Vilnius bus nesaugiausia sostinė visoje planetoje
Energetika 16 03 2011 864 peržiūros

Vilnius bus nesaugiausia sostinė visoje planetoje

Gultis po ratais jau per vėlu. Todėl būtina spausti baltarusius, kad jų atominė elektrinė netoli Lietuvos sostinės būtų kuo saugesnė.:::Ir, kad ir kaip baisiai skamba, parengti Vilniaus evakavimo planą. „Didžiausia mūsų bėda, kad mes manėme, jog baltarusiai tik grasina statyti naują atominę elektrinę prie Lietuvos sienos. Dabar tai yra visiškai realu“, – taip „Lietuvos rytui“ pare iškė buvęs Valstybinės atominės energetikos saugos inspekcijos (VATESI) vadovas, branduolinės energetikos specialistas Saulius Kutas.
Premjeras Andrius Kubilius vakar pareiškė manantis, jog įvykiai Japonijoje įrodo, jog statant atomines elektrines būtina griežtai laikytis tarptautinių saugumo reikalavimų. Tačiau ir Baltarusijoje, ir Rusijos Kaliningrado srityje suprojektuotos elektrinės tokius reikalavimus ignoruoja. Elektrinę statysiančios Rusijos valstybinės įmonės „Rosatom“ vadovas Sergejus Kirijenka vakar Minske pareiškė, kad susitarta dėl esminių statybos planų.
Atominė elektrinė 50 kilometrų nuo Vilniaus, pasak S. Kirijenkos, bus statoma „ne komerciniais pagrindais, o Rusijos vidaus kainomis“. „Rosatom“ vadovas pridūrė, kad jau galutinai susitarta dėl elektrinės finansavimo. Manoma, kad jos statyba gali kainuoti apie 9 milijardus dolerių. Šį projektą kredituos valstybinis „Sberbank“ bankas. Aptarti naujos elektrinės statybos vakar į Minską atvyko ir Rusijos premjeras Vladimiras Putinas.
Tuo tarpu Vilnius dabar ėmė kaltinti Minską, kad nebuvo atsakyta į visus iškeltus klausimus dėl aplinkosaugos. Planuojamos statyti elektrinės poveikio aplinkai vertinimas iki šiol dar nėra baigtas. Be to, jis nesuderintas su Lietuva. „Žinoma, turime labiau spausti baltarusius. Mano požiūriu, ypač jautri yra Vilniaus, jo gyventojų saugumo problema. Tai gali būti vienas rimčiausių argumentų, nes atominė elektrinė šalia sostinės – nesusipratimas pasauliniu lygiu“, – tvirtino S. Kutas.
Iki šiol dėl Vilniaus saugumo mūsų derybininkai, galima sakyti, tylėjo. Tik neseniai Vilniaus taryba priėmė memorandumą, atkreipiantį dėmesį į saugumą. S. Kuto teigimu, Lietuva negali kategoriškai prieštarauti Astravo atominės elektrinės statybai: „Jau per vėlu. Tačiau turime rasti argumentų, kuriuos pasitelkę derėtumės su kaimynais. Be to, Vilniaus miestas patenka į evakavimo zoną galimos avarijos metu.
Todėl dar prieš elektrinės statybas turi būti aišku, kur vilniečiai išsikels kilus radiacijos pavojui.“ Pavyzdžiui, po Černobylio avarijos kai kurios gyvenvietės buvo iškeltos 50–60 km spinduliu. Nuo būsimos elektrinės iki Vilniaus centro – apie 50 km, iki Lietuvos sienos – 23 kilometrai.
Daugelis gyventojų jausis neramiai:
* Baltarusijos atominė elektrinė vilniečius gali paveikti ir psichologiškai.
* „Abejoju, ar dėl to verslas iškeltų kontoras iš Vilniaus į kitus miestus. Tačiau man, kaip ir daugumai sostinės gyventojų, žinoma, bus neramu. Gal kai kas ir išsigąs“, – sakė bendrovės „Ober-Haus“ vadovas Vytas Zabilius.
 
„Lietuvos rytas“
Sudaryta nauja VĮ IAE valdyba
Sudaryta nauja VĮ IAE valdyba

Valdybos narių kadencijos laikotarpis - 4 metai

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта