Seimui pateiktos prezidentės įstatymų pataisos dėl pedagogų etatinio apmokėjimo
Lietuva ir Baltijos šalys 06 12 2018 776 peržiūros

Seimui pateiktos prezidentės įstatymų pataisos dėl pedagogų etatinio apmokėjimo

Prezidentės Dalios Grybauskaitės iniciatyva Seimui ypatingos skubos tvarka pateiktos įstatymų pataisos, kurios palengvintų pedagogų etatinio apmokėjimo įgyvendinimą.

Prezidentės inicijuotame susitikime su švietimo profesinių sąjungų atstovais ir švietimo ekspertais ketvirtadienį pasiektas bendras sutarimas, kad etatinis apmokėjimas turi būti paprastesnis ir aiškesnis.

Prezidentės pateiktos įstatymų pataisos siūlo lengvesnę etatinio darbo užmokesčio struktūrą, pagal kurią nustatomos dvi mokytojų veiklos kategorijos - viena, susijusi su pamokomis bei pasirengimu joms, kita - su vadovavimu klasei, veikla mokyklos bendruomenėje ir paties mokytojo profesiniu tobulėjimu.

Anot Prezidentės spaudos tarnybos, šios pataisos sudarys sąlygas lengviau taikyti etatinį apmokėjimą, neleis manipuliuoti mokytojų darbo užmokesčiu ir mažins atotrūkį tarp skirtingo lygmens mokyklų. Švietimo ir mokslo ministerija turės patvirtinti darbo grafiko sudarymo taisykles.

Tai įstatymų pataisos, kurios nepareikalaus papildomo finansavimo iš biudžeto. Visos švietimo sistemos finansavimo didinimas - Vyriausybės kompetencija ir atsakomybė.

Prezidentė šias pataisas siūlo svarstyti ypatingos skubos tvarka, siekiant kuo greičiau atsižvelgti į švietimo profesinių sąjungų ir ekspertų siūlymus, stabilizuoti padėtį mokyklose bei tinkamai apginti švietimo bendruomenės interesus įgyvendinant etatinį apmokėjimą.

Šalies vadovė tikisi, kad Švietimo ir mokslo ministerija, siekdama sklandesnės reformos eigos, nedelsdama rengs poįstatyminius aktus.

ELTA primena, kad neterminuotas švietimo darbuotojų streikas prasidėjo pirmadienį, lapkričio 12 dieną, 5 mokyklų pedagogų streiku. Preliminariais duomenimis, streiką pajuto iki 16 tūkst. mokinių. Tokį skaičių trečiadienio vakarą pateikė Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM). Pasak ŠMM, streikuojančių mokytojų mažėja. Trečiadienį streikavo apie 1385 pedagogų. Ketvirtadienį - apie 1350.

Lietuvoje yra apie 2 tūkst. švietimo įstaigų, dirba apie 45 tūkst. pedagogų.

Streiką inicijavusi Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga reikalauja atsisakyti absurdiškos darbo užmokesčio apskaičiavimo tvarkos ir įdiegti etatinį modelį, kuriame vienam etatui sudaryti būtų ne daugiau kaip 18 kontaktinių val. ir 18 val. skirta kitiems darbams. Taip pat reikalaujama 20 proc. didinti pareiginės algos pastoviosios dalies koeficientus bei mažinti vaikų skaičių klasėse.

ELTA

Sudaryta nauja VĮ IAE valdyba
Sudaryta nauja VĮ IAE valdyba

Valdybos narių kadencijos laikotarpis - 4 metai

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта