Uždarytoje elektrinėje – aistros dėl atlyginimų
Energetika 06 06 2011 954 peržiūros

Uždarytoje elektrinėje – aistros dėl atlyginimų

Ignalinos atominėje elektrinėje kyla įtampa. Senbuviai nepatenkinti vis gausėjančia naujokų armija, kuri gauna dešimtis ar net šimtus tūkstančių litų.:::Neapsikentę inžinieriai kreipėsi į Europos Komisiją su prašymu padidinti algas ir jiems. Naujasis Ignalinos atominės elektrinės (IAE) vadovas Žilvinas Jurkšus pradėjo šeimininkauti iš peties. Elektrinės senbuviai jau nespėja sveikintis su naujais padalinių vadovais. Per mėnesį į elektrinę priimti dirbti aštuoni nauji žmonės. Kai kurie – be jokių konkursų. Be to, nė vienas naujokas nėra susijęs su branduoline energetika.
Uždarytai ir nebeveikiančiai elektrinei staiga prireikė kopijavimo mašinų operatorės, personalo bylų tvarkytojos, naujos mokymo centro vadovės, vadovo patarėjo, skyrių viršininkų, sandėlio vedėjo ir kitų darbuotojų. Kiek padirbę naujokai palieka elektrinę. Tačiau jie dėl to nelieja ašarų, nes gauna didžiules, kartais net šimtatūkstantines kompensacijos.
Pasipiktinę tokia situacija elektrinės senbuviai pradėjo maištauti. Neseniai jie įsiveržė į naujojo vadovo kabinetą ir pareiškė pasipiktinimą tuo, kas vyksta elektrinėje.

Patarėjui – solidi alga
Į elektrinės generalinio direktoriaus kėdę prieš mėnesį atsisėdęs Ž. Jurkšus kaip vieną savo patarėjų pasikvietė Aidą Šuopį. Pastarasis pasižymėjo tuo, kad pernai keturis mėnesius vadovavo didelių finansinių problemų turinčiai bendrovei „Ranga IV“. Verslininkui Laimučiui Pinkevičiui priklausanti įmonė statė branduolinių atliekų saugyklą.
Bet susidūrus su problemomis darbai buvo perleisti „Vėtrūnai“.
Neoficialiomis žiniomis, A. Šuopys į elektrinę pateko energetikos ministro Arvydo Sekmoko iniciatyva. Ž. Jurkšaus patarėjas gauna apie 10 tūkstančių litų mėnesinę algą. Jei vadovybę tenkins rezultatai, alga kils. Tokią algą savo patarėjui nustatė Ž. Jurkšus.
„A.Šuopys yra atsakingas už infrastruktūros, statybos ir vadybos projektų valdymą“, – informavo elektrinės komunikacijos vadovė Daiva Rimašauskaitė. Pasak šaltinių atominėje elektrinėje, ministras A.Sekmokas įvedė tiesioginį valdymą, o Ž. Jurkšus tėra uolus jo įsakymų vykdytojas.

Staigiai iškilo į aukštumas
A. Šuopys – ne vienintelis asmuo, į atominę elektrinę atėjęs iš bendrovės „Ranga IV“. Prieš du mėnesius elektrinės personalo vadove tapusi Silvija Petrošiūtė–Gailiuvienė taip pat yra dirbusi šioje bendrovėje. Naujajai personalo vadovei buvo paskirtas 16 tūkstančių litų mėnesinis atlyginimas.
Elektrinės atstovė D. Rimašauskaitė „Lietuvos rytui“ paaiškino, kad pagal galiojančią kolektyvinę sutartį direkcijų direktoriams ir patarėjams atlyginimus nustato pats elektrinės vadovas. Staigi naujos darbuotojos karjera stebina elektrinės senbuvius. Dar vasario 21 dieną ši moteris elektrinėje buvo įdarbinta eksperte, o po dviejų mėnesių tapo personalo direktore.
Beje, į šią kėdę ji atsisėdo pirmąją Ž. Jurkšaus darbo dieną. Labiausiai elektrinės senbuviai stebisi tuo, kaip moteris per kelis mėnesius, net nesibaigus bandomajam laikotarpiui, sugebėjo įkopti į tokią karjeros viršūnę. Tokie naujokai elektrinėje vadinami parašiutininkais. Jie esą nuleidžiami valdžios Vilniuje nurodymu, šiek tiek padirba ir atsisveikina su elektrine gavę šimtatūkstantinę kompensaciją.

Šokiravo žinia apie išmoką
Panašiai nutiko buvusiam Ignalinos atominės elektrinės finansų direktoriui Vygintui Leipui. Jis elektrinėje teišdirbo 15 mėnesių, tačiau neseniai šalių susitarimu buvo atleistas.
IAE atstovai „Lietuvos rytą“ informavo, kad jo išeitinė kompensacija siekė beveik keturių atlyginimų dydį. Oficialiai finansų direktoriui numatyta 16 tūkstančių litų alga. Be to, nuo šių metų pradžios elektrinės vadovybė gauna dar kintamus priedus. Todėl vos kiek daugiau nei metus elektrinėje išdirbęs V. Leipus gavo apie 100 tūkstančių litų išeitinę kompensaciją iš IAE uždarymo fondo. Šįmet iš jo buvo skirta 27,6 mln. litų.
Elektrinės ilgamečiai specialistai, sužinoję apie kompensacijos dydį, buvo šokiruoti. Jie piktinosi, kad šimtai tūkstančių litų iššvaistoma vienadieniams darbuotojams. Tuo tarpu nuo elektrinės statybų joje dirbantys inžinieriai turi tenkintis kukliomis algomis. „Lietuvos ryto“ žiniomis, pasipiktinę elektrinės darbuotojai buvo nuėję pas naująjį vadovas Ž. Jurkšų ir pasakė, ką mano apie tokią kompensacijų skaičiavimo tvarką.

Kreipėsi į Europos Komisiją
„Mūsų nuomone, atlyginimų dydžiai nėra proporcingi. Todėl manome, kad darbuotojai turėtų gauti daugiau. Dėl to kreipėmės į Europos Komisiją“, – „Lietuvos rytui“ tvirtino IAE nepriklausomos darbuotojų profsąjungos pirmininkas Vladimiras Dranikas. Senieji elektrinės darbuotojai, įvertinę vadovų atlyginimų dydį, siekia, kad jų darbo apmokėjimas ūgtelėtų 25 proc.
Elektrinės darbuotojams sutiko padėti Europos visuomeninių profesinių sąjungų federacija, įsikūrusi Belgijoje. Jie Europos Komisijos atstovams perdavė Visagino energetikų laišką. „Mes negalime tikėtis europinių atlyginimų. Bet darbuotojus skirstyti į naujus ir senus ir pagal tai mokėti atlyginimus yra neteisinga“, – tvirtino V. Dranikas. Profsąjungos lyderis pridūrė, kad dėl nuolat besikeičiančios valdžios atominėje elektrinėje negalima pasiekti gero rezultato.

Patenka be konkursų
„Lietuvos rytui“ pavyko sužinoti, kad kai kurie nauji darbuotojai priimami be jokio konkurso. Pavyzdžiui, IAE mokymo centro vadovė Ramunė Juodelytė neva atrinkta iš kelių kandidatų. „Esant poreikiui darbdavys turi teisę priimti į darbą darbuotoją be konkurso“, – „Lietuvos rytą“ informavo elektrinės atstovė D. Rimašauskaitė.
Taip numato pernai gegužę priimta nauja darbuotojų atrankos tvarka. Neoficialiomis žiniomis, R. Juodelytei numatyta 8 tūkstančių litų mėnesinė alga. Tuo tarpu ilgamečiam mokymo centro vadovui Virginijui Gediminskui buvo sukurtas naujas – pavaduotojo etatas. Iki šiol mokymo centro vadovui padėjėjų nereikėjo.

Keisti karjeros vingiai
Tačiau daugiausia pykčio Visagine sukėlė staigus buvusio direktoriaus Viktoro Ševaldino atleidimas. Elektrinės darbuotojai kaltina naują valdžią, kad ši paskubėjo atsikratyti V. Ševaldino, kuriam buvo likę vos du mėnesiai iki pensijos. Jo įpėdinio Osvaldo Čiukšio karjeros vingiai irgi kelia nuostabą. Elektrinės darbuotojai jau buvo apsipratę su naujuoju vadovu, tačiau neseniai jiems teko atsisveikinti ir su juo. Elektrinės korporatyvinių reikalų direktorius O. Čiukšys praėjusią savaitę iš Visagino perkeltas dirbti į Vilnių. O. Čiukšys atsakingas už derybas su Europos Komisija dėl būsimo elektrinės uždarymo finansavimo.

Vidutinis mėnesio darbo užmokestis Ignalinos AE (2011 m. I ketvirtį, Lt):
Įmonės vadovas 26 356
Direkcijų direktoriai 15 960
Tarnybų vadovai 9678
Padalinių vadovai 7773
Vadovaujantieji specialistai 5044
Specialistai 3803
Tarnautojai 2161
Kvalifikuoti darbininkai 3318
Nekvalifikuoti darbininkai 1668
Šaltinis: IAE

„Lietuvos rytas“
Ilona Nekrošienė, Nikolajus Lebedevičius. Pirmieji Metai darbo Taryboje. Ataskaita
Ilona Nekrošienė, Nikolajus Lebedevičius. Pirmieji Metai darbo Taryboje. Ataskaita

Pagal reglamentą kiekvienas savivaldybės Tarybos narys kartą per metus turi atsiskaityti apie savo nuveiktą darbą gyventojams

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта