Rytas Staselis. Latvija Lietuvai siunčia strėles
Energetika 02 07 2012 845 peržiūros

Rytas Staselis. Latvija Lietuvai siunčia strėles

Autorius yra Verslo žinių bendradarbis.:::Nors pre­zi­den­tės Da­lios Gry­baus­kai­tės vals­ty­bi­nis vi­zi­tas į Lat­vi­ją, ku­ria­me be­ne dau­giau­sia pa­stan­gų bu­vo su­dė­ta sie­kiant pri­sta­ty­ti Lie­tu­vos ener­ge­ti­kos po­li­ti­ką ir kvie­čiant kai­my­ni­nę ša­lį ben­dra­dar­biau­ti, įvy­ko vos prieš ne­pil­nas tris sa­vai­tes, net ke­tu­ri lat­vių aukš­čiau­sio­sios val­džios at­sto­vai spė­jo vie­šai pa­reikš­ti itin skep­tiš­ką po­žiū­rį į lie­tu­viš­kas ini­cia­ty­vas.

Ar­ba mū­sų ša­lies ly­de­rė lat­vių ko­le­gų ne­su­ge­bė­jo ap­ža­vė­ti ben­dra­dar­bia­vi­mo ener­ge­ti­kos sri­ty­je idė­jo­mis, ar­ba ke­rai bu­vo itin trum­pa­lai­kiai. Lat­vi­jos pre­zi­den­tas An­dris Ber­zi­nis jau po ke­lių die­nų in­ter­ne­to por­ta­lui del­fi.lv sa­kė, kad Lat­vi­jai bū­ti­na iš­nag­ri­nė­ti ga­li­my­bę pa­si­sta­ty­ti dar vie­ną di­de­lę hid­ro­e­lek­tri­nę tven­kiant Dau­gu­vą.

„Tu­ri­me tik vie­ną di­de­lę upę, ku­ri tu­ri ener­ge­ti­nį po­ten­cia­lą, mums rei­kia su­telk­ti vi­sus pri­ei­na­mus sa­vo ša­lies (ener­ge­ti­nius VŽ) – iš­tek­lius“, – tei­gė Lat­vi­jos ly­de­ris. Čia pat pri­dur­da­mas, esą nė­ra pa­ten­kin­tas, kaip Lie­tu­va kal­ba­si su Vi­sa­gi­no ato­mi­nės elek­tri­nės (VAE) pro­jek­to part­ne­riais: „Jei­gu jie ma­no, kad klau­si­mą ga­li­ma bus iš­spręs­ti tik po­li­tiš­kai, jie – klys­ta.“

Ga­li­ma bu­vo ma­ny­ti, kad Lat­vi­jos pre­zi­den­tas ša­lies vi­suo­me­nei tie­siog siun­čia tuos sig­na­lus, ku­riuos ji no­ri gir­dė­ti (tai nė­ra sa­vai­me keis­ta, grei­čiau la­bai bū­din­ga ir p. Gry­baus­kai­tei). Ta­čiau tai dar bu­vo tik pra­džia.

Kai­my­ni­nės ša­lies su­si­sie­ki­mo mi­nist­ras Ai­vis Ro­nis iš­kart po p. Gry­baus­kai­tės vi­zi­to į Ry­gą iš­dės­tė to­kią se­ką: „Ky­la įspū­dis, kad Lie­tu­va ir to­liau blo­kuos Lat­vi­jos uos­tus, trik­dy­da­ma efek­ty­viems ir ra­cio­na­liems kro­vi­nių srau­tams“, „tai taip pat lie­čia Lat­vi­jos ir ir Es­ti­jos uos­tų ap­rū­pi­ni­mą de­ga­lais iš Ma­žei­kių naf­tos re­fi­ne­ri­jos (UAB „Or­len Lie­tu­va”)“, „ir ap­skri­tai Lie­tu­vos pre­zi­den­tės vi­zi­to me­tu ne­bu­vo iš­spręs­tas nė vie­nas su­si­sie­ki­mo sek­to­riui ak­tu­a­lus klau­si­mas“, to­dėl „Lie­tu­vos po­zi­ci­ja anaip­tol ne­ro­do, kad ji sie­kia ben­dra­dar­biau­ti su ki­to­mis Bal­ti­jos ša­li­mis“.

Dau­ge­lis Lat­vi­jos su­si­sie­ki­mo mi­nist­ro prie­kaiš­tų pla­tes­nei Lie­tu­vos au­di­to­ri­jai yra vi­siš­kai ne­su­pran­ta­mi ar­ba ne­ži­no­mi. Jie reiš­kia, kad kvie­čia­ma ben­dra­dar­biau­ti su Lie­tu­va plė­to­jant ben­drus re­gio­ni­nius pro­jek­tus, kai­my­ni­nė ša­lis mai­nais sie­kia gau­ti la­bai kon­kre­čios nau­dos sa­vo ver­slui.

Iš­ver­tus mums mig­lo­tą p. Ro­nio „ab­ra­ka­dab­rą“, ji ro­do, kad mū­sų pre­zi­den­tė dar­syk ap­dau­žė (mes ži­no­me, kad ji tą pui­kiai mo­ka) kai­my­nų iliu­zi­jas dėl to, kad api­brėž­to­je at­ei­ty­je Lie­tu­va im­sis at­sta­ty­ti ge­le­žin­ke­lio vė­žę nuo Ma­žei­kių į Lat­vi­ją ir su­teiks ga­li­my­bę „Or­len Lie­tu­va“ ga­myk­los pro­duk­ci­ją trans­por­tuo­ti iki Ry­gos uos­to.

Dar po ke­lių die­nų tre­či­ą­jį dra­mos veiks­mą at­li­ko Lat­vi­jos eko­no­mi­kos mi­nist­ras Da­nie­lis Pa­vlu­tas. Jis su­si­ti­ki­me su JAV am­ba­sa­do­re Ry­go­je Ju­dith Gar­ber pa­sa­kė, esą Lie­tu­va taip ir ne­at­sa­kė į stra­te­giš­kai svar­bius VAE pro­jek­to klau­si­mus, o Lat­vi­ja ne­si­ruo­šia sta­čia gal­va pul­ti jo plės­ti.

Po­nas Pa­vlu­tas tvir­ti­no, kad tri­jų Bal­ti­jos ša­lių ener­ge­ti­kos kom­pa­ni­jos „tu­ri su­si­tar­ti dėl ben­dra­dar­bia­vi­mo ke­lio­se sri­ty­se“. Vė­liau mi­nist­ro vie­šų­jų ry­šių tar­ny­bos pa­rei­gū­nai pa­tiks­li­no, kad nag­ri­nė­da­ma ga­li­my­bę da­ly­vau­ti sta­tant VAE, Lat­vi­ja pir­miau­sia įver­tins jos ko­mer­ci­nį pa­trauk­lu­mą.

O jau šią sa­vai­tę laik­raš­tis „The Bal­tic Ti­mes“ pa­skel­bė kai­my­nų ša­lies mi­nist­ro pir­mi­nin­ko Val­džio Domb­rov­skio in­ter­viu, ku­ria­me jis esą tvir­ti­no, kad Lat­vi­ja VAE pro­jek­tui yra pa­si­ren­gu­si pa­sa­ky­ti „ne“.

Krovinių pervežimas Visagine ir visoje Lietuvoje.
Užnešame ir išnešame daiktus, baldus, išvežame statybines ir kitas šiukšles ir t.t.
Tel.+370-628-14441, +370-625-45777
Грузовые перевозки по Висагинасу и всей Литве.
Заносим и выносим крупногабаритные вещи, вывозим строительный мусор и т.д. Тел. +370-628-14441, +370-625-45777

Подробнее

Ket­vir­ta­die­nį Lat­vi­jos prem­je­ro po­zi­ci­ja vėl bu­vo pa­tiks­lin­ta (te­ko gir­dė­ti ne­ofi­cia­lių ko­men­ta­rų, kad an­glų kal­ba lei­džia­mo laik­raš­čio žur­na­lis­tai iš­gir­do ne tai, ką sa­kė p. Domb­rov­skis, o tai, ką iš­girs­ti no­rė­jo), esą lat­vių po­žiū­ris į VAE ne­si­kei­čia – ša­lis yra pa­si­ren­gu­si da­ly­vau­ti, jei­gu pro­jek­tas bus pel­nin­gas.

Po­nas Domb­rov­skis pa­aiš­ki­no, esą ša­lies Eko­no­mi­kos mi­nis­te­ri­jos ir ener­ge­ti­kos įmo­nės „Lat­ve­ner­go“ at­sto­vai ant­ra­die­nį in­for­ma­vo vy­riau­sy­bę apie de­ry­bo­se dėl VAE pro­jek­to pa­da­ry­tą pa­žan­gą. Tai­gi at­ro­do, kad tam­py­ma­sis su VAE pro­jek­to part­ne­riais bus ne­leng­vas ir truks ne vie­ną ar du mė­ne­sius, o iki pat va­di­na­mo­sios „ga­lu­ti­nės in­ves­ti­ci­jų su­tar­ties pa­si­ra­šy­mo“, ku­ris nu­ma­ty­tas 2014–2015 me­tais.

Kiek­vie­nas iš pro­jek­to part­ne­rių sieks sa­vo in­te­re­sų: ja­po­nai – kuo bran­giau par­duo­ti tech­no­lo­gi­ją, lie­tu­viai – sa­vo įsi­vaiz­duo­ja­mą ar ta­ria­mą bran­duo­li­nės ener­ge­ti­kos pa­tir­tį bei in­fra­struk­tū­rą. Es­tai sieks, kad tech­no­lo­gi­jos (t. y. ja­po­nų in­te­re­sas) ir AE sta­ty­bos (ja­po­nų ir lie­tu­vių in­te­re­sas, jei­gu kon­ce­si­ja bus dvi­ša­lė) kai­na bū­tų kuo ma­žes­nė ir kaip įma­ny­da­mi sieks su­ma­žin­ti lie­tu­viš­kos in­fra­struk­tū­ros bei Lie­tu­vos ri­zi­kų ver­tę.

Lat­viai grei­čiau­siai bus la­biau es­tų pu­sė­je, ta­čiau sieks prie pro­jek­to „pri­ka­bin­ti“ sa­vo ša­lu­ti­nius in­te­re­sus (pvz., ener­ge­ti­kos, du­jų sek­to­riaus in­fra­struk­tū­rą). Bus vie­šų gra­si­ni­mų pa­si­trauk­ti iš pro­jek­to ir dra­ma­tiš­kų su­grį­ži­mų prie de­ry­bų sta­lo.

Ti­kė­tis ko nors ki­ta ver­sle – sun­ku. Ver­sle su po­li­ti­nė­mis po­teks­tė­mis – dar dau­giau. Ki­ta ver­tus, šis de­ry­bų te­at­ras da­rys įta­ką Lie­tu­vos po­li­ti­nei tik­ro­vei. Juo la­biau kad dėl VAE nė­ra su­ta­ri­mo net tarp po­li­ti­nių par­ti­jų Lie­tu­vo­je.

Grei­čiau­siai nau­jos bran­duo­li­nės jė­gai­nės sta­ty­bos Vi­sa­gi­ne klau­si­mas bus vie­nas svar­biau­sių ru­dens rin­ki­mų kam­pa­ni­jo­je. Mes pa­tys ne­ži­no­me, kas liks iš VAE po po­li­ti­nių vo­lio­ji­mų be­igi tam­py­mų: pa­grin­das ra­cio­na­liai pa­ma­tuo­tam spren­di­mui (ar­ba sta­ty­ti, ar­ba ne­sta­ty­ti) ar dar vie­na „pe­do­fi­li­jos is­to­ri­ja“.

bernardinai.lt

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта