V. Čmilytė-Nielsen Seime tikisi diskusijų dėl III liberalizavimo etapo atidėjimo: manau, kad tai nėra optimalus sprendimas
Lietuva ir Baltijos šalys 24 08 2022 298 peržiūros

V. Čmilytė-Nielsen Seime tikisi diskusijų dėl III liberalizavimo etapo atidėjimo: manau, kad tai nėra optimalus sprendimas

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen sako, kad Vyriausybės siūlymas ilgam pratęsti elektros rinkos liberalizavimo III etapą nėra „optimalus“ ir neatmeta, kad Seime netrukus prasidėsiančioje sesijoje bus „rimtų“ diskusijų, kiek ilgam procesą atidėti.

Iniciatyvos atidėti III etapą kilo po antro didžiausio nepriklausomo elektros tiekėjo „Perlas Energija“ sprendimo panaikinti fiksuotos kainos planus, o galiausiai ir nutraukti veiklą. Vis tik, V. Čmilytė-Nielsen pastebi, kad tam linkę nepritarti dalis kitų nepriklausomų tiekėjų.

„Diskusijos dėl atidėjimo kils. Į šiuos pasiūlymus jau reagavo ir kiti rinkos dalyviai, ne tokie „sėkmės džentelmenai“ kaip „Perlas Energija“, bet rimtos įmonės. Manau, kad tai nėra optimalus sprendimas, bet norėčiau sulaukti Vyriausybės pasiūlymų ir mes svarstysime juos Seime“, – trečiadienį LRT Radijui sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Pasak parlamento vadovės, Seime bus svarstoma ir dėl III etapo atidėjimo terminų, ir dėl atidėjimo sąlygų.

Kalbėdama apie kitą Vyriausybės iniciatyvą – kompensuoti kainų tarp garantinio ir visuomeninio tiekimo skirtumą „Perlas Energija“ klientams, kurie iki rudens nepasirinks kito tiekėjo ir pateks į garantinį elektros tiekimą – V. Čmilytė-Nielsen akcentavo, kad taip bankrutuojančios įmonės vartotojai „patenka į privilegijuotą poziciją lyginant su kitais“.

„Ir kaip matėme, iškart po „Perlas Energija“ pareiškimo kiti rinkos dalyviai pasiūlė sprendimus. Čia reikia vertinti pliusus ir minusus, nuskambėjo toks siūlymas, kad reikėtų kompensuoti. Manau, kad čia irgi reikia diskusijos“, – teigė Seimo pirmininkė.

„Matau tame rizikų“, – pažymėjo ji.

V. Čmilytė-Nielsen taip pat sutiko, kad šios ir kitos, nuo naujų metų planuojamos kompensacijos dėl augančių energijos kainų visiems gyventojams pareikalaus daug valstybės finansinių išteklių, kurie galėjo būti skirti kitoms svarbioms sritims.

Перевозка + грузчики
Перевозка мебели, бытовой техники, стройматериалов, вещей и т.д.
Вывоз старой мебели, строительного мусора.
Вывоз мусора из квартир, дач, гаражей и подвалов.
Перевозка грузов длиной до 6 м, грузоподъемность до 2,5 т.
+370-622-31044.

Подробнее

„Laukiame Vyriausybės pasiūlymo ir detalių, tada ir bus atsakyta į visus klausimus. Bet taip, neišvengiamai ta liūto dalis, kas galėtų būti skirta įvairioms svarbioms sritims, šiemet rudenį turės būti skirta būtent aukštų šildymo, elektros kainų kompensavimų. Tai neišvengiama, šoką būtina sušvelninti“, – pabrėžė ji.

Seimo pirmininkė kartu patikino, kad šaukti neeilinės Seimo sesijos dėl aukštų elektros kainų neketinama, kadangi netrukus prasidės eilinė, o Vyriausybė dar rengia atitinkamas pagalbos priemones.

„Eilinė sesija prasidės rugsėjo 10 d. ir Vyriausybė ruošia priemonių paketą, pasiūlymus, kaip sušvelninti kainų šoką, kurio priežaščių pašalinti negalime (priežastis yra Rusijos karas Ukrainoje)“, – sakė ji.

ELTA primena, kad kilus „Perlas Energija“ skandalui, energetikos ministras Dainius Kreivys tvirtino, kad tobulinant elektros rinkos liberalizavimo procesą planuojama eilė įstatymų pakeitimų, tačiau terminas, kuomet tiekėją turės pasirinkti mažiausiai elektros suvartojantys gyventojai – bus atidėtas. Kad etapas bus atidėtas trejiems ar ketveriems metams antradienį patvirtino ir premjerė Ingrida Šimonytė. Premjerė kartu pažymėjo, kad kitais metais kompensacijoms už elektros ir šildymo kainas prireiks skirti 0,5–1 mlrd. eurų.

Diskusijos ar reikėtų nukelti III etapą kilo po to, kai rugpjūčio 5 d. „Perlas Energija“ pranešė, jog sparčiai augant elektros kainoms, nebegali vykdyti savo įsipareigojimų fiksuotą elektros tiekimo kainą pasirinkusiems klientams ir jiems pritaikys tiekimo planus kintama kaina, susieta su elektros kainomis biržoje.Praėjusią savaitę tiekėjas paskelbė nutrauksiantis veiklą, o Energetikos ministerija reaguodama pranešė, jog šį tiekėją pasirinkę I ir II elektros rinkos liberalizavimo etapų klientai, nuo rugsėjo mėnesiui būtų perkelti į garantinį tiekimą, o iki naujųjų – visuomeninį, jei per rugpjūtį nepasirinks kito tiekėjo. 25 proc. brangesnio garantinio ir visuomeninio tiekimo kainų skirtumus Vyriausybė ketina kompensuoti.

Trečiajame elektros rinkos liberalizavimo etape dalyvauja iki 1 tūkst. kWh kasmet suvartojantys vartotojai. Tai mažiausiai elektros suvartojančių gyventojų grupė. Jie nepriklausomą elektros tiekėją, pagal anksčiau galiojančią tvarką, turi pasirinkti iki gruodžio 18 d.


ELTA

Maisto/virtuvės atliekų surinkimo paslaugos teikimas
Maisto/virtuvės atliekų surinkimo paslaugos teikimas

Visagino mieste gyventojams pradedama teikti maisto/virtuvės atliekų surinkimo paslauga

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта