Viskas, ką reikia žinoti apie Seimo rinkimus: kaip, kada ir kas bus visiškai kitaip
Lietuva ir Baltijos šalys 30 09 2020 701 peržiūros

Viskas, ką reikia žinoti apie Seimo rinkimus: kaip, kada ir kas bus visiškai kitaip

Rinkimai šiemet bus kitokie – apie pokyčius ir naujas taisykles einant balsuoti laidoje „Delfi rytas“ trečiadienį papasakojo Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkė Laura Matjošaitytė.

Neįprastos rinkimų sąlygos

Pašnekovė sutiko, kad rinkimai vyks tikrai neįprastomis sąlygomis.

„Tie rinkimai vyks neįprastomis sąlygomis. Reikėtų paminėti, kad visi rinkėjai, visi rinkimų komisijų nariai, asmenys, kurie bus balsavimo patalpoje, visą laiką joje būnant, turės dėvėti asmens apsaugos priemones. Jeigu rinkimų komisijos nariams yra keliamas reikalavimas dėvėti būtent medicinines veido kaukes arba respiratorius, tai rinkėjams yra reikalinga dėvėti nosį ir burną dengiančias asmens apsaugos priemonę. Būtinai nepamiršti asmens dokumento ir atsinešti savo rašymo priemonę“, – reikalavimus vardijo L. Matjošaitytė.

Neturintiems rašymo priemonės, ji bus suteikiama, vėliau – dezinfekuojama, netinka tik pieštukas.

Taip pat reikia laikytis saugaus 1 metro atstumo. Šiais metais balsuoti bus galima gerokai daugiau vietų, kur savo balsą bus galima atiduoti išankstiniame balsavime, keičiasi ir balsavimo laikas.

„Spalio 5 dieną prasideda balsavimas iš anksto, jis tęsis 4 dienas, nuo pirmadienio iki ketvirtadienio. (…) Balsavimas prasideda valandą anksčiau, nuo 7 valandos ryto ir tęsis iki 20 valandos, tai tikrai galima surasti laiką nuvykti“, – laidoje kalbėjo L. Matjošaitytė.

Išankstinis balsavimas vyks ne tik savivaldybių patalpose, bet ir kitose vietose. Pavyzdžiui, Vilniaus mieste balsą bus galima atiduoti dar 4 vietose, balsavimo vietos bus kuriamos ir lauke.

Rizikos grupės asmenims rekomenduojama balsuoti kuo anksčiau.

„Rinkėjams, kurie patenka į rizikos grupę tikrai rekomenduojama pasirinkti rytinį balsavimo laiką, ateiti nuo 7 valandos ryto iki 9 valandos, kai yra mažiau žmonių. Taip bus išvengta bereikalingo maišymosi“, – sakė pašnekovė.

VRK pirmininkė priminė, kad šiemet rinkėjai negaus ir vardinių balsavimo kortelių.

Перевозка + грузчики
Перевозка мебели, бытовой техники, стройматериалов, вещей и т.д.
Вывоз старой мебели, строительного мусора.
Вывоз мусора из квартир, дач, гаражей и подвалов.
Перевозка грузов длиной до 6 м, грузоподъемность до 2,5 т.
+370-622-31044.

Подробнее

„Visiems norėčiau pasakyti, kad šiais metais yra didžiulė naujovė – nebeliko vardinių pranešimų. Dabar jie siunčiami be jokių asmens duomenų, tik bazinė informacija. Tikrai nereikėtų nustebti, kad negautas vardinis pranešimas“, – priminė L. Matjošaitytė.

O į galinčių balsuoti namuose kategoriją įrašyti ir vyresni, nei 70 metų, bei asmenys, esantys saviizoliacijoje.

„Tie asmenys turi teisę balsuoti namuose, tačiau apie tai, kad jie nori balsuoti namuose, reikėtų pranešti VRK. Kaip tai padaryti yra nurodoma mūsų interneto svetainėje, įdėta prašymo forma. Kurioje rinkėjas turi nurodyti, kad jis yra saviizoliacijoje, jokių įrodymų tam nereikia“, – apie saviizoliacijoje esančių asmenų balsavimą rinkimuose kalbėjo L. Matjošaitytė.

Dažniausi klausimai

Nors balsuojame pakankamai nemažai, tačiau klaidų rinkėjai vis padaro. L. Matjošaitytė pasakojo, kad daugiausiai klausimų kelia daugiamandatės ir vienmandatės apygardos sąvokos. Anot pašnekovės, daugiamandatė – visa Lietuva, čia varžosi 17 politinių partijų. O vienmandačių apygardų Lietuvoje yra 71, tam tikrose teritorijose dalyvauja skirtingas politikų skaičius.

„Kiekvienas rinkėjas gaus du biuletenius. Viename bus 17 partijų, reikia išsirinkti vieną partiją už kurią jis nori balsuoti ir apačioje yra 5 tušti langeliai, rinkėjas iš pasirinktos partijos sąrašo gali suteikti pirmumo balsus, čia yra reitingavimas. Galima įrašyti visus, 4,3,2,1, arba nieko. Jei pasikartojantis bus vienas skaičius, nereikš, kad didesnis reitingo balas suteikiamas“, – aiškino L. Matjošaitytė.

Kitame biuletenyje tereikės pažymėti vieną politiką.

Visą informaciją apie kandidatus galima rasti VRK internetiniame puslapyje. Ten bus sudėtos ir visos debatų laidos.

VRK pirmininkė L. Matjošaitytė ragino ateiti balsuoti, net ir norint išreikšti protesto balsą.

„Biuletenio sugadinimas yra savotiška protesto išraiška. Jeigu mes namuose leidžiama laiką ir nebalsuojame, tai leidžiame nuspręsti kitiems, taip nereikėtų daryti. Ateikime mes patys, sudėkime taškus ten, kur jie turi būti, neleiskime išrinkti kandidatų kaimynams. Ir jei atrodo, kad vienas balsas nėra svarbus, bet tas rezultatas gali būti įtakojamas“


DELFI

Maisto/virtuvės atliekų surinkimo paslaugos teikimas
Maisto/virtuvės atliekų surinkimo paslaugos teikimas

Visagino mieste gyventojams pradedama teikti maisto/virtuvės atliekų surinkimo paslauga

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта