VSAT apie ketinimus uždaryti kelis pasienio kontrolės punktus su Baltarusija: tarnybai nekiltų jokių iššūkių tai įgyvendinti
Lietuva ir Baltijos šalys 04 08 2023 511 peržiūros

VSAT apie ketinimus uždaryti kelis pasienio kontrolės punktus su Baltarusija: tarnybai nekiltų jokių iššūkių tai įgyvendinti

Jei Vyriausybė priimtų sprendimus dėl kai kurių pasienio kontrolės punktų su Baltarusija uždarymo, Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT) būtų visiškai pasirengusi tai įgyvendinti, tikina tarnybos vado pavaduotojas Saulius Nekraševičius. VSAT atstovas atkreipia dėmesį, kad dėl „Wagner“ samdinių dislokavimo Baltarusijoje grėsmių lygis yra išaugęs, todėl, pasak jo, papildomos priemonės būtų pateisinamos.

„Esame vykdančioji institucija, tai sprendimų priėmimo klausimas yra Lietuvos Respublikos Vyriausybėje. Mes šioje vietoje galime tik konstatuoti, kad sprendimus, kokie bebūtų priimti, mes kaip institucija esame pasirengę įvykdyti ir užtikrinti absoliučią sienos apsaugą ir suvaldyti grėsmes“, – Eltai teigė S. Nekraševičius.

„Todėl absoliučiai jokių iššūkių tai nesukeltų. Tai yra pakankamai standartiniai sprendimai, kurie pastaraisiais keliais metais yra išbandyti, procedūros yra išbandytos“, – taip pat pažymėjo jis.

VSAT vado pavaduotojas pripažįsta, kad grėsmių situacija Lietuvoje yra pasikeitus. Tam įtaką, anot jo, daro ir „Wagner“ samdinių dislokavimas Baltarusijoje.

„Grėsmių lygis yra išaugęs. „Wagner“ failas yra dar vienas šaltinis galimų grėsmių ir į tai turėtų būti atitinkamai reaguojama. Todėl šalies neliečiamumą, valstybės sienos apsaugą ir grėsmių valdymą privalo užtikrinti kiekviena institucija ir tuo pačiu Lietuvos valdžia“, – sakė jis.

S. Nekraševičius atkreipia dėmesį, kad Lietuvos siena su Baltarusija jau dabar yra saugoma sustiprintu režimu, visgi, pasak jo, keičiantis saugumo situacijai, papildomų priemonių pritaikymas yra prasmingas.

„Jeigu keičiasi saugumo aplinka, atsiranda nauji dalykai, kuriuos reikia įvertinti, nauji faktoriai, kuriuos reikia vertinti, jeigu identifikuojama, kad tai turi įtakos, tai, savaime suprantama, kad papildomų priemonių dėl saugumo stiprinimo turi būti imamasi. Tai šioje vietoje, jeigu būtų imamasi papildomų saugumo priemonių, mano manymu, visiškai būtų pateisinama“, – savo poziciją išsakė S. Nekraševičius.

VSAT vado pavaduotojas mano, kad Lietuva, siekdama užkardyti „Wagner“ samdinių keliamas rizikas, turėtų priimti sprendimus kartu su kaimyninėmis valstybėmis.

Аренда автомобилей от 1 суток. Честный прокат авто.
Автомат/Механика.
Аренда авто без залога, лимита и ограничений.
Простое и быстрое оформление.
Tel.+370-633-88700, autovsgnuoma@gmail.com

Подробнее

„Mūsų kaimynai lenkai yra priėmę atitinkamus sprendimus dėl sienos stiprinimo ir mes neturėtume atsilikti ir eiti koja kojon, kad užtikrinti vienodo lygio efektyvią sienos apsaugą“, – teigė S. Nekraševičius.

Vidaus reikalų viceministras Arnoldas Abramavičius penktadienį pranešė, kad artimiausiu metu bus priimti sprendimai dėl dviejų pasienio kontrolės punktų su Baltarusija uždarymo.

ELTA primena, kad pastaruoju metu stebimas Rusijos karinės bendrovės „Wagner“ samdinių persikėlimas į Baltarusiją. Lenkijos ir Lietuvos duomenimis, šiuo metu į šalį perkelta apie 4 tūkst. samdinių.

Į kaimyninę šalį atvykę „Wagner“ samdiniai kartu su Baltarusijos armija vykdo pratybas Bresto poligone, esančiame už 40 km nuo Ukrainos ir 30 km nuo Lenkijos sienų. Lenkijos vadovybė prieš keletą savaičių nutarė perkelti karines formuotes iš šalies vakarų į rytus.

Prezidentas Gitanas Nausėda sako, kad Lietuvai bei kaimyninėms Latvijai ir Lenkijai gali tekti uždaryti sieną su Baltarusija, jeigu saugumo situacija dėl į šalį atvykusios karinės samdinių grupuotės „Wagner“ taptų itin komplikuota. Visgi, G. Nausėda pažymėjo, kad tai būtų kraštutinė priemonė.

ELTA

Mėnesio pasiūlymai parduotuvėje BOHEMIA
Mėnesio pasiūlymai parduotuvėje BOHEMIA

Naujovės parduotuvėje BOHEMIA

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта