Energetikai priešinasi elektros sektoriaus reformai
Energetika 26 11 2010 853 peržiūros

Energetikai priešinasi elektros sektoriaus reformai

Energetikos ministerijos pradėtai elektros sektoriaus pertvarkai priešinasi patys energetikai, praneša LTV „Panorama“.:::Protesto piketą prieš planus atleisti maždaug 900 energijos gamybos ir skirstymo įmonių darbuotojų prie ministerijos surengė energetikų profsąjungų atstovai.
Popietę prie Energetikos ministerijos – tylus priekaištas pertvarkos iniciatoriams. Nesankcionuotame pikete – tik energetikų profsąjungų, ginančių savo narių interesus, atstovai – maždaug šimtoji dalis tų, kuriems, profsąjungų skaičiavimu, elektros gamybos ir skirstymo įmonių pertvarka atveria kelius į gatvę.
Profsąjungų duomenimis, dėl elektros įmonių jungimo ar skaidymo darbo neteks beveik tūkstantis žmonių, o likusiems už tą patį atlyginimą teks darbuotis dvigubai ar trigubai daugiau.:::„Mes siekiam pristabdyt tą drastišką žmonių išmetimo iš darbo procesą. Per dvi įmones – VST ir RST – norima beveik 600 žmonių atleisti, sujungiant į naują LESTO įmonę. Tačiau dar net neįkūrus tos įmonės, kuri funkcionuos nuo sausio 1 dienos, tiems 600 žmonių dabar siūloma labai primygtinai išeiti šalių susitarimu“, – tvirtina Energetikos darbuotojų profesinių sąjungų konfederacijos vadovas Juozas Neverauskas.  
Profsąjungų skaičiavimu, per pirmąjį energetikos įmonių reorganizavimą darbo neteko tūkstantis   VST, 750 – „Rytų skirstomųjų tinklų“ (RST) ir beveik pusė tūkstančio „Lietuvos energijos“ darbuotojų. Dabar vėl procesas kartojasi. Profsąjungos abejoja jo pagrįstumu, tuo labiau, kad apie numatomus atleidimus   visai neinformuojama darbo birža.
„Mes klausiam, kada bus tas dugnas, nes jau 4–5 metai iš eilės po 10–15 proc. energetikos įmonėse yra mažinamas darbuotojų skaičius, o klientų tik didėja“, – sako Kauno regiono energetikos įmonių jungtinės darbuotojų profsąjungos pirmininkė Dalia Vilimaitė.
Skirstomųjų tinklų atstovė tikina, kad profsąjungų pateikiami skaičiai išpūsti. Esą sujungus RST ir VST darbo neteks tik maždaug 300 žmonių, tarp jų daugiausia – vadovų.
„Kadangi įmonės jungiasi ir siekia efektyvumo ir taupymo, o gali tuos užsibrėžtus tikslus pasiekti ir su mažesniu darbuotojų skaičiumi, tai aišku, natūralu, kad jungiantis įmonėms mažėja daugiau vadovaujančių darbuotojų. Aukščiausio lygio darbuotojų mažėja lygiai 50 proc., visų kitų ne vadovaujančių darbuotojų mažėja apie 12–13 proc.“, – tvirtina RST Personalo departamento direktorė Renata Vainilaitienė.   
Pasak įmonės atstovės, kol kas neketinama mažinti ir vidutiniškai apie 2–2,5 tūkst. litų uždirbančių energetikų atlyginimų.
Pagrindinis energetikos įmonių pertvarkos iniciatorius energetikos ministras Arvydas Sekmokas tvirtina, kad permainų elektros gamybos, perdavimo ir skirstymo įmonėse imtasi tam, kad jos dirbtų efektyviau, o elektra mažiau kainuotų vartotojams.
„Tas efektyvumas turi atitikti tuos standartus, kurie yra kitose šalyse, kitaip tariant, mes turim būt konkurencingi, turim užsitikrint tokią elektros kainą, kad tiek mūsų vartotojai, tiek pramonė galėtų mokėt pagrįstą kainą už elektrą“, – kalbėjo ministras.
Šį rudenį   pradėtas elektros energetikos įmonių darbuotojų mažinimo procesas esą gali trukti visus ateinančius metus.

Lrt

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта