Seimas priėmė svarstyti siūlymą didinti vaiko pinigus, prieš balsavusiųjų nebuvo
Lietuva ir Baltijos šalys 22 10 2019 1010 peržiūros

Seimas priėmė svarstyti siūlymą didinti vaiko pinigus, prieš balsavusiųjų nebuvo

Seimo posėdyje po pateikimo pritarta Išmokų vaikams įstatymo pakeitimo projektui, kuriuo siūloma toliau nuosekliai didinti universalią išmoką vaikui (vaiko pinigus) iki 60 eurų ir papildomai skiriamą išmoką vaikui – iki 40 eurų. Taip pat siūloma padidinti vienkartines išmokas nėščioms moterims, kurios neturi sukaupusios pakankamo socialinio draudimo stažo, kad gautų motinystės išmoką iš „Sodros“. Tokia vienkartinė išmoka didėtų nuo 76 iki 250 eurų.

Iš 103 balsavime dalyvavusių Seimo narių, 97 balsavo už, nei vieno nebuvo balsavusio prieš, 6 susilaikė.

„Prognozuojama, kad padidinus universalios išmokos vaikui dydį ir nustačius papildomą išmoką skurdo riziką bendroje populiacijoje sumažėtų 0,6 procento, o vaikų iki 18 metų skurdo rizikos lygis sumažėtų 2,4 procento. Ką svarbu pabrėžti – daugiausia sumažėtų skurdo grupėje, kuri yra labiausiai skurstanti tarp šeimų, tai yra, kai vienas iš tėvų augina du ir daugiau vaikų. Jų skurdo rizika, planuojama, kad sumažėtų arti 6 procentų“, – pristatydamas įstatymo projektą Seime sakė socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis.

Įstatymo projektu siūloma nuo 50 iki 60 eurų didinti vaiko pinigus, kurie standartiškai kas mėnesį mokami visiems vaikams nuo gimimo iki 18 metų. Per diskusijas Seime būtent šis siūlymas sulaukė dalies opozicijos nepritarimo, esą taip remiamos ir tos šeimos, kurios gyvena pasiturinčiai ir valstybės paramos nėra reikalingos.

„Praeitą savaitę Nobelio premijos laureatai ekonomikos srityje parašė ištisą mokslinį darbą apie tai, kad ne tiesioginės vaiko išmokos, o švietimas yra iš esmės kelias į skurdo pokyčius nuo Afrikos iki Azijos.  Ir ypač turint omenyje, kad jūs netaikote pajamų ir turto testo vaiko išmokoms. Kodėl iš esmės turtingiausiai visuomenės daliai vis dar mokamos išmokos ir NPD nukertamas ir taip sutaupoma 70 mln. tam, kad būtų išmokėta. Ar jūs esate skaičiavę iš esmės poveikį šitų dalykų? Nes tai yra milžiniškos išlaidos, tai yra viena šimtoji Lietuvos viešųjų išlaidų“, – klausė Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Simonas Gentvilas.

Pasak ministro L. Kukuraičio, yra suskaičiuota, kad įgyvendinus visus šio įstatymo projekto siūlymus vaikų skurdas Lietuvoje žymiai sumažėtų ir nebūtų žemesnis nei Europos Sąjungos vidurkis.

„Iš tiesų vaiko išmokas esame paskaičiavę, ir kadangi mūsų turimoje registrų sistemoje šeimos, kurios prašo lėšų, praktiškai visos šeimos prašo, yra užpildžiusios ir gauna išmokas, tai reiškia, visoms šeimoms yra reikalingos tos lėšos ir jos ženkliai mažina vaikų skurdą, kuris, deja, Lietuvoje yra vienas didžiausių Europoje. Turint šiuos planuojamus pakeitimus, kitais metais finansinį vaikų skurdą mes turėtume sumažinti iki Europos vidurkio ir tai būtų vienas didžiausių pasiekimų šioje kadencijoje“, – pabrėžė L. Kukuraitis.  

Įstatymo projektu siūloma didinti ir papildomą išmoką, kuri bus skiriama neįgaliems, gausių ir nepasiturinčių šeimų vaikams. Papildoma išmoka vaikui didėtų nuo 20 iki 40 eurų. Tai reiškia, kad neįgalūs, gausių ir nepasiturinčių šeimų vaikai kas mėnesį gautų po 100 eurų.

Į vaiko pinigus su papildoma išmoka vaikui, tai yra į 100 eurų kas mėnesį, galės pretenduoti daugiau vaikų iš nepasiturinčių šeimų, nes Seimui siūloma nustatyti, kad nepasiturinti šeima yra tokia, kurioje pajamos vienam šeimos nariui per mėnesį yra mažesnės nei 250 eurų, neskaičiuojant pačių vaiko pinigų ir dalies darbo užmokesčio. Iki šiol vertinamų pajamų riba buvo 183 eurai.

Universalią išmoką vaikui Lietuvoje gauna apie 508,6 tūkst. vaikų.

Siekiant užtikrinti vienodą universalios išmokos vaikui mokėjimo visiems vaikams (asmenims) modelį, įstatymo projektu siūloma suvienodinti universalios išmokos dydį, nesvarbu, ar vaikas auga šeimoje, yra globojamas ir (ar) neįgalus.

Atsižvelgiant į tai, kad moterys, neturinčios socialinio draudimo stažo ir teisės gauti motinystės išmoką pagal Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymą, dažniausia būna jaunos studentės ar vienišos būsimos mamos, kurių finansinė padėtis yra sunki, manoma, jog, padidinus vienkartinę išmoką nėščiai moteriai nuo 76 eurų iki 250 eurų, pagerės finansinė šių moterų padėtis.

Vienkartinę išmoką nėščiai moteriai kasmet vidutiniškai gauna apie 5 tūkst. moterų.

ELTA

Maisto/virtuvės atliekų surinkimo paslaugos teikimas
Maisto/virtuvės atliekų surinkimo paslaugos teikimas

Visagino mieste gyventojams pradedama teikti maisto/virtuvės atliekų surinkimo paslauga

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта