UAB „Visagino energija“ informacija
Reklama 30 12 2021 1803 peržiūros

UAB „Visagino energija“ informacija

2021–2022 m. šildymo sezoną šilumos gamintojai pasitiko su nerimu. Drastiškai išaugusios pagrindinių žaliavų (biokuro ir gamtinių dujų) kainos lėmė šilumos energijos tarifo ir galutinio vartotojo mokėtinų sumų už suvartotą šilumos energiją padidėjimą.

Dėl susiklosčiusios situacijos šilumos energijos taupymas tampa dar labiau aktualus.

Patikrinti, kokiai šilumos energijos suvartojimo kategorijai priklauso Jūsų namas, ir gauti išsamią palyginamąja informaciją apie šilumos energijos susivartojimą galite https://www.visaginoenergija.lt/informacija-apie-silumos-suvartojima/

Galutinis sąskaitos, kurią gauna kiekvienas šilumos energijos vartotojas, sumos dydis priklauso nuo trijų esminių elementų.


TARIFAS
Galutinė šilumos energijos kaina vartotojams kiekvieną mėnesį nustatoma ir derinama su Valstybine energetikos reguliavimo taryba (VERT) pagal galiojančius tesės aktus, priimtus Lietuvos Respublikos Seimo (LRS) ir Lietuvos Respublikos Vyriausybės (LRV). Didžiausią įtaką tarifui turi besikeičiančios žaliavų kainos. Šilumos tiekimas – yra valstybės reguliuojama veikla. Pagal galiojančius teisės aktus šilumos gamintojai privalo pirkti žaliavas aukciono būdu. UAB „Visagino energija“, siekdama mažinti šilumos energijos nuostolius, sėkmingai modernizuoja šilumos tinklus, optimizuoja gamybos kaštus ir kitas išlaidas.

 

ORAI

Visi puikiai supranta, kad kuo šaltesnis mėnuo, tuo didesnis šilumos energijos kiekis reikalingas, siekiant išlaikyti būtinus šilumos tinklų parametrus ir komfortišką temperatūrą vartotojų butuose. Nuo orų priklauso bendras šilumos energijos suvartojimas. Orams įtakos negali daryti nei šilumos gamintojas, nei VERT, nei LRS ar LRV, nei vartotojai.

SUVARTOJIMAS
Būtent šilumos energijos suvartojimas daugiabučiuose namuose ir yra geriausias būdas mažinti sąskaitų už šildymą sumas. Kiekvieno namo šilumos energijos suvartojimo dydis priklauso nuo namo techninės būklės, šilumos punkto ir vidinių inžinerinių tinklų priežiūros darbų kokybės ir nuo bendrų namo gyventojų pastangų mažinant šilumos nuostolius. Šilumos suvartojimas gali ženkliai skirtis panašaus tipo daugiabučiuose arba net to pačio namo kaimyninių laiptinių butuose.

  

ŠILUMOS ENERGIJOS TAUPYMO PRIEMONĖS JŪSŲ NAMUI

 Išlaidos šildymui ir karštam vandeniui sudaro didžiąją dalį mokesčių už būstą, todėl labai svarbu atkreipti dėmesį į jų taupymą.

Šilumos energija reikalinga ne tik tinkamai temperatūrai patalpose palaikyti, bet ir šilumos nuostoliams kompensuoti. Todėl šilumos suvartojimą daugiabučių namų ir kitų pastatų šildymui lemia pastatų būklė. Šilumos energijos nuostolius pastate galime įvertinti taip: pro sienas prarandame apie 35%, pro langus – 37%, pro stogą – 15%, pro rūsio perdangą – 13% šilumos.

Daugiabučio gyventojai, mokantys už dalį viso namo suvartotos šilumos, nerenovavę namo, šilumos kaštus gali mažinti, atlikdami smulkius šilumos mazgų pagerinimo darbus.

1. Tinkamai sureguliavę šilumos punktą, sąskaitas už šildymą galite sumažinti bent 15 procentų. Automatizuoto šilumos punkto daugiabutyje elektroniniu reguliatoriumi galima nustatyti tokį šilumos režimą, kad, pavyzdžiui, nakties metu į radiatorius būtų tiekiama mažiau šilumos, būtų žemesnė ir karšto vandens temperatūra.

2. Siekiant subalansuoti namo šildymo sistemą, reikia, kad radiatorių ir jų sekcijų kiekviename bute būtų tiek, kiek numatyta namo sistemos projekte. Jei bute įrengti papildomi radiatoriai, kituose namo butuose būna per šalta arba per šilta. Atidaromi langai ir šiluma leidžiamaį lauką. Tokiu būdu tenka daugiau mokėti visam namui, kadangi šiluma skirstoma proporcingai pagal plotą.

3. Gyventojai už šilumos ir karšto vandens sistemų priežiūros paslaugas kiekvieną mėnesį atsiskaito su prižiūrėtoju (ar namą administruojančia įmone) ir turi teisę reikalauti iš jo kokybiškų paslaugų, o siekiant taupyti šilumos energiją – šilumos punkto įrenginių tinkamos techninės būklės palaikymo ir optimalaus gyventojų poreikius atitinkančio energijos vartojimo grafiko nustatymo automatizuotame šilumos punkte.

Dėl geriausių ir jūsų namui labiausiai tinkančių šilumos taupymo būdų pasitarkite su savo daugiabučio namo administratoriumi.


JŪSŲ BUTUI

NORĖDAMI GYVENTI ŠILČIAU

1. Pasirūpinkite langų sandarinimu – tai aktualu ne tik mediniams, bet ir nekokybiškiems, prastai sumontuotiems plastikiniams langams.

2. Įstiklinkite balkonus ir lodžijas. Jų stiklinimas sumažina šalto oro skverbimąsi į butą, todėl oro temperatūra gretimame kambaryje lieka normali ir vėjuotą dieną, be to, pagerinama garso izoliacija. Balkonuose ir lodžijose įrenkite medines grindis ir po jomis paklokite izoliacinės medžiagos sluoksnį.

3. Prieškambario, laiptinės ir kitų šaltų patalpų duris laikykite uždarytas. Jei po durimis yra plyšys – pasistenkite jį uždengti specialia tarpine slenksčiams.

4. Būsto šildomose patalpose už radiatorių įrenkite šilumą atspindinčius ekranus, kurie atspindi iki 90 % infraraudonųjų spindulių ir lemia patalpos oro temperatūros padidėjimą 1–2ºC.
5. Neuždenkite radiatorių užuolaidomis. Tada šiltas oras pateks į kambarį, o ne kils į viršų šaltu lango paviršiumi. Nepamirškite reguliariai nuvalyti dulkių nuo radiatorių – dulkės mažina šilumos atidavimą aplinkai!

6. Saulės šiluma – nemokama, tad leiskite jai patekti į jūsų namus, atidenkite langus, o saulės prišildytuose kambariuose atidarykite duris ir leiskite šilumai pasklisti į vėsesnes būsto vietas.


Informacija parengta vadovaujantis Lietuvos Respublikos energijos vartojimo efektyvumo didinimo įstatymo 8 straipsnio nuostatomis

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта