Parlamentarai tikisi, kad sprendimą dėl paramos vienišiems asmenims priims Seimas
Lietuva ir Baltijos šalys 03 02 2020 639 peržiūros

Parlamentarai tikisi, kad sprendimą dėl paramos vienišiems asmenims priims Seimas

Seimo TS-LKD frakcijos nariai Gintarė Skaistė ir Laurynas Kasčiūnas apgailestauja, kad Vyriausybė pateikė neigiamą išvadą dėl vienišų pensinio amžiaus asmenų paramos sistemos sukūrimo ir jų pasiūlytą įstatymo projektą siūlo atmesti. Projekto rengėjai tikisi, kad sprendimą dėl paramos vienišiems asmenims priims Seimas ir ištesės Vyriausybės sulaužytą pažadą.

Parlamentarai pastebi, kad tokios paramos sistemos sukūrimas įrašytas ir į Vyriausybės programos įgyvendinimo planą.

„Vyriausybės programoje įrašytas pažadas sukurtų nediskriminuojančią paramos vienišiems senjorams sistemą. Tačiau praėjusią savaitę Vyriausybė savo nepritarimu siūlomoms pataisoms parodė, kad savo pažadų ji nesilaiko. Akivaizdu, kad, priėmus mūsų siūlymą, būtų ištaisyta klaida ir būtų išvengiama nelygaus vienišų vyresnio amžiaus žmonių traktavimo, nes našliai dabar gauna pensiją, o nesudarę santuokos arba išsiskyrę negauna nieko“, – pirmadienį spaudos konferencijoje pažymėjo parlamentaras L. Kasčiūnas.

„Gyvenant vienam išlaidas už komunalines paslaugas sunku susimokėti iš vienos pensijos, tuo metu du gyvenantys senjorai tokias išlaidas dalinasi. Siūlomos pataisos paliestų ne tik našlius, bet taip pat išsiskyrusius ar niekada šeimos nesukūrusius senjorus. Apgailestauju, kad Vyriausybė, neieškodama alternatyvų, nepritarė siūlymui gerinti vienišų senjorų gyvenimo kokybę“, – apgailestavo Seimo narė G. Skaistė.

Prof. Romo Lazutkos teigimu, esama našlių pensijos sistema jau nebetinkanti šiuolaikinėje visuomenėje. O Seimo narių siūlomas pataisas vadina rizikos draudimu dėl tapimo vienišu senatvėje.

„Tiek vyrai, tiek moterys užsidirba teisę į savo asmeninę pensiją. Jie įvairios trukmės savo gyvenimo etapus gyvena ir santuokoje, ir neregistruotoje partnerystėje, ir išsiskyrę. Nenuostabu, dėl išvardintų aplinkybių beveik trečdalis pagyvenusių vienišų žmonių tos našlių pensijos negauna, nors „Sodrai“ mokėjo vienodo dydžio įmokas kaip ir gaunantieji“, – teigė prof. R. Lazutka.

Konferencijoje dalyvavusi vieniša pensininkė Angelė Ona Valionienė pasakojo, kaip siūlomi pakeitimai darytų įtaką jos kasdienybei ir kodėl jaučiasi diskriminuojama kitų senjorų atžvilgiu.

„Su vyru gyvenau daug metų, tačiau nebegalėjusi kęsti nuolatinio girtavimo nusprendžiau skirtis ir senatvę pasitikti ramiai. Po skyrybų mano vyras mirė, o sulaukusi senatvės pensinio amžiaus likau gyventi viena, kadangi sūnus irgi sukūrė savo atskirą gyvenimą. Turiu pasakyti, kad ramybė yra labai svarbus dalykas, tačiau finansai yra taip pat būtinas faktorius užtikrinti orią senatvę. Šiuo metu už viską moku iš savo nedidelės pensijos ir gyvenu viena, tuo metu daugelis santuokoje gyvenančių ar našliais likusių senjorų savo kasdienes išlaidas dalijasi per pusę arba gauna našlių pensijas. Nežinau, kuo esu blogesnė už juos. Aš taip pat, kaip ir visi, visą gyvenimą dirbau ir mokėjau mokesčius. Tačiau sulaukusi pensinio amžiaus esu palikta su kelių šimtų eurų pensija“, – liūdnai kalbėjo A. O. Valionienė.

Kaip ELTA jau skelbė, sausio pabaigoje Vyriausybė nepritarė Seimo narių Gintarės Skaistės ir Lauryno Kasčiūno inicijuotiems įstatymo pakeitimo projektams dėl šalpos pensijų mokėjimo.

Parlamentarai siūlo nuo liepos 1 d. mokėti 0,3 šalpos pensijų bazės dydžio (42 eurų) šalpos vienišų asmenų pensiją iš valstybės biudžeto, o našlių pensiją (26,13 euro) mokėti tik iki pensinio amžiaus.

Šiuo metu našlių pensijas gauna apie 211 tūkst. asmenų.


ELTA

Vairuotojų dėmesiui! Eismo ribojimai ralio metu
Vairuotojų dėmesiui! Eismo ribojimai ralio metu

Gegužės 4 dieną Visagine bei apylinkėse vyks ralis

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта