M. Skuodis sako, kad dės pastangas sudaryti Rusijai galimybes atsiskaityti už tranzitą: garantijų, kaip bus, neduoda
Pasaulyje 03 08 2022 695 peržiūros

M. Skuodis sako, kad dės pastangas sudaryti Rusijai galimybes atsiskaityti už tranzitą: garantijų, kaip bus, neduoda

Susisiekimo ministras Marius Skuodis sako, kad iš valstybės pusės bus daromi veiksmai, kad Rusijai būtų sudarytos sąlygos atsiskaityti už tranzitu į Kaliningradą gabenamas prekes. Visgi, jo teigimu, garantuoti, kad atsiskaitymai už Kaliningrado tranzitą nesustos, jis negali. Viskas, anot ministro, priklausys nuo bankų.

„Valstybė iš savo pusės tikrai padarys visus žingsnius ir jau yra padariusi, bet patį galutinį žingsnį priima finansinės institucijos. Ir net jei dabar viskas tvarkoje, net jei ir po savaitės viskas bus tvarkoje, aš tikrai negalėčiau paneigti, kad kažkas neužstrigs po trijų savaičių. Situacija yra kintanti, sankcijos yra nuolat peržiūrimos (...). Jei ES sankcijų nejudina, tai nereiškia, kad kitos jurisdikcijos nejudins“, – žurnalistams prieš Vyriausybės posėdį sakė M. Skuodis, pažymėdamas, kad jei nebus atsiskaitoma už per Lietuvą gabenamas prekes, šios paslaugos veikiausiai nebus teikiamos.

„Jeigu mokėjimai už paslaugas nėra vykdomi, paslaugos negali būti teikiamos. Nejaugi Lietuvos mokesčių mokėtojai finansuos Kaliningrado tranzitą“, – pažymėjo jis.

M. Skuodžio teigimu, valstybės institucijos kalbasi su įvairias bankais apie rizikas, kylančias Rusijai užtikrinant galimybes atsiskaityti už Kaliningrado tranzitą. Dalies Lietuvos bankų jau anksčiau sustabdė mokėjimų tarp Lietuvos ir Rusijos aptarnavimą. Tuo tarpu Šiaulių bankas tikina, kad savo iniciatyva nebevykdys jokių operacijų su Rusija nuo rugsėjo.

„Iš valstybės institucijų pusės tikrai vyksta konsultacijos su bankais. Ne tik su Šiaulių banku, kuris dabar dėmesio centre. Su visais bankais, kad iš valstybės pusės mes atsakytume į visus jiems kylančius klausimus“, – teigė M. Skuodis.

Pasak jo, vienas iš bankams labiausiai rūpimų klausimų, ar užtikrinant Rusijai galimybes atsiskaityti, bus tinkamai įgyvendinamos dėl sukelto karo Ukrainoje įvestos sankcijos Kremliui.

„Šioje vietoje klausimų yra daug. Nes sankcijos yra ne tik ES, bet JAV taiko sankcijas asmenims, kur atsiranda ir antrinės sankcijos. Jeigu turi su kokiu juridiniu asmeniu reikalų, o ten kažkas iš valdymo organų yra sankcionuotas, tai tu gali nukentėti“, – sakė M. Skuodis ir pažymėjo, kad, Susisiekimo ministerijos manymu, atsiskaitymams reikia sudaryti galimybę.

„Susisiekimo ministerijoje esame parašę oficialų raštą, kad Kaliningrado tranzitui ta apimtimi ir pagal tuos reikalavimus, kurie yra nustatyti ES, mes manome, kad mokėjimai turėtų būti vykdomi“, – teigė jis.

Перевозка + грузчики
Перевозка мебели, бытовой техники, стройматериалов, вещей и т.д.
Вывоз старой мебели, строительного мусора.
Вывоз мусора из квартир, дач, гаражей и подвалов.
Перевозка грузов длиной до 6 м, грузоподъемность до 2,5 т.
+370-622-31044.

Подробнее

„Jeigu yra traktuojama, kad tranzitas yra reikalingas, tad natūralu, kad jis gali veikti užtikrinant tam tikras sąlygas ir tam tikrus apribojimus“,– pridūrė jis.  

Užsienio reikalų ministerija praėjusią savaitę gavo Rusijos notą dėl, pasak jos, numanomo mokėjimų už Kaliningrado tranzito paslaugas sustabdymo. Rusija teigė, kad „Lietuvos geležinkelių“ paslaugomis besinaudojantys operatoriai Rusijoje nuo rugsėjo mėnesio gali nebeturėti galimybių atsiskaityti už pervežimus, nes visi mokėjimai yra nukreipti į Šiaulių banką. Tuo tarpu Šiaulių bankas tikina, kad savo iniciatyva nebevykdys jokių operacijų su Rusija. Banko teigimu, išimtis bus taikoma nebent gavus atsakingų valstybės institucijų nurodymą. Kiti Lietuvos bankai jau anksčiau sustabdė mokėjimų tarp Lietuvos ir Rusijos aptarnavimą.

Rusijos notą gavusios užsienio reikalų ministerijos vadovas Gabrielius Landsbergis antradienį žurnalistams sakė, kad šį dokumentą pagal kompetenciją perdavė Susisiekimo ministerijai. Savo ruožtu susisiekimo ministras M. Skuodis trečiadienį LRT radijui sakė, kad Lietuva negali bankų niekaip įpareigoti vykdyti mokėjimų už Kaliningrado tranzito paslaugas. Anot jo viskas priklauso nuo pačių Bankų sprendimų. Kartu ministras pažymėjo, kad neįsivaizduojantis, jog tranzitas galėtų vykti, jeigu už paslaugas nebūtų apmokama.

„Kaip bus apmokama, tai šitoje vietoje jau yra klientų atsakomybė“, – sakė ministras.

Liepos pabaigoje, po Europos Komisijos gairių pasirodymo, buvo atnaujintas ES sankcionuotų Rusijos prekių tranzitas per Lietuvą geležinkeliais. Šių prekių gabenimą Lietuva buvo sustabdžiusi birželį, argumentuodama balandį pateiktu Europos Komisijos išaiškinimu.


ELTA

Maisto/virtuvės atliekų surinkimo paslaugos teikimas
Maisto/virtuvės atliekų surinkimo paslaugos teikimas

Visagino mieste gyventojams pradedama teikti maisto/virtuvės atliekų surinkimo paslauga

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта