NATO nežada papildomos paramos Ukrainai Azovo jūroje
Pasaulyje 04 12 2018 897 peržiūros

NATO nežada papildomos paramos Ukrainai Azovo jūroje

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas pirmadienį pareikalavo Rusiją užbaigti konfrontaciją su Ukraina. Tačiau, stengdamasis išvengti tolesnio padėties aštrėjimo, tuo pat metu jis atsisakė pažadėti papildomos paramos Kijevui. 

29 NATO narių užsienio reikalų ministrai antradienį susitiks su Ukrainos užsienio reikalų ministru, su kuriuo aptars praėjusios savaitės incidentą Azovo jūroje. Jo metu Rusijos karinis laivynas užėmė tris Ukrainos laivus ir sulaikė 24 jūrininkus.

Be kita ko, ministrai diskutuos ir apie Vidutinio nuotolio branduolinių pajėgų sutartį (INF), kurią Vašingtonas, reaguodamas į Rusijos daromus pažeidimus, žada nutraukti. 

Atrodo, kad Ukrainos prezidentui Petro Porošenkai teks nusivilti, nes Aljansas veikiausiai nepatenkins jo prašymo atsiųsti laivų į Azovo jūrą.

J. Stoltenbergas pakartojo raginimą Rusijai paleisti Ukrainos jūrininkus bei laivus ir užtikrinti netrukdomą prieigą prie Azovo jūroje esančių Ukrainos uostų.

NATO vadovas pridūrė, kad tikisi, jog ministrai „Rusijai perduos labai aiškią žinutę“. Tačiau tuo pat metu jis nesutiko Ukrainai pasiūlyti naujos apčiuopiamos paramos. Vietoje to, J. Stoltenbergas priminė, kad NATO jau yra sustiprinusi savo karinį buvimą Juodojoje jūroje.

„NATO jau padidino savo karinį buvimą Juodojoje jūroje: palyginti su pernai, šiemet buvo gerokai daugiau dienų, kai NATO laivai patruliavo (jūroje), be to, yra ir oro policijos (misija)... Apskritai, Aljansas Juodojoje jūroje tapo pastebimesnis“, - žurnalistams sakė J. Stoltenbergas.

„Žinoma, mes atidžiai stebėsime padėtį regione, taip pat atsižvelgdami į tai, ką matėme prieš kelias dienas“, - patikino jis.

Praėjusią savaitę įvykęs incidentas buvo pirmoji atvira karinė Rusijos ir Ukrainos konfrontacija nuo 2014-ųjų, kai Maskva užėmė Krymo pusiasalį, o prorusiški Rytų Ukrainos separatistai pradėjo karą su vyriausybės pajėgomis.

ELTA

EPA-ELTA nuotr.
Vairuotojų dėmesiui! Eismo ribojimai ralio metu
Vairuotojų dėmesiui! Eismo ribojimai ralio metu

Gegužės 4 dieną Visagine bei apylinkėse vyks ralis

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта