Ekonomistas: vaiko pinigų didinimas yra išlaikytinių valstybės kūrimas
Verslas ir ekonomika 02 09 2019 1082 peržiūros

Ekonomistas: vaiko pinigų didinimas yra išlaikytinių valstybės kūrimas

„Luminor“ vyriausiasis ekonomistas Žygimantas Mauricas sako, kad Vyriausybės siūlymas sparčiai didinti vaiko pinigų dydį nepasiturinčioms šeimoms yra ne gerovės, o išlaikytinių valstybės kūrimas.

Anot ekonomisto, didesni vaiko pinigai nepasiturintiesiems tik gausintų nepasiturinčiųjų klasę bei motyvuotų juos likti valstybės remiamais išlaikytiniais.

„Išlaikytinių valstybėje tapimas nepasiturinčiu apsimoka (ypač jei yra galimybė slėpti realias pajamas), tad tai gali dar labiau padidinti šešėlį ir sukčiavimą su visomis iš to sekančiomis pasekmėmis (pavyzdžiui, jei vaikus auginantis nepasiturintysis įsidarbina ar susideri dėl didesnio darbo užmokesčio, jis dažnu atveju tampa pasiturintysis ir praranda dalį vaiko pinigų (bei kitų išmokų ir kompensacijų), tad dažnu atveju likti nepasiturinčiuoju apsimoka. Atitinkamai, atskirtis tarp sąžiningųjų ir nesąžiningųjų dar labiau išauga“, – feisbuke rašė Ž. Mauricas.

Jo manymu, vaiko pinigai nėra efektyviausias būdas spręsti nepasiturinčiųjų problemas.

„Pagalba susirandant darbą, didesnės nedarbo draudimo, netekto darbingumo bei kitos išmokos būtų efektyvesnis būdas spręsti tam tikru gyvenimo etapu laikinai tapusių nepasiturinčiaisiais problemas“, – pridūrė ekonomistas.

ELTA primena, kad Vyriausybė nuo kitų metų siūlo vaiko pinigus didinti iki 60 eurų.

Šiuo metu kiekvienam vaikui iki pilnametystės ši išmoka siekia 50 eurų.

ELTA

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта