Vykstant Rusijos karui Ukrainoje, Baltarusija ir Iranas žada stiprinti ryšius
Pasaulyje 13 03 2023 363 peržiūros

Vykstant Rusijos karui Ukrainoje, Baltarusija ir Iranas žada stiprinti ryšius

Pirmadienį per derybas Teherane Irano ir Baltarusijos prezidentai gyrė glaudžius abiejų šalių, smarkiai nesutariančių su Vakarų valstybėmis, taip pat ir dėl Rusijos karo Ukrainoje, ryšius.

Buvusi sovietinė Baltarusija yra Rusijos kariuomenės užnugario bazė, o Iranas kaltinamas tiekiantis Maskvai ginkluotus bepiločiius orlaivius, naudojamus Ukrainai pulti. Iranas šį kaltinimą neigia ir tvirtina esąs neutralus karo atžvilgiu.

Po derybų su vėlai sekmadienį dviejų dienų vizito atvykusiu Aliaksandru Lukašenka Irano prezidentas Ebrahimas Raisi pasveikino tris dešimtmečius trunkančius glaudžius Irano ir Baltarusijos ryšius. E. Raisi gyrė „abiejų šalių valią stiprinti bendradarbiavimą“ ir „bendrą strateginę viziją“.

Savo ruožtu A. Lukašenka sakė, kad „su didele pagarba stebėjo, su kokiu atkaklumu (Irano) žmonės priešinasi išorės spaudimui, bandymams primesti kitų valią“. „Ir aš matau, kad, nepaisant visko, jūs kuriate modernias technologijas ir branduolinę energetiką“, – pridūrė jis apie ginčijamą Irano branduolinę programą, užtraukusią šaliai griežtas tarptautines sankcijas. „Galėtume būti labai naudingi vieni kitiems, jei tikrai sutelktume pastangas“, – pridūrė A. Lukašenka.

Abu prezidentai, savo pareiškimuose neminėję karo Ukrainoje, pasirašė politinio, ekonominio ir kultūrinio bendradarbiavimo skatinimo gaires.

A. Lukašenka yra Rusijos prezidento Vladimiro Putino sąjungininkas, Teheranas taip pat palaiko glaudžius ryšius su Maskva, nors pabrėžia neutralią diplomatinę poziciją Ukrainos karo atžvilgiu.

Vašingtonas kaltina Iraną tiekiant Rusijai kamikadzėmis vadinamus bepiločius orlaivius ir pareiškė susirūpinimą dėl stiprėjančio „pavojingo“ Teherano ir Maskvos karinio bendradarbiavimo. Iranas, neigiantis, kad tiekia Rusijai dronus, naudojamus kare Ukrainoje, pranešė sudaręs sutartį pirkti iš Rusijos naikintuvus „Suchoj Su-35“.

Neseniai A. Lukašenka su trijų dienų vizitu lankėsi Kinijoje ir pareiškė paramą Pekino siūlymui tarpininkauti derybose siekiant užbaigti karą Ukrainoje. Ukrainos kaimynė Baltarusija nepasiuntė savo kariuomenės, tačiau jos teritorija tarnauja kaip Maskvos pajėgų užnugario bazė.

Pasak valstybinės naujienų agentūros „Belta“, A. Lukašenkos vizitas Irane yra trečiasis per visą jo valdymo laiką ir pirmasis per pastaruosius 17 metų.


AFP-ELTA

Kviečiame dalyvauti klientų apklausoje
Kviečiame dalyvauti klientų apklausoje

UAB „Visagino energija“ atlieka gyventojų apklausą

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта