Uždaroma elektrinė – lyg bedugnė šėrykla
Energetika 14 09 2011 779 peržiūros

Uždaroma elektrinė – lyg bedugnė šėrykla

Atmosfera uždarytoje Ignalinos atominėje elektrinėje (IAE) įkaito lyg verdantis puodas. Kone kas mėnesį čia įdarbinami nauji konsultantai, kuriems žarstoma dešimtys tūkstančių litų.:::Ekspertas iš Vokietijos, konsultantai iš Švedijos, teisininkai iš Anglijos – į Visaginą traukia naujų darbuotojų būriai ne tik iš Vilniaus, bet ir iš visos Europos. Dėl švaistomų pinigų įsižeidę elektrinės senbuviai rašo pareiškimus trauktis, o Visagino merė baiminasi, kad intrigų kupinoje IAE gali netrukus įvykti kas nors panašaus į šio pirmadienio incidentą Prancūzijoje. Ten nugriaudėjo sprogimas neveikiančioje Markulo atominėje elektrinėje.
 
Pasirodo dviem savaitėms
Nuo praėjusių metų lapkričio mėnesio elektrinėje dirba specialistas iš Vokietijos Karstenas Frankas. Vokietis pristatomas kaip eksploatavimo nutraukimo projektų ekspertas arba generalinio direktoriaus patarėjas. „Lietuvos ryto“ žiniomis, per mėnesį pagal sutartį K. Frankas dirba tik dvi savaites, o už tai gauna 56 tūkstančių litų algą. Likusį laiką jis praleidžia Vokietijoje, kur dirba kitoje bendrovėje.
Tokį atlyginimą vokiečiui nustatė energetikos ministras Arvydas Sekmokas atskiru nurodymu. Atsistatydinusio viceministro Romo Švedo darbus perėmęs kitas viceministras ir naujasis IAE valdybos pirmininkas Arvydas Darulis tvirtino, kad be K. Franko pagalbos išmontuoti reaktorius būtų neįmanoma. Šis specialistas yra dirbęs Vokietijos Greifsvaldo atominėje elektrinėje ekspertu. Tačiau ten veikė kitokio tipo – VVR reaktoriai. RBMK tipo reaktorių, kurie yra Ignalinos AE, kol kas niekas nėra išmontavęs.
 
Ekspertai – lyg iš Marso
Ekspertas vokietis Visagine neturi jokių konkrečių užduočių, nėra už nieką atsakingas. Todėl jo karjera Lietuvoje ypač papiktino elektrinės senbuvius. Juos labiau stebina ne vokiečiui mokama alga, o tai, kad jis pasamdytas reaktorių išmontavimo procesui. IAE daug metų dirbę technikos ekspertai tai palaikė asmeniniu įžeidimu, suprato, kad jais nepasitikima. Todėl praėjusią savaitę pareiškimą išeiti iš darbo parašė elektrinės Technologinės tarnybos vadovas Vigantas Galkauskas.
„Reikėtų išgirsti, ką sako mūsų specialistai, o ne iš užsienio arba iš Marso atvažiavę žmonės, kurie apie ši RBMK reaktorių išgirdo pirmą kartą gyvenime,“ – kalbėjo vienas geriausių Lietuvoje reaktorių specialistų V. Galkauskas. Elektrinės vadovybė Technologinės tarnybos vadovą šiaip ne taip įkalbėjo pasilikti. Bet gali būti, kad tik laikinai. Pasak iš posto stumiamo IAE korporatyvinių reikalų direktoriaus Osvaldo Čiukšio, minėtam ekspertui iš Vokietijos bus siūlomas elektrinės technikos direktoriaus postas.
 
Nori trauktis ir kiti
„Lietuvos rytui“ pavyko sužinoti, kad dėl K. Franko įdarbinimo elektrinę nutarė palikti ir daugiau aukščiausio lygio specialistų. Vienas jų – elektrinės Išmontavimo ir dezaktyvacijos tarnybos vadovas Sergejus Krutovcovas. Ardant elektrinės reaktorių jis būtų vienas patikimiausių ekspertų. Daug metų čia dirbęs specialistas galėtų vadovauti reaktorių ardymo komandai. Elektrinės vadovybė šiuo metu jį irgi bando perkalbėti. „Nesutarimų tarp senų darbuotojų ir naujų žmonių, suprantama, yra“, – vakar neslėpė ir IAE generalinis direktorius Žilvinas Jurkšus.
 
Priima vis naujus veikėjus
Kol branduolinės energetikos profesionalai rašo pareiškimus išeiti, į Visaginą traukia vis daugiau naujų veikėjų iš Vilniaus. Elektrinėje neskursta, pavyzdžiui, Ž. Jurkšo patarėjai – Tomas Liukaitis, Aidas Šuopys ir Vaidas Skirmantas. Jų mėnesio atlyginimai viršija 10 tūkstančių litų, nors nė vienas jų neturi darbo patirties energetikos įmonėse. A. Šuopys vadovavo bendrovei „Ranga IV“, T.Liukaitis – teisininkas, o V. Skirmantas – buvęs STT Vilniaus valdybos vadovas.
Neseniai atominėje elektrinėje darbą gavo ir Arvydas Urbelis. Kalbama, jog Korporatyvinių reikalų direkcijoje priglaustą šį veikėją ir A. Sekmoką sieja draugystės ryšiai dar nuo vaikystės. „Reikia pritraukti naujų specialistų, o juos atvežti į tokį užkampį ne taip paprasta. Todėl susidaro šiokie tokie atlyginimų skirtumai, kurie seniems darbuotojams kelia nepasitenkinimą“, – sakė Ž. Jurkšus, pats gaunantis 26,3 tūkstančio litų atlygį per mėnesį.
 
Merė priminė Prancūziją
Visagino merė Dalia Štraupaitė už tuos žodžius apie užkampį Ž. Jurkšui, ko gero, neatleis. „Ar galima miestą, kuriame gyvena intelektualūs inžinieriai profesionalai, pavadinti užkampiu? Kodėl elektrinėje įdarbinami vilniečiai, o ne vietiniai specialistai?“ – klausė atomininkų miesto vadovė. Anot merės, į savivaldybę virvėmis traukia elektrinės senbuviai, jie prašo politikės reaguoti į tai, kas dabar vyksta IAE. „Vadovai turi turėti patirties. Apskritai situacija gali tapti nevaldoma. Visi žinome, kas ką tik nutiko Prancūzijoje – įvyko sprogimas uždarytoje atominėje elektrinėje. Dėl chaoso Ignalinos atominėje elektrinėje mums visiems labai neramu“, – kalbėjo D. Štraupaitė.
 
Patarinės ir britai, ir švedai
Tuo metu konsultantų elektrinėje daugėja kone kas mėnesį. „Lietuvos rytas“ jau rašė, kad be konkurso pasamdyta britų teisininkų kontora „Taylor Wessing“. Jų paslaugų kaina – daugiau kaip 5 milijonai litų. Šie advokatai vertina sutartis su rangovu, pataria, kaip elgtis dabartinėje situacijoje. Tačiau, kaip paaiškėjo, to IAE nepakanka. Vakar Ž. Jurkšus informavo, kad pasamdyta dar viena nepriklausoma švedų konsultavimo kompanija – „SKB International AB“.
„Jie tirs mūsų iškeltas problemas, o rezultatai turėtų pasirodyti spalio pradžioje arba lapkričio pabaigoje. Tada bus įvertinta, kiek pagrįstos mūsų pretenzijos rangovui. Turi būti atrastas sprendimas, kaip toliau dirbti“, – miglotai kalbėjo IAE generalinis direktorius. Už šią vienkartinę ekspertizę švedų kompanija gaus 25 tūkstančių eurų (86 tūkst. litų) atlygį.
 
Parlamentarai užsimoję tirti padėtį
* Seimo Ekonomikos komitetas ketina imtis parlamentinio tyrimo dėl padėties Ignalinos atominėje elektrinėje.
* „Labai ironiška – mes kalbame apie naujos elektrinės statybą, apie strateginius investuotojus, tačiau problemos dėl senosios elektrinės uždarymo kaip tik sudaro neigiamą foną, ir tie investuotojai, manau, kur kas labiau pagalvoja, ar apsimoka investuoti į tokią įmonę, kurios nesugebame net uždaryti“, – kalbėjo valdančiajai koalicijai priklausančios Tautos prisikėlimo partijos vadovas Arūnas Valinskas.
* Ekonomikos komiteto pirmininkas Dainius Budrys informavo, kad bus kviečiamas energetikos ministras Arvydas Sekmokas: „Pateiksime jam klausimus ir žiūrėsime, kokie bus atsakymai. Jeigu atsakymų negausime, siūlysiu sudaryti darbo grupę, kuri atliktų parlamentinį situacijos tyrimą ir pateiktų išvadas komitetui.“
* Tuo metu socialdemokratė Birutė Vėsaitė pranešė, kad jų frakcija ketina siūlyti sukurti parlamentinę komisiją dėl grėsmių nacionaliniam saugumui, kylančiam energetikos sektoriuje.
 
Ieškoma priežasčių pateisinti bevaldystę
* Ignalinos atominės elektrinės korporatyvinių reikalų direktorius Osvaldas Čiukšys antradienį pareiškė savo noru nesitrauksiąs iš posto, jeigu tokio pasiūlymo sulauks iš Energetikos ministerijos vadovybės.
* Buvęs atominės elektrinės vadovas mano, kad jo pasitraukimu labiausiai suinteresuotas pagrindinis elektrinės uždarymo rangovas – Rusijos kapitalo Vokietijos bendrovė „Nukem Technologies“, dėl kurios vėluoja pagrindiniai elektrinės uždarymo projektai.
* „Su sistema yra sunku kovoti. Jeigu su darbuotoju norima susidoroti bet kokiomis priemonėmis, manau, tai ir bus padaryta.Taip vadovauti įmonei ir taip vadovauti tiek eksploatavimo nutraukimo procesui, tiek deryboms dėl finansinės perspektyvos negalima, ir kolektyvas vienareikšmiškai pareiškė savo nuomonę. Taip pat sulaukiau skambučio ir iš Visagino merės – sako, ir miestas jus palaiko, visi supranta, kas vyksta.
Taigi, manau, yra vienareikšmiškai vertinama situacija. Energetikos ministro Arvydo Sekmoko nuskambėjęs komentaras rodo, kad yra ieškoma priežasčių pateisinti tą bevaldystę. Sakoma, kad eksploatavę elektrinę darbuotojai pykstasi su nauja komanda. Tai visiška netiesa. Elektrinės senieji darbuotojai nepatenkinti tais sprendimais, kurie buvo daromi keičiant mane, ta dalimi komandos, kuri atsirado neseniai – prieš 3–4 mėnesius“, – kalbėjo O. Čiukšys ir atmetė A. Sekmoko jam pareikštą kritiką dėl politikavimo.
 
„Lietuvos rytas“
Maisto/virtuvės atliekų surinkimo paslaugos teikimas
Maisto/virtuvės atliekų surinkimo paslaugos teikimas

Visagino mieste gyventojams pradedama teikti maisto/virtuvės atliekų surinkimo paslauga

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта