014 metais turi prasidėti visi statybos darbai, pasirengimas vyksta labai nuosekliai, aikštelė (statybų) yra pripažinta TATENA kaip tinkama aikštelė, poveikio aplinkai vertinimo studija yra pripažinta prieš dvejus metus. Visas pasirengimas vykdomas pagal TATENA metodiką, t.y. įstatyminės bazės tvarkymas, visų kitų darbų projektavimas ir planavimas vykdomas, esame toli pažengę“, – kalbėjo A. Kubilius. Jo žiniomis, su strateginiais investuotojais tiesioginės derybos vyksta taip pat labai konstruktyviai, tačiau derybos esančios labai konfidencialios.
 
„Mano įsitikinimu, jos (derybos) vyksta efektyviai, todėl ir lankomės čia. Labai svarbu yra tai, kad mūsų projektas yra regioninis projektas, regioniniai partneriai yra gerai informuoti, todėl projektas yra atviras ir skaidrus. Labai svarbu ir tai, kad turime gerą supratimą mūsų projekto svarbos ir Europos Sąjungos vadovybėje“, – vardijo Premjeras. Tuo metu LTV „Panoramos“ šaltiniai teigia, kad derybos pažengusios mažiausiai su trimis kompanijomis, tarp jų – su japonais ir amerikiečiais. Šios kompanijos kalbasi ir su regioniniais partneriais – latviais, estais, lenkais. Anot šaltinių, vieną, su kuria bus deramasi toliau, ketinama pasirinkti jau birželio viduryje.
Pasak Vyriausybės vadovo, naujo branduolinio reaktoriaus pagamintos elektros kilovatvalandės kaina atitiks tarptautinius standartus ir būsianti labai konkurencinga lyginant su kitais galimais elektros energijos gamybos būdais, nors konkrečios kainos Premjeras nenurodė. Planuojamas naujojo reaktoriaus maksimalus galingumas – 3400 megavatų.
 
Klausiamas, kam bus parduodama naujos jėgainės gaminama elektra, Premjeras orientavosi į Baltijos rinką. „Elektros energiją parduosime Baltijos rinkai, skirtingai nuo kitų, tariamai pretenduojančių į šią rinką, mes tikrai žinome ir su strateginiais, regioniniais partneriais esame sutarę, kad Baltijos šalių rinka bus ne tik toliau sėkmingai plėtojama, kad pati turi apsirūpinti energiniais pajėgumais“, – sakė A. Kubilius. 
Pasak jo, daug dėmesio skiriama branduolinių atliekamų saugojimo aikštelės statybai, tačiau Vyriausybė nėra patenkinta statybų rangovo gebėjimais efektyviai realizuoti projektus: „Turime problemų su anksčiau pasamdytais rangovais dėl darbų vėlavimo, yra sudaryti nauji grafikai, ginčijamės dėl to, kad vėlavimas brangina visą (elektrinės) uždarymą, ir elgiamės labai principingai“. Pasak naujojo Ignalinos AE vadovo Žilvino Jurkšo, senosios atominės elektrinės uždarymui iki 2020 metų reikės 3 milijardų eurų.
 
„Iki šiol yra pusantro milijardo (eurų) suma, deramės dėl naujos finansinės perspektyvos. Panašu, kad visas projektas gali kainuoti iki trijų milijardų eurų iki 2020 metų, kai turime uždaryti šitą elektrinę. Dėl vėlavimo patiriami nuostoliai yra daugiausia dėl to, kad išlaikomas kuras, tai panašiai tikimės apie 50 mln. litų arba ir daugiau, nes per mėnesį kainuoja apie 1 mln. litų visos tos tiesioginės išlaidos kuro išlaikymui, o kol saugykla nepastatyta, neturime galimybės perkelti kurą ir iškrauti kurą iš esamo antrojo reaktoriaus“, – teigė Ž. Jurkšus. 
Pasak Ignalinos AE vadovo, nėra duomenų, kad elektrinės darbuotojai būtų viliojami dirbti į kitas atomines elektrines. „Suprantama, yra tokia grėsmė, bet mūsų tikslas – išlaikyti esamus specialistus atomininkus, ir mano siekis – konsoliduoti šitą kolektyvą ir užtikrinti visų specialistų panaudojimą čia ir stengsimės juos išlaikyti. Juolab atlikus analizę matyti, kad iki 2020 metų apie trečdalis mūsų darbuotojų jau išeis į pensiją, todėl aktualu juos išlaikyti“, – sakė Ž. Jurkšus.
 
LTV „Panorama“, lrt.lt 

Vairuotojų dėmesiui! Eismo ribojimai ralio metu
Vairuotojų dėmesiui! Eismo ribojimai ralio metu

Gegužės 4 dieną Visagine bei apylinkėse vyks ralis

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта