Prasidėjo steigiamoji naujos sudėties Europos Parlamento sesija
Pasaulyje 02 07 2019 639 peržiūros

Prasidėjo steigiamoji naujos sudėties Europos Parlamento sesija

Kadenciją baigiantis Europos Parlamento (EP) pirmininkas Antonio Tajanis antradienį atidarė pirmąją naujos sudėties Europos Parlamento sesiją po gegužės 23-26 dienomis vykusių rinkimų.

„Sveiki atvykę į Europos Parlamentą, demokratijos namus, vienintelę piliečių išrinktą Europos instituciją“, - teigė A. Tajanis.

Tačiau pirmąją sesiją Strasbūre aptemdė neišspręsto „Brexito“ šešėlis ir kai kurių parlamento narių protestai. 29 Didžiosios Britanijos deputatai iš euroskeptiko Nigelo Farage'o „Brexit“ partijos šokiravo kitus politikus, kai, skambant Europos Sąjungos (ES) himnui, atsuko nugaras.



Beveik niekas nesitikėjo, kad Didžioji Britanija dalyvaus EP rinkimuose ir rinks savo atstovus. Dar 2016 metais Didžioji Britanija balsavo už pasitraukimą iš ES ir turėjo dar šių metų kovo 29 d. išstoti iš bloko, tačiau britų parlamentarams tris kartus atmetus premjerės Theresos May suderėtą susitarimą dėl šalies išstojimo sąlygų, Didžioji Britanija atidūrė politinėje aklavietėje. „Brexitas“ su ES sutikimu buvo atidėtas iki spalio mėnesio pabaigos, ir šaliai teko balsuoti EP rinkimuose.

Naujai EP kadencijai (nuo 2019 iki 2024 metų) išrinktas 751 deputatas. Didžioji Britanija turi 73 mandatus.

Naujos sudėties Europos Parlamente deputatų skaičius turėjo sumažėti iki 705 dėl Didžiosios Britanijos pasitraukimo iš ES. Kai „Brexitas“ įvyks, Didžiajai Britanijai atstovaujantys EP nariai grąžins savo mandatus, 46 iš 73 šaliai priklausančių vietų bus panaikintos, o kitos – perskirstytos kitoms šalims.

Antradienį, be kita ko, turėjo būti renkamas A. Tajanio įpėdinis EP pirmininko poste, bet naujojo pirmininko rinkimai buvo atidėti iki trečiadienio, siekiant duoti ES lyderiams laiko rasti kompromisą dėl kandidatų į aukščiausių ES institucijų vadovų postus.

Po rinkimų didžiausia frakcija Europos Parlamente išliko centro dešinioji Europos liaudies partijos (ELP) frakcija, nors ir prarado bendrą daugumą. Naujos sudėties Parlamente ELP teko 182 vietos.

Antrąją vietą užėmė Europos Parlamento socialistų ir demokratų pažangiojo aljanso frakcija (S&D) – 154 vietos.

Frakcijai „Atnaujinkime Europą“ (prieš tai vadinosi Liberalų ir demokratų aljansas už Europą (ALDE)) naujame Parlamente teko 108 vietos.

Europos konservatorių ir reformuotojų frakcija (EKR) užsitikrino 62 vietas.

Europos vieningųjų kairiųjų jungtinė frakcija/Šiaurės šalių žalieji kairieji (GUE/NGL) gavo 41 vietą.

Žaliųjų frakcija/Europos laisvasis aljansas – 74 vietas. Frakcija ID – 73 vietas, o nepriklausomi nariai – 57-ias.

ELTA

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта