Visaginiečių totorių pavasario ūkio darbų pabaigtuvių šventė „Sabantuj“ pripažinta nacionaliniu lygiu
Visagine 22 03 2019 931 peržiūros

Visaginiečių totorių pavasario ūkio darbų pabaigtuvių šventė „Sabantuj“ pripažinta nacionaliniu lygiu

Lietuva nuo amžių buvo antrąja tėvyne daugybei tautų. Įvairių kultūrų, tautybių ir genčių žmonės drauge su lietuviais išgyveno Lietuvos didžiosios kunigaikštystės didybę ir saulėlydį, kartu pergyveno okupacijų ir negandų metus, kartu pakilo valstybės atgimimui – kovo 11-ajai. Visagine gyvena per 40 įvairių tautų ir tautybių. Totoriai, kurių čia gyvena per 200 – ne pati gausiausia bendruomenė, tačiau išskirtina savo tradicijų, papročių, savo kultūros išsaugojimu.

Kasmet Visagine vyksta totorių kultūros dienos, kurių metu atvyksta totoriai iš etninės tėvynės –Tatarstano, vyksta edukaciniai mokymai, organizuojami įvairūs renginiai, kurių pats didžiausias – „Sabantuj“. Tai pavasario ūkio darbų pabaigtuvių šventė, kuri vyksta gamtoje – žaidžiami sportiniai žaidimai, vaišinamasi arbata, tradiciniais totoriškais patiekalais – čak čak, šurpa, kibinais ir kitais. Dainuojamos tradicinės dainos, šokami šokiai. „Sabantuj“ šventei jau per 3000 metų. Ji neabejotinai buvo žinoma ne tik daugiau kaip prieš 600 metų Lietuvos didžiojo kunigaikščio Vytauto pakviestiems totoriams, bet baškirams, čiuvašams, udmurtams ir kitoms Didžiosios Eurazijos stepės tautoms ir tautelėms, kurių atstovai taip pat svečiuojasi visaginietiško „Sabantuj“ šventėje.



2018 metų pabaigoje etnologų ekspertų komisija įvertinto ir įtraukė Visaginiečių totorių pavasario ūkio darbų pabaigtuvių šventę „Sabantuj“ į Lietuvos nematerialaus kultūros paveldo sąvadą. Šis įvertinimas – tai pagarbos ženklas Didžiojo kunigaikščio Vytauto pakviestajai tautai, garbingai ir ištikimai ėjusiai kartu su mumis Lietuvos valstybės laimėjimų ir netekčių keliais. Pripažinimą patvirtinantis sertifikatas iškilmingo renginio metu buvo įteiktas kovo 15 d. Vilniaus Rotušėje.

Nuoširdžiai sveikiname Visagino totorių bendrijos narius, jų šeimų narius su tokiu ypatingu įvertinimu. Didžiuojamės ir drauge džiaugiamės, kad bendruomenė puoselėja tautos tradicijas, gimtąją kalbą, augančiai jaunajai kartai diegia pagarbą savo etninėms šaknims, perduoda savo tautos nematerialųjį paveldą ir tuo užtikrina jo gyvavimą.

Dėkojame Kultūros centro direktoriaus pavaduotojai kultūrai Violetai Abarienei, kuri savo kruopščiu ir profesionaliu darbu užtikrino, kad visaginiečių totorių pavasario ūkio darbų pabaigtuvių šventė „Sabantuj“ būtų tinkamai pristatyta ekspertų vertinimui ir sėkmingai pripažinta nacionaliniu lygiu.

Visagino savivaldybės administracijos informacija

news.tts.lt

Maisto/virtuvės atliekų surinkimo paslaugos teikimas
Maisto/virtuvės atliekų surinkimo paslaugos teikimas

Visagino mieste gyventojams pradedama teikti maisto/virtuvės atliekų surinkimo paslauga

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта