Sveikatos mokykla. Pamoka – dantys
Reklama 19 09 2019 951 peržiūros

Sveikatos mokykla. Pamoka – dantys

Tomas Misonis


Šypsena mūsų gyvenimo kokybės, sveikatos, socialumo, vidinės būsenos identitetas ir pagrindinis įrankis visą tai užtikrinti. Itin svarbu suprasti dantų reikšmę mūsų organizmui ir gyvenimui. Ir čia nekalbame apie estetiškai išpuoselėtą šypseną, o apskritai galimybę nevaržomai šypsotis ir be diskomforto burnoje atlikti žmogui vieną svarbiausių kramtymo funkcijų. Tad kokių pamokų privalome išmokti ir kokias dar galime išmokti, kad mūsų „vartai į sveikatą“ netaptų negalavimų priežastimi?


Maži praradimai, didėlės pasekmės


Nors buvome mokyti ir mokome savo vaikus valyti ir prižiūrėti savo dantis, neretai nutinka, kad suvokiame per mažai tam dėmesio skyrę, kai jau būna per vėlu. Ir tas yra suprantama, tokie jau esame – pradedame vertinti didžiausią savo turtą – sveikatą, kuomet jis pradeda tapti nuostoliu. Todėl pirmoji pamoka – tai aptikti laiku. Praradus vieną ar kelis dantis, dažnai nesame linkę to pernelyg sureikšminti. Ypač jei tai nėra vienas priekinių dantų – anokia bėda, didelių pokyčių nejuntame ir pamirštame turį kažkokių problemų. Būtent čia prasideda procesai, kurių turime galimybę išvengti. Praradus vieną ar kelis dantis, atsiradus ertmėms dantų linijose, mūsų dantys pradeda judėti. Greta prarasto danties esantys sveiki dantys pasislenka, arba pakrypsta, o priešais esantys dantys išilgėja. Tokios dantų migracijos pasekmė – didesnė dantų trintis, dilimas ir pažeidžiamumas. Tokius dantis tampa vis sunkiau tinkamai nuvalyti nuo apnašų, todėl atsiranda didesnė tikimybė jų gedimui. Taigi įvyksta „kortų namelio“ principas – netekus vieno danties, laiko klausimas, kada nukentės ar iškris ir kiti.


Didžiausi pavojai – nejuntami


Vis dėlto gyvenime atsitinka taip, kad prarandame daugiau nei vieną ar kelis dantis. Įvairios traumos, patologijos ar kitų ligų pasekmės gali lemti, kad žmogus gali netekti didesnės eilės ar net viso žandikaulio dantų. Paprastai tokiais atvejais žmonės kreipiasi dėl dantų protezavimo. Ir tai yra teisingas sprendimas. Deja, jis nėra ilgalaikis. Taip yra dėl procesų, vykstančių žandikaulio kaule, kurių išimami dantų tiltai arba visų dantų protezai nesustabdo. Netekus danties kartu su jo šaknimi, žandikaulio kaulas praranda reikiamą apkrovą ir dėl to pamažu ima tirpti. Plonėjant bendantės dalies ar viso žandikaulio kaului, išimami dantų protezai gali pradėti klibėti, prastai laikytis, trinti dantenas, sudarydami ypatingą diskomfortą ar ne skausmą. Todėl juos nuolat reikia keisti, kas kainuoja laiko ir pinigų. Negana to, atrodo, kramtymo funkcijai atstatyti sukurti protezai, tampa atlieka daugiau estetinę funkciją, nes išimami dantų protezai lemia kramtymo funkcijos atstatymą vos iki 40 proc. Kietesni produktai kaip obuolys, riešutai, ar net mėsos kepsnys – tampa bene „neįkandami“. O ir skonis praktiškai nejuntamas, nes išimami protezai dengia visą gomurį.
Tad net suprotezavus dantis išimamomis dantų plokštelėmis ar jų tiltais pagrindinės problemos – žandikaulio kaulo nykimo nesustabdome. Trumpam atgautas komfortas ilgainiui tampa „tarnavimu“ dantų protezų priežiūrai, nuolatiniu galvojimu, ką sukramtyti pavyks, o ko ne, ir reguliarūs vizitai pas odontologą dėl tų pačių problemų.


Naujausios technologijos – ne rytojui

Tikriausiai didžiausius žmonijos pasiekimų šuolius pastebime technologijose – plokšti išmanūs televizoriai, vis nustebinantys telefonai ar automobiliai. Ir juos naudojame drąsiai. Tad kodėl pamirštame pasiekimus medicinoje? Ypač odontologija šiandieną yra pasiekusi neregėtų aukštumų. Šiandien moderniausias, patikimiausias ir ilgaamžiškiausias prarastų dantų atkūrimas yra ant dantų implantų.
Danties implantas – tai nedidelis titano sraigtelis, kuris yra itin biologiškai suderinamas su žmogaus organizmu. Jis yra įsriegiamas į žandikaulį, atstodamas atkuriamo danties šaknį ir taip sustabdo grėsmingą žandikaulio tirpimo procesą. Nes kaip nuosavas dantis – jį vėl „įdarbina“ suteikdamas atramos krūvį. Ant implanto yra tvirtinama kristalinio mineralo cirkonio oksido karūnėlė, kuri savo fizikinėmis savybėmis labiausiai artima žmogaus danties kaului. Tokiu būdu, galima visiškai atkurti visą danties struktūrą – nuo danties šaknies ir vainikėlio. Dar svarbiau, kad ant implantų galima atkurti tiek prarastus pavienius dantis, tiek jų eiles, ar net viso žandikaulio dantis. Per itin trumpą laiką. Toks dantų atkūrimo metodas atstato visus 100 proc. kramtymo funkcijos ir žmogui leidžia pilnai jausti maisto skonį, nes bet kokia protezų konstrukcija yra tvirtinama ant implantų, neuždengiant kitų burnos ertmių kaip gomurys. Žmogus implantų nejaučia ir dantys atrodo ir funkcionuoja it savi. Tinkamai prižiūrint, šie dantys tarnaus it savi ir visą gyvenimą.


Implantacijos metodų kompasas ir teisinga matematika


Kalbėdami apie dantų implantavimą, turėtume pastebėti, kad svarbu pasirinkti tinkamus dantų implantavimo metodus. Todėl svarbu atkreipti dėmesį į kelis aspektus: dantų implantų gamintojo patikimumą, gydymo dantų implantais laiką ir vizitų kiekį, bei teikiamomis garantijomis. Pakomentuoti navigaciją tarp pasiūlos paprašėme Vilniuje esančios klinikos „Dantų harmonija“, ilgametę patirtį turintį, implantuojantį gydytoją Marių Bučinską.
„Klinikoje išskirtinai dirbame su pasaulyje pirmaujančia, aukščiausios klasės Švediškų dantų implantų gamintoja ir novatoriškiausių technologijų kūrėja. Ši kompanija gyvuoja nuo praeito amžiaus 5-ojo dešimtmečio ir investuoja daugybę laiko ir lėšų į dantų implantacijos mokslo vystymą visame pasaulyje. Būtent ši kompanija turi didžiausią sėkmės ir patikimumo rezultatą, bei konkurentų neturinčias technologijas.“ – teigia gyd. M. Bučinskas. Būtent šių technologijų dėka, gydymas dantų implantais yra trumpesnis net iki 3 kartų, lyginant su tradiciniais dantų implantavimo metodais. „Atkurti vieną, kelis, ar net visus žandikaulio dantis pakanka vos 3 mėnesių ir 2-4 vizitų į kliniką per šį laikotarpį. Taip taupomas ne tik laikas, bet ir pinigai. Šį procesą paspartina dar tai, kad klinikoje turime geriausią diagnostinę bazę ir galime itin tiksliai suplanuoti gydymo eigą, sudarius gydymo planą su fiksuota kaina. Taip pat turime nuosavą CAD / CAM dantų technikos laboratoriją, tad galime pasiūlyti visas paslaugas „po vienu stogu“, eliminuodami laukimo ar paciento siuntimo į kitas įstaigas būtinybes.“ – tęsė implantuojantis gydytojas. Profesionalo teigimu, minėtos kompanijos implantai bei technologijos, leidžia jiems prigyti prie žandikaulio itin greitai: implantas prie viršutinio žandikaulio prigyja per 3 mėnesius, o prie apatinio – per 2. Taip yra todėl, kad viršutinis žandikaulis patiria didesnį krūvį kramtant maistą. Paklausus, ar tuos 2 – 3 mėnesius teks būti be dantų, gydytojas šypteli: „Čia ir yra visas šios gydymo technologijos grožis: gydymas implantas susideda iš dviejų etapų – chirurginės dalies ir protezavimo (praėjus minėtam prigijimo laikotarpiui). Jau pirmojo gydymo etapo metu, įsriegus implantus, prie jų tvirtinami laikini dantys ir žmogus gali drąsiai valgyti ir šypsotis jau tą pačią dieną. Todėl nesvarbu, atkuriamas vienas, keli ar visi žandikaulio dantys – pacientas jau tą pačią dieną iš klinikos išvyks su dantimis.“ Taip pat svarbu paminėti, kad klinikoje naudojamų implantų gamintoja savo implantams suteikia viso gyvenimo garantiją, ir net nutikus trauminiam įvykiui, kompanija implantus pakeis nemokamai.
„Žmonės neretai daro vieną didelę klaidą - skaičiuoja, kad reikės tiek dantų implantų, kiek trūksta dantų. Iš tiesų, prarastus dantis galima atkurti tiltais ant implantų ar net atkurti visus žandikaulio dantis vos ant keturių implantų. Šis gydymo metodas vadinamas All-on-4 („visi ant keturių“ – iš angl. k.), kuomet į žandikaulį atraminėse pozicijose įsriegiami tik 4 implantai ir prie jų fiksuojama prisukamų visų žandikaulio dantų protezo konstrukcija.“ – komentavo implantuojantis gydytojas Marius Bučinskas.


Ekonomikos dėsniai galioja ir medicinoje


Išsiaiškinus sveikos ir ilgaamžės šypsenos atkūrimo naujausias technologijas, svarbu paminėti, kad dantų implantacijos pirminis ir pagrindinis tikslas – 100 proc. kramtymo funkcijos ir gyvenimo komforto atstatymas. Tai, kad procese galima pasiekti ir estetinių tikslų – tik privalumas.
Ne paslaptis, kad šis gydymo metodas yra brangesnis už tradicinį dantų atkūrimą išimamais protezais. Bet ar tikrai? Juk tai yra vienkartinė investicija. Investicija į save. Ne į daiktą, automobilį, o į savo sveikatą. Sveikatą, kuri ženkliai pagerėja tiek fiziškai įgalint maitintis pilnaverčiu racionu, gaunant visas reikalingas organizmui medžiagas natūraliai, tiek psichologiškai - nesibaiminant šypsotis ir socializuotis. Žmogus tampa žvalesnis ir darbingesnis, todėl investicija atsiperka daug greičiau, nei mažesnės, bet metai iš metų pastovios išlaidos išimamų protezų korekcijai, pergaminimui, priežiūrai ir kitais susirgimais, sąlygotais prastai sukramtomo maisto arba skurdaus raciono.
Atkūrus dantis ant implantų, atkuriama ne tik šypsena, bet gyvenimo kokybė, kurios nusipelnome visi.


Kviečiame apsilankyti nemokamame seminare pacientams
„Visos dantų implantacijos galimybės. Alternatyvos išimamiems dantų protezams“
Seminare papasakosime apie visas šiuolaikines dantų implantacijos galimybes ir atsakysime į visus pacientams rūpimus klausimus.
Taip pat seminaro dalyvius pakviesime į nemokamą išsamią konsultaciją ir diagnostiką dėl dantų implantavimo galimybės, kur Jums bus sudarytas profesionalus gydymo planas.

Registruokitės telefonu 8 610 11 222 arba INTERNETU PASPAUDĘ ČIA

Ilona Nekrošienė, Nikolajus Lebedevičius. Pirmieji Metai darbo Taryboje. Ataskaita
Ilona Nekrošienė, Nikolajus Lebedevičius. Pirmieji Metai darbo Taryboje. Ataskaita

Pagal reglamentą kiekvienas savivaldybės Tarybos narys kartą per metus turi atsiskaityti apie savo nuveiktą darbą gyventojams

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта