Architektūrinių formų perteklius ar miesto puošmena?
Visagine 01 10 2018 999 peržiūros

Architektūrinių formų perteklius ar miesto puošmena?

Rugsėjo 26 d. vyko planinė gyvenamųjų namų konstrukcijų apžiūra, kurias UAB “Visagino būstas”, kaip vykdančioji organizacija, vykdo pagal parengtą grafiką. Tokių apžiūrų metu yra nustatomi konstrukcijų trūkumai, kurie vėliau - pašalinami.

Tądien kartu su “Visagino būstas” techninės priežiūros skyriaus valdymo vadove Natalja Zabolotnaja pastatų apžiūroje dalyvavo statybos ir komunalinio ūkio skyriaus vedėja Valentina Raubiškienė, į kurios pareigas įeina pastatų, išduotų eksploatacijai, priežiūra. 

V. Raubiškienės dėmesys krito ant plytinių kolonų perėjimuose tarp namų, ir vietomis, puoštų betono danga. Šios konstrukcijos, be abejo, buvo patrauklus architektūrinis sprendimas projektuojant ir statant miestą. Be to jos turi ir praktinę naudą, po jomis galima pasislėpti nuo lietaus. 

Tačiau laikas ir krituliai padarė savo darbą: didžioji dalis plytinių kolonų pradeda irti, ant betono dangos dygsta berželiai. Iškyla klausimas, kas yra šių konstrukcijų savininkas ir, asavaime, kas turėtų jas prižiūrėti?

Kaip paaiškino V. Raubiškienė, visų pirma, ji padarys užklausą į valstybinį registrą, po ko taps aišku: ar statiniai priklauso vienam arba kitam namui, ar yra atskiri objektai.

Jei konstrukcija yra atskiras objektas, o toks statinys, pavyzdžiui, buvo Sedulinos alėjoje pirmajame mikrorajone, tada ji priklauso savivaldybei.

Kai kurie specialistai kalba apie tai, kad plytines kolonas, kurios jų nuomone yra “architektūrinių formų perteklius”, lengviau nugriauti, nes palaipsniui joms yrant, kyla pavojus aplinkiniams. 

Tokia pozicija aiški: nėra kolonų - nėra problemų. Tik ar ne per greitai pastaruoju metu mūsų miestas praranda savo architektūrinį vaizdą?

Bet kol nėra išsiaiškinta, kas yra šių konstrukcijų savininkas, kalbos apie jų nugriovimą ir būti negali. O ši procedūra, pasak V. Raubiškienės, gali užtrukti labai ilgai. 

Tuo atveju, jei Valstybiniame registrų centre savininkas nėra nurodytas, jis bus nustatytas teisme. Teismas gali pripažinti šiuos plytų statinius priklausančiais valstybei arba savivaldybei. 

Iš vienos pusės, procedūros vykdymo laikotarpis leis dar kartą gerai pamąstyti, ar plytų konstrukcijos yra mūsų gatvių puošmena, ar “architektūrinių formų pertekliumi”. Iš kitos - kai kurių konstrukcijų irimas greitai gali jas padaryti pavojingomis.

Ką daryti tokioje situacijoje, tikriausia, turi nuspręsti mūsų valdžia.

Ina Negoda

Vertė Lina Latyševa

news.tts.lt

Maisto/virtuvės atliekų surinkimo paslaugos teikimas
Maisto/virtuvės atliekų surinkimo paslaugos teikimas

Visagino mieste gyventojams pradedama teikti maisto/virtuvės atliekų surinkimo paslauga

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта