Žiniasklaida: ES prieš Vengriją gali panaudoti „galingiausią savo ginklą“
Pasaulyje 18 12 2023 250 peržiūros

Žiniasklaida: ES prieš Vengriją gali panaudoti „galingiausią savo ginklą“

Briuselyje kalbama apie galimybę atimti balso teisę iš Vengrijos, kad galima būtų patvirtinti sprendimą 2024–2027 m. Ukrainai skirti 50 mlrd. eurų, skelbia „Financial Times“.

Pranešama, kad kai kurie Briuselio valdininkai siūlo pritaikyti 2007 m. pasirašytos Europos Sąjungos sutarties 7 straipsnį ir nubausti Vengriją už įstatymų viršenybės principo pažeidimus. Viena iš galimų bausmių – balso teisės atėmimas.

Šią drausminamąją priemonę gali blokuoti bet kuri kita valstybė narė, bet valdžios pasikeitimas Lenkijoje reiškia, kad Vengrija nebeturi garantuoto gynėjo. Vis dėlto daugelis šalių nervinasi dėl priemonės, kuri faktiškai yra galingiausias ES ginklas prieš kitą valstybę narę, panaudojimo.

Todėl, valdininkų teigimu, prioritetas – įtikinti Viktorą Orbaną, aiškiai paaiškinus tai, ką jie pavadino „visomis jo izoliacijos išlaidomis“. Jeigu šis sumanymas nepavyks, kitos 26 ES valstybės narės galės kiekviena atskirai pritarti pagalbos Ukrainai paketui, tiesa, toks sprendimas užtruks ir tebus trumpalaikis.

„Tikėtina, kad Vengrija gali pridaryti daugiau problemų, – praėjusią savaitę Briuselyje įvykusio viršūnių susitikimo metu pareiškė aukštas pareigas užimantis ES valdininkas. – Gali būti, kad Vengrija mus privers panaudoti keletą skirtingų priemonių, bet, kad ir kaip ten būtų, jai nepavyks sutrukdyti skirti pinigų Ukrainai.“

Čekijos ministras: Orbanas – Trojos arklys

Vengrijos ministras pirmininkas V. Orbanas yra Trojos arklys, griaunantis Europos vienybę ir ginantis Rusijos interesus, sekmadienį pareiškė Čekijos Europos reikalų ministras Martinas Dvořákas, praneša leidinys „Euractiv“.

„Šiandien V. Orbanas yra tas Trojos arklys, kuris intensyviai ir, deja, vis veiksmingiau ardo tą vienybę ir bando parodyti, kad turėtume nepaisyti Ukrainos“, – sakė M. Dvořákas. Jis pridūrė, kad Vengrijos premjeras šantažuoja Europą ir piktnaudžiauja veto teise.

„Manau, kad tikrasis (Vengrijos pozicijos) pavadinimas yra šantažas. Manau, kad tikrasis pavadinimas yra piktnaudžiavimas veto teise siekiant apsaugoti ne Vengrijos, o Rusijos interesus“, – pabrėžė Čekijos ministras.

Per Europos Vadovų Tarybos posėdį V. Orbanas paliko salę, leisdamas viršūnių susitikimui patvirtinti derybų dėl Ukrainos stojimo į Europos Sąjungą pradžią. Bet Vengrijos vyriausybės vadovas užblokavo 50 mlrd. eurų finansinę pagalbą Ukrainai.

EK pirmininkė žvalgosi galimų alternatyvų

Europos Komisijos (EK) pirmininkė Ursula von der Leyen penktadienį pareiškė mananti, kad išspręsti ginčą su Vengrija dėl Europos Sąjungos (ES) biudžeto įmanoma be Budapešto sutikimo.

ES viršūnių susitikime Briuselyje Vengrija pasinaudojo veto teise, kad užkirstų kelią susitarimui dėl Ukrainai skirto finansavimo, taip pat bendram ES biudžetui.

Перевозка + грузчики
Перевозка мебели, бытовой техники, стройматериалов, вещей и т.д.
Вывоз старой мебели, строительного мусора.
Вывоз мусора из квартир, дач, гаражей и подвалов.
Перевозка грузов длиной до 6 м, грузоподъемность до 2,5 т.
+370-622-31044.

Подробнее

„Žinoma, labai sunkiai dirbame, kad būtų pasiektas 27 šalių narių susitarimas“, – sakė U. von der Leyen.

„Tačiau manau, jog dabar taip pat būtina ieškoti galimų alternatyvų, kad būtų galima turėti parengtą sprendimą, jei vieningas 27 narių susitarimas būtų neįmanomas“, – po dvi dienas trukusio susitikimo Briuselyje kalbėjo ji.

Ukraina giria neįprastą Scholzo taktiką ES viršūnių susitikime

Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba pagyrė neįprastą Vokietijos kanclerio Olafo Scholzo žingsnį šią savaitę vykusiame Europos Sąjungos (ES) lyderių susitikime. O. Scholzo pasirinkta taktika leido šalims susitarti pradėti derybas dėl Kyjivo stojimo į ES.

„Tai, ką viršūnių susitikime padarė kancleris Olafas Scholzas, kad pašalintų Vengrijos veto grėsmę, įeis į istoriją kaip Vokietijos lyderystė ES naudai“, – D. Kuleba sakė Vokietijos sekmadieniniam laikraščiui „Bild am Sonntag“.

„Galiu tik tikėtis, kad tai taip pat reiškia platesnį ir negrįžtamai pasikeitusį Vokietijos požiūrį į lyderystę sprendžiant sudėtingiausius klausimus“, – pridūrė jis.

Sprendimas dėl stojimo į ES derybų su Ukraina pradžios buvo įstrigęs iki pat šio ES tarybos susitikimo, kadangi derybas blokavo Vengrija. O. Scholzas pasiūlė Vengrijos premjerui V. Orbanui laikinai paliktų susitikimo vietą, kad kiti valstybių ir vyriausybių vadovai galėtų pasiekti reikalingą sutarimą.

Tokiu būdu Vengrijos lyderis galėjo toliau laikytis savo pozicijos dėl derybų, kurias jis apibūdino kaip „visiškai beprasmiškas“ ir jų neblokuoti.

O. Scholzas po viršūnių susitikimo teigė, kad diplomatinė gudrybė buvo atlikta „abipusiu susitarimu pagal mūsų taisykles“.

„Taip neturėtų būti daroma visais atvejais“, – pridūrė jis.

Vairuotojų dėmesiui! Eismo ribojimai ralio metu
Vairuotojų dėmesiui! Eismo ribojimai ralio metu

Gegužės 4 dieną Visagine bei apylinkėse vyks ralis

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта