Seimas pritarė vaiko pinigų augimui
Lietuva ir Baltijos šalys 17 12 2019 593 peržiūros

Seimas pritarė vaiko pinigų augimui

Seimas antradienį kartu su kitų metų biudžeto projektu galutinai nusprendė vaiko pinigus didinti iki 60 eurų visoms šeimoms ir 100 eurų neįgalius vaikus auginančioms, daugiavaikėms bei nepasiturinčioms šeimoms.

Už įstatymo projektą balsavo 111 Seimo narių, prieš buvo 3 parlamentarai, susilaikė – 6.

Ne visi Seimo nariai palaikė vaiko pinigų didinimą. Pasak liberalės Aušrinės Armonaitės, 100 tūkstančių vaikų Lietuvoje, kurie lanko būrelius, negalės jų lankyti arba turės už juos mokėti brangiau. A. Armonaitė primena, kad vaiko pinigai kitais metais valstybei kainuos 500 mln. eurų, o 2021 m. – 541 mln. eurų.

„Nėra lengva balsuoti prieš, nes visiems patinka gauti įvairių gėrybių. Tačiau, noriu atkreipti valdančiųjų dėmesį, kad jūs darote klaidą. Užuot išdalinę pusę milijardo eurų gatvėje, jūs galėtumėte pasirūpinti vaikų būreliais, kuriuos jie lanko. 15 eurų krepšelis būreliams šitame biudžete nėra numatytas. Tie pinigai nerado vietos (...). Nelaidykime pinigų į orą, o investuokime į vaikų tobulėjimą“, – sakė A. Armonaitė.

Jai pritarė ir Liberalų sąjūdžio pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

„Kreipiuosi į valdančiuosius. Ar vaiko pinigus reikėtų vertinti kaip kompensaciją už šiandieną įvedamus kelis mokesčius? Taip, vaiko pinigai yra gera priemonė kovojant su skurdu. Tačiau nediferencijuota vaiko pinigų išmoka tampa pinigais suaugusiems. Užuot investavę į vaikų ateitį, mes skiriame pinigus pravalgymui šiandieną“, – sakė politikė.

„Valstietis“ Robertas Šarknickas stebėjosi, kad Seimo narės nusiteikusios prieš vaiko pinigus.

„Absurdas, kuomet Armonaitė, Čmilytė pasisako prieš vaiko pinigus. Prisiminkime, kuomet buvo padidinta iki 50 eurų. Visuose Raudonojo kryžiaus skyriuose ir kitose organizacijose pradėjo mažėti eilės prašančiųjų, tai reiškia, ši sistema suveikė“, – sakė jis.

Rimantas Jonas Dagys teigė, kad Seimo nariai turi pasitikėti tėvais, todėl padidinti vaiko pinigai leis šeimoms nuspręsti, kur tuos pinigus vaikui paskirstyti – popamokinei veiklai, maistui ar laisvalaikiui.

Vyriausybė pirmadienio posėdyje pritarė, kad išlaidos vaiko pinigams mokėti kitų metų biudžete didėtų 40 mln. eurų, asignavimai bendrajai socialinio draudimo pensijos daliai finansuoti – 15,9 mln. eurų. Tai būtų daroma užšaldant dalį Kelių priežiūros ir plėtros programos bei Klimato kaitos programos lėšų.

 

ELTA

Vairuotojų dėmesiui! Eismo ribojimai ralio metu
Vairuotojų dėmesiui! Eismo ribojimai ralio metu

Gegužės 4 dieną Visagine bei apylinkėse vyks ralis

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта