Popiežius įspėja, kad įtampa tarp Irano ir JAV gali įžiebti „platesnį konfliktą“
Pasaulyje 09 01 2020 534 peržiūros

Popiežius įspėja, kad įtampa tarp Irano ir JAV gali įžiebti „platesnį konfliktą“

Popiežius Pranciškus paragino Jungtines Valstija ir Iraną elgtis santūriai, nes pastarųjų dienų abipusis apsišaudymas gali sukelti „platesnį konfliktą“ Artimuosiuose Rytuose.

„Nerimą ypač kelia ženklai iš viso regiono po pakilusios įtampos tarp Irano ir Jungtinių Valstijų“, – savo kasmetinėje kalboje diplomatams Vatikane sakė pontifikas.

Iranas trečiadienį paleido 22 balistines raketas į dvi bazes Irake, kuriose dislokuoti amerikiečių ir kitų NATO sąjungininkų kariai. Taip Teheranas atsakė į JAV surengti ataką Bagdado oro uoste, per kurį nukautas vienas aukščiausių Irano pareigūnų – generolas Qasemas Soleimani.

Šios atakos „kelia grėsmę Irako atstatymo procesui ir gali tapti pagrindu kilti platesniam konfliktui, kurio mes visi norime išvengti“, sakė popiežius.

„Todėl dar kartą prašau visų suinteresuotųjų šalių vengti konflikto eskalacijos ir neužgesinti dialogo ir santūrumo liepsnos, visiškai gerbiant tarptautinę teisę“, – pridūrė Pranciškus.

Argentinietis taip pat sukritikavo tarptautinės bendruomenės abejingumą Jemeno atžvilgiu, kurį krečia „viena rimčiausių šių laikų humanitarinių krizių“, ir įspėjo, kad konfliktas Libijoje sukūrė palankią dirvą prekybai žmonėmis.

Šventasis Tėvas taip pat paragino ieškoti „toliaregiškų sprendimų“ karo nusiaubtai Sirijai ir padėkojo Jordanijai ir Libanui už pabėgėlių priėmimą.

Vis dėlto Pranciškus perspėjo, kad dėl savo gyvybės iš karo zonų bėgančių žmonių priėmimas kelia įtampą tiek Libane, tiek ir kitose šalyse, „o tai kelia dar didesnę grėsmę ir taip trapiam Artimųjų Rytų stabilumui“.

Libane, kur glaudžiasi apie 1,5 mln. pabėgėlių iš Sirijos, nuo spalio vyksta beprecedenčiai antivyriausybiniai protestai.


ELTA

Vairuotojų dėmesiui! Eismo ribojimai ralio metu
Vairuotojų dėmesiui! Eismo ribojimai ralio metu

Gegužės 4 dieną Visagine bei apylinkėse vyks ralis

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта