Strateginis investuotojas į VAE nebūtinai turės 51 proc. jėgainės akcijų
Energetika 06 06 2011 710 peržiūros

Strateginis investuotojas į VAE nebūtinai turės 51 proc. jėgainės akcijų

Iš dviejų pretendentų parinktas strateginis investuotojas į VAE nepretenduos turėti daugiau kaip pusę naujosios jėgainės akcijų.:::Apie tai pirmadienį pranešė energetikos ministras Arvydas Sekmokas. Priminęs, kad praėjusią savaitę dvi amerikiečių ir japonų korporacijos išreiškė norą dalyvauti VAE statybose, ministras pastebėjo, jog iš jų parinktas vienas strateginis investuotojas nebūtinai turės daugiau kaip pusę visų naujosios branduolinės jėgainės Lietuvoje akcijų. „Į kontrolinį akcijų paketą jie nepretenduoja“, – tvirtino A. Sekmokas. „Turėsime penkis Visagino atominės elektrinės statybos dalyvius – strateginį investuotoją ir keturis regioninius partnerius: Lietuvą, Latviją, Estiją ir Lenkiją. Tarp jų bus padalintos būsimosios jėgainės akcijos“, – aiškino energetikos ministras. Jis priminė, kad Lietuvai pagal įstatymą turi priklausyti ne mažiau kaip 34 procentai VAE akcijų. Todėl likusiems trims regioniniams partneriams ir strateginiams investuotojams bus padalinta daugiausiai 66 proc. jėgainės akcijų. Kiekviena projekto dalyvė jų gaus tiek, kokia dalimi prisidės prie VAE projekto įgyvendinimo.
A. Sekmokas neatmetė, kad po galutinių akcijų dalybų paaiškės, jog Lietuva su savo 34 proc. ar didesniu akcijų paketu taps pagrindiniu VAE kontroliuojančiu subjektu.
Strateginį investuotoją iš dviejų pretendentų Energetikos ministerijos vadovas siekia parinkti jau šių metų liepos mėnesį. Iki metų pabaigos su juo bus derinama koncesijos sutartis dėl dalyvavimo branduoliniame projekte.
„Net jeigu ir neturės kontroliuojančiojo akcijų paketo, jį vistiek galima vadinti strateginiu investuotoju, nes jis atneš į projektą patirtį, statant branduolines jėgaines, ir savo technologijas“, – paaiškino A. Sekmokas. Praėjusią savaitę paskelbta, kad į strateginius investuotojus pretenduoja korporacija „Hitachi“ kartu su „General Electrics“ bei kompanija „Westinghouse“. Lietuvos pareigūnai tikisi, kad su strateginio investuotojo ir trijų kaimyninių valstybių pagalba VAE bus pastatyta ir pradės veikti 2020 metais.

Lrt.lt

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта