Tvarus ir ekologiškas atliekų tvarkymas įsivyrauja Lietuvos savivaldybėse, Visaginas  –  ne išimtis
Lietuva ir Baltijos šalys 02 04 2021 1121 peržiūros

Tvarus ir ekologiškas atliekų tvarkymas įsivyrauja Lietuvos savivaldybėse, Visaginas – ne išimtis

Lietuvos savivaldybėms kuriant švaresnę aplinką gyventojams ir pereinant prie tvaraus bei ekologiško atliekų tvarkymo – jas deginant ir paverčiant energija – atsiranda papildomos atliekų tvarkymo sąnaudos, dėl kurių jau šiemet keisis Utenos regiono atliekų tvarkymo centro vadinamas „vartų mokestis“ (t. y. mišrių komunalinių atliekų tvarkymo kaina), kuris yra viena iš vietinės rinkliavos už komunalinių atliekų surinkimą iš atliekų turėtojų ir atliekų tvarkymą dedamųjų dalių. „Vartų mokesčio“ padidėjimas įtakos ir vietinės rinkliavos už atliekų tvarkymą padidėjimą.

Atliekų deginimas sukuria papildomas sąnaudas atliekų tvarkytojams ir gyventojams

Augant ES reikalavimams tvariam atliekų tvarkymui ir siekiant, kad kuo didesnis atliekų kiekis būtų perdirbtas ir panaudotas, jau nuo praėjusių metų degios atliekos yra vežamos į deginimo įrenginius Kaune, kur paverčiamos šilumos ir elektros energija. Šis reikalavimas atsirado dar 2017 m. Seimui priėmus Atliekų tvarkymo įstatymo pataisas ir pradėtas įgyvendinti 2020 m. Praėjusiais metais iš Utenos regiono į deginimo įrenginius išvežta beveik 7 000 tonų degių medžiagų. Šiais metais į deginimo įrenginius privaloma išvežti dar 10 000 tonų degių atliekų.

Energetinę vertę turinčių atliekų deginimas padeda mažinti atliekų kiekį sąvartynuose ir gamina pigesnę bei gamtos išteklius taupančią energiją, tačiau tuo pačiu atsiranda ir papildomos išlaidos tiek atliekų tvarkytojams, tiek gyventojams. Tokios papildomos išlaidos šiais metais Utenos regione sudarys iki 500 tūkst. Eur, kas ir lems atliekų tvarkymo įmokos didėjimą.

„Praėjusiais metais pradėjome atliekas vežti į deginimo įrenginius savo sąnaudų sąskaita – papildomai išleidome 300 tūkst. Eur ir patyrėme virš 80 tūkst. Eur nuostolį. Šiemet rezervo nebeturime, dirbame nuostolingai, todėl vykdydami prievolę panaudoti degiąsias atliekas energijos išgavimui, esame priversti atlikti „vartų mokesčio“ perskaičiavimą, reikalingą būtinųjų sąnaudų padengimui ir apie tai informuojame Utenos regiono gyventojus bei savivaldybių tarybas“, – pažymi Utenos regiono atliekų tvarkymo centro vadovas Ramūnas Juodėnas.

Taršos mokesčiu siekiama mažinti neperdirbamų atliekų kiekį

Atliekų tvarkymo sąnaudos privalomai didėja ir dėl dar vienos aplinkybės, kuri susijusi su Seimo priimtu Mokesčio už aplinkos teršimą įstatymu, pagal kurį kasmet didinamas taršos mokestis. Šis mokestis mokamas už visas sąvartyne šalinamas (nedeginamas ir kitaip neperdirbamas) atliekas, todėl labai svarbu, kad kuo daugiau atliekų būtų perdirbama.

„Jau šiais metais mokestis auga nuo 5 iki 10 Eur už toną, 2022 m. augs iki 15 Eur už toną, o 2024 m. – iki 25 Eur už toną. Per ketverius metus šis mokestis padidės 5 kartus. Tikimasi, kad šis mokestis padės mažinti nedegių ir neperdirbamų atliekų kiekį sąvartynuose“, – teigia R. Juodėnas.

Pasirūpinkime švaria aplinka Visagine!

Visaginas yra jauniausias miestas Lietuvoje. Atvykus čia galima pajusti gamtos prieglobstį, nes visas miestas yra apsuptas pušynų ir eglynų. Tam, kad visi Visagino gyventojai galėtų džiaugtis švariu gyvenimu, reikia ir toliau rūpintis tinkamu atliekų tvarkymu.

Iš viso Visagine per metus vidutiniškai susidaro 4 500 tonų mišrių komunalinių atliekų. Jų tvarkymu ir perdirbimu rūpinasi Utenos regiono atliekų tvarkymo centras, o surinkimu ir išvežimu – UAB „Visagino būstas“. Šiuo metu Utenos regiono atliekų tvarkymo centras vidutiniškai 25 proc. atliekų sudegina, paverčiant jas šilumos ir elektros energija, 50 proc. visų atliekų – perdirba ir kitaip panaudoja, o 25 proc. pašalina. Šį skaičių siekiama nuosekliai mažinti.

 

Daugiau informacijos Jums suteiks:

Miglė Kastėnė

Tel. +370 633 00345

El. paštas: migle@uratc.lt

Ilona Nekrošienė, Nikolajus Lebedevičius. Pirmieji Metai darbo Taryboje. Ataskaita
Ilona Nekrošienė, Nikolajus Lebedevičius. Pirmieji Metai darbo Taryboje. Ataskaita

Pagal reglamentą kiekvienas savivaldybės Tarybos narys kartą per metus turi atsiskaityti apie savo nuveiktą darbą gyventojams

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта