Siūloma įteisinti privalomą darbuotojų dalyvavimą prevencinėse sveikatos tikrinimo programose
Lietuva ir Baltijos šalys 21 07 2022 706 peržiūros

Siūloma įteisinti privalomą darbuotojų dalyvavimą prevencinėse sveikatos tikrinimo programose

Prevencines sveikatos tikrinimo programas siūloma įtraukti į darbdavio tvirtinamą privalomą darbuotojų sveikatos tikrinimo sąrašą ir taip suteikti galimybę turėti jiems apmokamą laisvą dieną.  

Tai siūlančias Darbuotojų saugos ir sveikatos įstatymo pataisas įregistravo Seimo Sveikatos reikalų komiteto narės socialdemokratė Orinta Leiputė ir „valstietė“ Rimantė Šalaševičiūtė.

Jų rengimą, anot parlamentarių, paskatino mažas, ypač darbingo amžiaus žmonių, aktyvumas pasinaudoti ligų prevencijos programomis, kurios apmokamos Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto lėšomis.

Pagal siūlomą projektą, privalomai sveikata tikrinama „darbuotojų, patenkančių į ligų prevencijos programas pagal amžiaus grupę bei lytį, – periodiškai pagal sveikatos apsaugos ministerijos patvirtintą, PSDF lėšomis apmokamų, ligų prevencijos programų sąrašą“.

Tikimasi, kad siūlomas teisinis reguliavimas suaktyvins dirbančius žmones tikrintis sveikatą prevenciniais tikslais, užtikrinant ligos nustatymą ankstyvoje stadijoje, bei bus išvengta sunkių ligos padarinių bei ilgo nedarbingumo.

„Ankstyva diagnostika, savalaikis gydymas gelbėtų žmonių gyvybes, leistų jiems išlikti darbingiems, gyventi kokybišką gyvenimą bei sutaupytų PSDF fondo lėšas pacientų brangiam gydymui“, – sako Seimo Socialdemokratų partijos frakcijos  seniūno pavaduotoja O. Leiputė ir Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos narė R. Šalaševičiūtė.

Darbdavys už šią laisvą diena mokėtų darbuotojui jo vidutinį darbo užmokestį. Anot projektų autorių, tikslų lėšų poreikį numatytų Vyriausybė.

„Jį nustatyti projekto teikėjams sudėtinga, nes lėšos yra iš skirtingų šaltinių, t.y. valstybės biudžeto ir privačių darbdavių. (....) Tik dalis prevencinių programų taikomos darbingo amžiaus žmonėms, todėl laisva nuo darbo diena mokant atlyginimo vidurkį, sveikatos patikrai pagal amžiaus grupei, lyčiai priklausantį grafiką nebūtų labai dažnai pasikartojanti finansinė našta darbdaviams“, – sako įstatymo pataisų autorės.

Перевозка + грузчики
Перевозка мебели, бытовой техники, стройматериалов, вещей и т.д.
Вывоз старой мебели, строительного мусора.
Вывоз мусора из квартир, дач, гаражей и подвалов.
Перевозка грузов длиной до 6 м, грузоподъемность до 2,5 т.
+370-622-31044.

Подробнее

Jų teigimu, darbdaviai yra suinteresuoti, kad jų darbuotojai būtų sveiki ir darbingi, todėl prevencinis sveikatos tikrinamasis turėtų būti vienas iš prioritetų, sudarant darbuotojams saugias ir sveikas darbo sąlygas.

Šiuo metu Lietuvoje biudžeto lėšomis apmokamos bei vykdomos 5 prevencinės programos, iš kurių 4 yra vėžio ankstyvos diagnostikos prevencinės programos bei atliekami tyrimai širdies ir kraujagyslių ligų rizikos vertinimui.

O. Leiputės žiniomis, 2021 m. prevencinėse programose dalyvavo tik 18–44 proc. tikslinės populiacijos.

Šiuo metu galiojančiuose teisės aktuose numatyti privalomi sveikatos patikrinimai yra orientuoti į darbuotojus iki 18 metų amžiaus, į dirbančius naktimis ir pamainomis, į žmones su negalią ir darbuotojus, kurių darbo vietos profesinės rizikos įvertinimo rezultatai rodo, kad kyla ar gali kilti rizika darbuotojų saugai ir sveikatai.

 

ELTA

Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr.

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта