Jonas Nekrošas susirūpinęs situacija dėl plaukimo pamokų
Visagine 24 09 2018 1052 peržiūros

Jonas Nekrošas susirūpinęs situacija dėl plaukimo pamokų

Jo nuomone, kai kuriose mokyklose jų visai nebus.

Prieš kelis metus savivaldybės vyr. specialistas Jonas Nekrošas, kuris kuruoja sportinės veiklos klausimus, inicijavo vaikų plaukimo mokymo programą.

“Mūsų savivaldybėje buvo sukurta plaukimo mokymo programa skirta nuo 3 iki 6 klasės mokiniams. Sukurta ji buvo laikotarpiui nuo 2013 iki 2018 metų.

Lietuvoje tokių programų nėra daug, bet mūsų miestas - kompaktiškas, daugelis mokyklų yra vos keli žingsniai nuo baseinų, o “Verdenės” gimnazijos mokinius į plaukimo pamokas nuveždavo geltonuoju mokykliniu autobusu.

2017-2018 metų laikotarpyje baseine plaukimo užsiėmimus lankė 820 mokinių. Ir visi manė, kad ši programa vyks ir toliau. Mokyklos buvo labai patenkintos, kadangi joms nereikėjo rūpintis šios paslaugos tiekimu, nes programa buvo vykdoma Visagino švietimo pagalbos tarnybos.

Paskutiniaisiais metais, padedant Švietimo ir mokslo ministerijai, dar 2-4 grupės patekdavo į projektą. Bet šiai dienai tapo žinoma, kad ši programa bus sumažinta mažiausiai 50 procentų.

Pastaraisiais metais, trenerių, vedančių plaukimo pamokas, darbo finansavimas, buvo centralizuotas - jis vyko per Švietimo pagalbos tarnybą. Bet šių metų vasarį, pagal finansavimo skyriaus vedėjos iniciatyvą, centralizuotas finansavimas buvo panaikintas. Susitikimo su darželiais ir mokyklomis metu, dvi mokyklos iš karto atsisakė nuo plaukimo pamokų sakydamos, “Mes neturime papildomų pinigų plaukimo specialistų paslaugoms”.

Tik dvi mokyklos patvirtino, kad tęs plaukimo pamokas, tik dar nėra žinoma kokioje apimtyje, kadangi reikia įvertinti esamas lėšas, kurios gali būti skirtos šiam tikslui”.

- Kokios mokyklos neatsisakė plaukimo pamokų?

- “Verdenės” ir “Gerosios vilties”. Šiai dienai dvi mokyklos - “Draugystės” ir “Žiburio” nesiruošia mokyti vaikų plaukti, nes jų biudžete nėra numatyta lėšų trenerių darbo užmokesčiui.

“Iki tokios padėties privedė tai, kad Švietimo pagalbos tarnyba neteko lėšų ir darbuotojų, o taip pat centralizuoto vaikų plaukimo mokymo programos administravimo.

2013 metais buvo nuimtas finansavimas nuo vaikų darželių, kas leido sukurti du etatus plaukimo instruktoriams, kurie vykdė vaikų plaukimo mokymo programą mokyklose. Tų pačių specialistų užteko ne tik mokykloms, bet ir darželiams.

Tai reiškia, kad pradžioje šią paslaugą centralizavo, o dabar panaikino ir mokyklos turi pačios ieškoti papildomų lėšų mokinių plaukimo pamokoms savo krepšeliuose. Bet ne visi tų pinigų turi.

Centralizuotą programą administravo Švietimo pagalbos tarnyba. Procesas buvo gerai organizuotas, o dabar 50 procentų vaikų gali netekti galimybės mokytis plaukimo”. Išsakė savo susirūpinimą švietimo, kultūros ir sporto skyrius vyr. specialistas.

Tai buvo Jono Nekrošo nuomonė, o mes tęsime savo darbą šiuo klausimu, kada galėsime pabendrauti su savivaldybės administracijos direktoriumi ir kitais asmenimis, susijusiais su šia problema.

Ina Negoda

Vertė Lina Latyševa

news.tts.lt

Sudaryta nauja VĮ IAE valdyba
Sudaryta nauja VĮ IAE valdyba

Valdybos narių kadencijos laikotarpis - 4 metai

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта