Lietuvos ir Čekijos kariuomenių vadai sutarė bendradarbiauti elektroninės kovos, komunikacijos ir pajėgų apsaugos srityse
Pasaulyje 20 04 2022 473 peržiūros

Lietuvos ir Čekijos kariuomenių vadai sutarė bendradarbiauti elektroninės kovos, komunikacijos ir pajėgų apsaugos srityse

Darbo vizito į Prahą išvykęs Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Valdemaras Rupšys susitiko su Čekijos Respublikos kariuomenės vadu generolu Alešu Opata ir aptarė dvišalį karinį bendradarbiavimą, Lietuvos ir Čekijos karių dalyvavimą tarptautinėse pratybose, karinio rengimo klausimus.

Pagrindinės pokalbio temos – dėl Rusijos agresijos prieš Ukrainą susiklosčiusi situacija, NATO sprendimai regiono ir viso rytinio Aljanso flango saugumui užtikrinti, paramos Ukrainai klausimai, teigiama Lietuvos kariuomenės pranešime. Kaip ir Lietuva, Čekija teikia karinę paramą Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms – įvairia ginkluote, amunicija, medicinine įranga ir sunkiąja karine technika (tankais bei pėstininkų kovos mašinomis) Čekija Ukrainai iš viso yra skyrusi daugiau nei 40 mln. eurų.

Kariuomenės vadas padėkojo Čekijos kariuomenės vadui už jo šalies indėlį ir tvirtą paramą užtikrinant Lietuvos ir jos žmonių saugumą bei atgrasymą. Pasak generolo leitenanto V. Rupšio, Lietuva ir Čekija yra labai panašios savo ginkluotojų pajėgų dalimi, todėl matoma didžiulė perspektyva produktyviam kariniam bendradarbiavimui tarp abiejų valstybių.

„Sutarėme bendradarbiauti elektroninės kovos, komunikacijos, apsaugos nuo masinio naikinimo ginklų, karinės medicinos pajėgumų vystymo srityse. Žinoma, kalbėjomės apie prieš Ukrainą vykdomą karą, regioninio saugumo situaciją ir paramą Ukrainai. Dar kartą padėkojau Čekijos kariuomenės vadui už skiriamus karinius pajėgumus Lietuvos saugumui stiprinti. Beveik 1000 šios šalies karių dalyvavo misijose Lietuvoje“, – sakė Lietuvos kariuomenės vadas.

Lietuvą ir Čekiją sieja intensyvūs dvišaliai kariniai ryšiai. Nuo 2018 m. šios valstybės kariai nuolatos rotuojasi į Lietuvoje dislokuotą NATO priešakinių pajėgų batalioną, o Čekijos karinių oro pajėgų naikintuvai „JAS 39C Gripen“ jau ketvirtą kartą vykdo Baltijos šalių oro policijos misiją iš Karinių oro pajėgų Aviacijos bazės Šiauliuose. Šiuo metu Čekija taip pat yra dislokavusi priešlėktuvinės gynybos vienetą Lietuvoje. Čekijoje esančioje Viškovo karo akademijoje rengiamos pėstininkų kovos mašinų „Vilkas“ įgulos. Lietuvos kariuomenės duomenimis, per 2021 m. parengta 16 įgulų.

Аренда автомобилей от 1 суток. Честный прокат авто.
Автомат/Механика.
Аренда авто без залога, лимита и ограничений.
Простое и быстрое оформление.
Tel.+370-633-88700, autovsgnuoma@gmail.com

Подробнее

ES bendradarbiavimo formatuose Lietuva yra prisijungusi prie Čekijos inicijuoto PESCO projekto, skirto elektroninės kovos ir sąveikos pajėgumui vystymui. Elektroninės kovos vienetą Čekija buvo dislokavusi Lietuvoje ir pernai vykusių Rusijos pratybų „Zapad“ metu.

Praėjusiais metais Lietuvai susidūrus su iš Baltarusijos organizuota hibridine ataka, Čekijos Vyriausybė mūsų šaliai skyrė 13,5 mln. čekiškų kronų (apie 530 tūkst. eurų) bei kitokios paramos neteisėtai migracijai per Lietuvos – Baltarusijos sieną, kuri yra ir išorinė Europos Sąjungos siena, stabdyti.

Aktyviai bendradarbiauja ir Lietuvos bei Čekijos šalių karinės oro pajėgos – kasmet abiejų šalių karinių oro pajėgų kariai dalyvauja bendrose tarptautinėse „Tobruko palikimas“ (Tobruq Legacy), „Platus kirtis“ (Ample Strike) bei kitose pratybose. Čekijoje rengiami Lietuvos oro gynybos specialistai, mūsų šalies orlaiviai dalyvauja Čekijos karinių oro pajėgų organizuojamuose renginiuose.


ELTA

Mėnesio pasiūlymai parduotuvėje BOHEMIA
Mėnesio pasiūlymai parduotuvėje BOHEMIA

Naujovės parduotuvėje BOHEMIA

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта