Pacientams bus lengviau gauti žalos atlyginimą už sutrikdytą sveikatą
Lietuva ir Baltijos šalys 14 01 2019 713 peržiūros

Pacientams bus lengviau gauti žalos atlyginimą už sutrikdytą sveikatą

Seimas po pateikimo pritarė Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) teiktoms įstatymų pataisoms, kurios leistų sudaryti geresnes sąlygas pacientams greičiau ir paprasčiau gauti kompensaciją, jei teikiant paslaugas gydymo įstaigoje jiems buvo padaryta žala. Šis sprendimas įteisintų ir naująjį žalos be kaltės modelį.

Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos teigimu, iki šiol veikusi sistema nebuvo efektyvi ir daugeliu atvejų pacientams padaryta žala likdavo neatlyginta. 

Priėmus įstatymų pakeitimus, pacientui nebereikėtų įrodinėti gydytojo kaltės dėl pacientui padarytos žalos. Tai palengvins paciento, kuris neretai nėra išsamiai susipažinęs su teisės aktais, situacijos sprendimą ir žalos atlyginimą.

Iki šiol už padarytas klaidas medikams grėsė licencijos netekimas, o tai skatindavo slėpti klaidas ir trukdydavo analizuoti jų priežastis. Naujasis žalos be kaltės modelis jau sėkmingai taikomas kitose šalyse, o jame nustatomi aiškūs žalos atlyginimo kriterijai. Pavyzdžiui, kad įstaigos nebebūtų įpareigotos draustis civilinės atsakomybės draudimu, o pacientų patirta žala būtų atlyginama iš Vyriausybės įgaliotos institucijos valdomos sąskaitos. 

Be to, būtų trumpinamas prašymų atlyginti žalą nagrinėjimo laikas, nuo pacientų pečių nuimama žalos įrodinėjimo našta. Patirta žala jiems būtų atlyginama, jei ji atsirado teikiant gydymo paslaugas ir jei jos buvo galima išvengti. Pacientams padarytos žalos komisijos veiklos ataskaita turėtų būti kasmet teikiama viešai.

ELTA

Maisto/virtuvės atliekų surinkimo paslaugos teikimas
Maisto/virtuvės atliekų surinkimo paslaugos teikimas

Visagino mieste gyventojams pradedama teikti maisto/virtuvės atliekų surinkimo paslauga

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта