VVTAT: patraukli kaina internete gali kainuoti sveikatą
Įdomu žinoti 04 04 2019 853 peržiūros

VVTAT: patraukli kaina internete gali kainuoti sveikatą

Pirkdami internetu geromis kainomis susigundę žmonės kartais pamiršta, kad itin patrauklus pasiūlymas gali sukelti ne tik papildomų išlaidų, bet ir rimtą pavojų sveikatai, sako Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba (VVTAT), ragindama atidžiai rinktis internete siūlomas prekes.

VVTAT teigimu, elektroninę prekybą vykdantis verslininkas privalo nurodyti buveinės adresą, telefono, fakso numerius, el. pašto adresą, kuriais vartotojas gali susisiekti su pardavėju. Todėl vartotojas turėtų surinkti kuo daugiau informacijos apie pardavėją, gamintoją bei importuotoją. 

VVTAT nepataria pirkti elektroninėse parduotuvėse, kurios susisiekimui pateikia tik el. pašto adresą ar kreipimosi formą tiesiogiai internete.

Vartotojas taip pat turi galimybę patikrinti, ar jo pasirinktas produktas nebuvo atšauktas iš rinkos Lietuvoje ar kitoje šalyje. 

Tai galima padaryti apsilankius VVTAT tinklalapyje, kuriame pateikta informacija apie Lietuvoje nustatytus ir uždraustus nesaugius produktus, Skubaus keitimosi informacija sistemoje, kur teikiama informacija apie visoje Europoje nustatytus pavojingus ne maisto produktus ar apsilankius Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos interneto svetainėje, kur skelbiama, kokie produktai atšaukti iš rinkos visame pasaulyje. 

Taip pat galima užsisakyti savaitinius Skubaus keitimosi informacija sistemos pranešimus ir stebėti naujausią informaciją apie Europos rinkoje nustatytus nesaugius produktus pagal vartotojui aktualius kriterijus: produkto rūšį, prekės ženklą, kilmės šalį. 

VVTAT rekomenduoja nepamiršti perskaityti elektroninėje parduotuvėje pateikiamų saugumo nurodymų, patikrinti, kaip prekę naudoti saugiai, išsiaiškinti, ar yra kokių nors amžiaus apribojimų ir įspėjimų. 

Informacija apie prekę internete ne visada aiškiai nurodyta, todėl saugos įspėjimų ieškoti galima atidžiai apžiūrint visas prekės iliustracijas bei nuotraukas. 

Jei žmogus nėra tikras, ar išsirinkta prekė jam tinka, galima paprašyti pardavėjo suteikti daugiau informacijos. 

Naudingos informacijos apie galimai nesaugius produktus ar įsipareigojimų nevykdantį pardavėją taip pat gali suteikti kitų vartotojų atsiliepimai. Vis dėlto reikia atkreipti dėmesį, kad ne visi internete esantys atsiliepimai yra tikri, todėl itin teigiamus atsiliepimus taip pat reikėtų vertinti kritiškai. 

VVTAT pažymi, kad verta pasidomėti dėl galimybės užregistruoti įsigytą prekę gamintojo svetainėje. Tokiu būdu pirkėjas bus nedelsiant informuotas ne tik apie įvairius programinės įrangos atnaujinimus, bet ir apie atšauktus produktus ar kitus saugos įspėjimus.

Jeigu pirkėjas mato, kad įsigyta prekė gali būti nesaugi, svarbu pranešti apie tai pardavėjui ir kreiptis į VVTAT nurodant, kur, kada ir koks produktas buvo įsigytas, kokie pavojai pastebėti bei, pageidautina, pridėti produkto, pakuotės bei ženklinimo nuotraukas.

Taip pat, jeigu įsigytas produktas, kuris vėliau buvo paskelbtas nesaugiu ir atšauktas iš rinkos, verta apsvarstytu galimybę palikti atsiliepimą apie galimai nesaugų produktą interneto tinklalapyje, taip įspėjant kitus potencialius pirkėjus.

ELTA

Maisto/virtuvės atliekų surinkimo paslaugos teikimas
Maisto/virtuvės atliekų surinkimo paslaugos teikimas

Visagino mieste gyventojams pradedama teikti maisto/virtuvės atliekų surinkimo paslauga

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта