Visaginas - svarbiausias regioninis energetinis projektas
Energetika 05 12 2010 842 peržiūros

Visaginas - svarbiausias regioninis energetinis projektas

Sekmadienį Lenkijos sostinėje vykusio Lenkijos ir Baltijos šalių premjerų susitikimo dalyviai deklaravo savo paramą Visagino branduolinės jėgainės statybai.:::Lenkijos premjeras Donaldas Tuskas pasakė, kad Visaginas yra svarbiausias regioninis energetinis projektas. „Be abejo, mums labai svarbu ir jungtys, ir tai, kas vyksta dujų sektoriuje“, – pabrėžė D. Tuskas.
Premjerų susitikime konstatuota didelė pažanga visuose regioniniuose energetiniuose projektuose – nuo naujos branduolinės jėgainės projekto iki suskystintų dujų terminalo statybos Lietuvoje.
„Energetinis saugumas ir regioninė integracija tapo Europos Sąjungos energetinio solidarumo prioritetu, kurį įgyvendiname su stipriu regioninio solidarumu energetikoje“, – pasakė Lietuvos Ministras Pirmininkas Andrius Kubilius keturšaliame kaimyninių valstybių premjerų susitikime regioniniams energetiniams projektams aptarti.
Lenkijos vyriausybės vadovas reziumavo, kad „bendrų interesų suma regioninėje mūsų šalių energetikoje yra kur kas didesnė nei pasitaikantys skirtumai“.
Estijos premjeras Andrusas Ansipas pritarė bendrai nuomonei ir dar sykį pažymėjo, kad Estijai yra svarbu ir Visagino jėgainės projektas, ir jungčių tiesimas. „Norime paįvairinti savo energetinį portfelį. Mus domintų nuo 300 iki 500 megavatų dalis būsimoje branduolinėje elektrinėje“, – sakė Estijos premjeras.
Premjerų susitikime kalbėta ir apie „Mažeikių naftos“ bendrovę. A. Kubilius pažymėjo, kad kitą savaitę vyksiantis Rusijos prezidento Dmitrijaus Medvedevo vizitas Varšuvoje yra gera proga susitarti dėl naftos produktų tiekimo atnaujinimo „Družbos“ naftotiekiu.
Lietuvos Ministras Pirmininkas A. Kubilius taip pat sveikina teigiamą dinamiką Rusijos-Lenkijos santykiuose. Pirmiausia, istorinės atminties ir istorinio teisingumo prasme. Lietuvos Premjero nuomone, Rusijos Dūmos pareiškimas, smerkiantis stalinizmo nusikaltimus Katynėje, yra labai reikšmingas dokumentas.
„Sovietinis režimas – labai skaudus visoms Baltijos valstybėms. Esu tikras, kad visi stalininiai-sovietiniai nusikaltimai, nepriklausomai nuo to, ar jie buvo įvykdyti 1941-aisiais, ar 1991-ųjų sausio 13-ąją, iš esmės bus pasmerkti Europos susitaikymo dvasioje“, – sakė A. Kubilius.
Lietuvos Ministras Pirmininkas akcentavo, kad keturių valstybių energetikos ministrų pasitarime, vykusiame Briuselyje gruodžio 2 dieną, ES energetikos komisaras Giunteris Otingeris paskelbė bendrą išvadą – regioninių energetinių projektų srityje pasiekta pažanga yra labai stiprus pagrindas tolimesniems darbams.
Premjeras A. Kubilius išreiškė įsitikinimą, kad vasario mėnesį vyksiančios Europos vadovų tarybos (EVT) metu bus įvertinta ir konstatuota didelė pažanga tiek Baltijos energetinės rinkos sėkmingoje veikloje, tiek ir Baltijos energijos rinkos ir jungčių plano (BEMIP) įgyvendinime.
Premjeras dar prieš EVT susitikimą vasario mėnesį Briuselyje pakvietė visų keturių valstybių Premjerus atvykti į Lietuvą. „Galime kitų metų pradžioje susitikti Lietuvoje, pavyzdžiui Visagine“, – A. Kubilius pasiūlė kolegoms susitikimo vietą.  
 
Lrt.lt
 
 
  
 

Kviečiame dalyvauti klientų apklausoje
Kviečiame dalyvauti klientų apklausoje

UAB „Visagino energija“ atlieka gyventojų apklausą

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта